Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πολύτιμα μαθήματα αγάπης από έναν έμπειρο σύμβουλο γάμου

Έπειτα από δέκα χρόνια εργασίας ως σύμβουλος γάμου, και αφού βοήθησε εκατοντάδες ζευγάρια να αφήσουν πίσω τους τον πόνο και τους καυγάδες και να κάνουν μια καινούργια αρχή στην σχέση τους, ο ψυχολόγος-ειδικός στην οικογενειακή θεραπεία Clinton Power συγκεντρώνει τα δέκα σπουδαιότερα πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε ζευγάρι για τον γάμο.

Κανένα ζευγάρι δεν μοιάζει με το άλλο

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα στη δουλειά μου, είναι ότι έχω γνωρίσει τόσα πολλά και διαφορετικά ζευγάρια, κάθε τρόπου ζωής και έχω συμπεράνει ότι κανένα ζευγάρι δεν είναι ίδιο με κανένα άλλο. Κάθε ζευγάρι έχει μια διαφορετική ιστορία να διηγηθεί και είναι συναρπαστικό να μαθαίνεις τι έχει ενώσει αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, ποτέ την δική σας ιστορία της σχέσης σας και τη μοναδικότητά της! Θυμηθείτε ότι η ιστορία σας είναι ανεπανάληπτη!

Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό, αλλά τα περισσότερα ζευγάρια ακολουθούν προβλέψιμα μοτίβα συμπεριφοράς

Στην πραγματικότητα, υπάρχει περιορισμένος αριθμός μοτίβων: Εκείνη τον πιέζει κι αυτός κλείνεται στον εαυτό του. Εκείνος την επικρίνει, κι αυτή του επιτίθεται. Και οι δύο αποφεύγουν να συγκρουστούν και απομονώνονται. Κατανοώντας ποιο μοτίβο (κακής) συμπεριφοράς υπάρχει στην δική σας σχέση, κάνετε το πρώτο βήμα πραγματικής αλλαγής στο καθεστώς του γάμου σας.

Η έλξη είναι εντελώς απρόβλεπτη

Έχω δουλέψει με τα πιο απίθανα ζευγάρια, όλων των ηλικιών, των σεξουαλικών προσανατολισμών και πολιτισμικών τύπων. Ένα πράγμα που έμαθα είναι ότι δεν υπάρχει φόρμουλα για την έλξη. Η έλξη βρίσκεται πέρα από την ανθρώπινη αντίληψη. Και δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα μας χτυπήσει την πόρτα.

Οι σχέσεις που αρχίζουν εκρηκτικά, τελειώνουν εκρηκτικά

Όταν οι σχέσεις ξεκινούν με σφοδρή ένταση και πολύ πάθος, συχνά τελειώνουν με τον ίδιο έντονο τρόπο. Αυτό δεν αποτελεί γενικό κανόνα, αλλά κανένα ζευγάρι δεν μπορεί να διατηρήσει το επίπεδο έντασης της περιόδου της γνωριμίας αιώνια. Πρέπει να αποδεχτείτε ότι οι φωτιές κάποτε καταλαγιάζουν. Αυτό που οδηγεί σε μια μακροχρόνια ευτυχισμένη σχέση, δεν είναι η επιβλητικά επικίνδυνη πυρά, αλλά η διαρκής σταθερή ύπαρξη της σπίθας. Πάρτε τον απαραίτητο χρόνο για να γνωρίσετε καλά ο ένας τον άλλον ώστε να μην χάσετε τη σχέση σας οριστικά.

Δεν υπάρχει «τέλεια σχέση»

Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, είναι συνήθως αυτά που πιστεύουν ότι η σχέση τους θα έπρεπε να είναι άψογη. Το κυνήγι της τελειότητας μπορεί να αποτελέσει ανίατη ασθένεια για τις σχέσεις. Κανείς σύντροφος, και καμία σχέση δεν μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα παραμυθένια ιδανικά σας. Αν πιστέψετε πως η σχέση σας ή ο/η σύζυγός σας μπορεί να ενσαρκώσει τη τελειότητα, μπαίνετε σε ένα μονοπάτι δύσβατο κι αδιέξοδο. Όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες και συγκρούσεις πότε-πότε. Καταλάβετε ότι τα εμπόδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και ότι το σημαντικότερο είναι να δείχνετε κατανόηση και φροντίδα στον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.

Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας

Πρόκειται για μία ακόμη κοινή πλάνη. Η άποψη αυτή συχνά εκφράζεται έτσι: «μόλις βρω τον τέλειο σύντροφο, δεν θα επιθυμήσω τίποτα ξανά». Αυτή είναι μια επικίνδυνη προσδοκία, καθώς σας προετοιμάζει να βιώσετε πολύ μεγάλη απογοήτευση, όταν θα ανακαλύψετε ότι ο καλός σας (ή η καλή σας) είναι απλά αδύνατον να καλύψει κάθε ανάγκη σας. Είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, να μη χάσετε τη ταυτότητά σας μέσα στην σχέση, ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάτε τον/την σύντροφό σας. Διατηρείστε τις φιλίες και τις αυτόνομες σχέσεις σας και κρατήστε στενή επαφή με την οικογένειά σας. Επίσης, μη φοβάστε να αποκτήσετε ενδιαφέροντα και χόμπι χωρίς τη συμμετοχή του αγαπημένου σας. Η κατακλείδα είναι ότι είστε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες με διαφορετικές επιθυμίες, ανάγκες και προτιμήσεις. Είναι πολύ όμορφο να μοιράζεστε και να συμφωνείτε, και πολύ φυσικό να διαφωνείτε σε ορισμένα σημεία.

Έχετε περισσότερες από μία «αδελφές ψυχές»

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο μία «αδελφή ψυχή» γι' αυτούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Με έχουν επισκεφτεί αμέτρητα άτομα, που πίστευαν ότι βρήκαν «τον Έναν και Μοναδικό», αλλά η σχέση δεν λειτούργησε και τον έχασαν. Εν τέλει, προχώρησαν κάνοντας άλλες σχέσεις, που τους γέμισαν με την ίδια χαρά και ευτυχία, όπως στις «αναντικατάστατες» προηγούμενες σχέσεις τους. Μην περιορίζετε τον εαυτό σας, πιστεύοντας ότι υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο με το οποίο μπορείτε να ζήσετε μια σχέση βαθιάς αγάπης.

Το να κάνετε αλλαγές στην σχέση σας είναι μια πολύ σκληρή δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο

Ξέρω ότι η διαδικασία βελτίωσης της σχέσης απαιτεί πολύ κόπο. Αν ήταν εύκολο, τα ζευγάρια θα το έκαναν διαρκώς και οι σύμβουλοι γάμου θα ήταν ανύπαρκτοι. Τα ζευγάρια που καταβάλλουν κόπο για την βελτίωση της σχέσης τους, είναι αυτά που τελικά ωφελούνται: γίνονται πιο χαρούμενα, πιο ανθεκτικά και έτοιμα να αντιμετωπίσουν τα πάνω και τα κάτω της ζωής με περισσότερη δύναμη. Αν η σχέση σας έχει ανάγκη από βοήθεια, μη διστάζετε να ζητήσετε την επαγγελματική υποστήριξη που χρειάζεστε. Θα είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε για το μέλλον σας.

Μην ανησυχείτε αν η σχέση σας γίνεται καμιά φορά βαρετή και συνηθισμένη - συμβαίνει σε όλους

Είναι αλήθεια ότι ακόμα και στις καλύτερες σχέσεις, θα υπάρξουν στιγμές ανίας και ρουτίνας. Δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέστε και να αγχώνεστε αν η σχέση σας διανύει μια περίοδο... όχι και τόσο ενθουσιώδη. Τα ζευγάρια που συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε μια τέτοια φάση της σχέσης τους και προσπαθούν να επαναφέρουν τον αυθορμητισμό, το γέλιο και τον ενθουσιασμό, είναι αυτά που κρατούν την ευτυχία ζωντανή. Να είστε σε επιφυλακή. Οι σχέσεις κάνουν κύκλους. Δουλέψτε μαζί για να διατηρήσετε όλα αυτά που σας ενώνουν, ακόμα και σε περιόδους που νιώθετε αποξενωμένοι.

Το σεξ βελτιώνεται μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση

Δεν φαντάζεστε πόσους ανθρώπους έχω συναντήσει, που έχουν αποδεχτεί ότι έχουν κακή ερωτική ζωή, γιατί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει μοιραία και φυσικά σε ένα ζευγάρι που είναι μαζί για αρκετό καιρό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβιβαστείτε με μια ανιαρή, χλιαρή -ή ακόμη και ανύπαρκτη- ερωτική ζωή. Έχω δει πάρα πολλά ζευγάρια να μεταστρέφουν την σεξουαλική τους ζωή, δημιουργώντας βαθύτερους ερωτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς απ' αυτούς που είχαν στην αυγή της σχέσης τους. Όπως στρώνεις, θα κοιμηθείς. Σε ό, τι αφορά την ερωτική ζωή, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε το καλύτερο σεξ της ζωής σας, ακόμη κι αν είστε μαζί για πολλά, πολλά χρόνια. Ή ακριβώς γι' αυτό.
- See more at: http://www.mama365.gr/19795/polytima-mathhmata-agaphs-apo-enan-empeiro-symvoylo.html#sthash.pOBqp0nL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...