Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Μπορεί τα προβλήματα συμπεριφοράς να σημαίνουν πως ένα παιδί είναι χαρισματικό;

teaching-gifted-children
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να αποτελούν δείγμα  χαρισματικότητας.
Η απάντηση είναι ναι. Μερικά χαρισματικά παιδιά  θεωρούνται λανθασμένα πως έχουν αυτισμό ή Διάσπαση προσοχής λόγω των προβλημάτων συμπεριφοράς. Άλλα χαρακτηριστικά των προικισμένων παιδιών μπορεί να είναι οι αισθητηριακές ευαισθησίες παντός τύπου.
Αυτά τα παιδιά μπορεί να ενοχλούνται υπερβολικά από έναν θόρυβο στην τάξη ή από έντονα φώτα και χρώματα. Μπορεί να παραπονιούνται για τις ταμπέλες των ρούχων ή τις ραφές  της κάλτσας, ή άσχημες μυρωδιές ή για την υφή του φαγητού. Ακόμη μπορεί τα παιδιά αυτά να μιλάνε γρήγορα και ακατάπαυστα, να έχουν άπειρη ενέργεια ή να έχουν εμμονή με μια συγκεκριμένη ιδέα ή έναν συγκεκριμένο στόχο.
Επίσης η υπερβολική ευαισθησία συνδέεται με την υπερβολική ένταση που είναι γνωστή ως  «υπερευερεθιστότητα «. Τα παιδιά με την υπερευερεθιστότητα  βιώνουν σε περισσότερη ένταση πολλά διαφορετικά συναισθήματα όπως χαρά, θυμό  και οργή  σε σύγκριση με άλλα παιδιά.
Τα ευαίσθητα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη, στην ενοχή και βιώνουν πιο έντονα σωματικούς πόνους στο στομάχι ή στο κεφάλι λόγω του άγχους τους.Μπορεί ακόμη να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς  επειδή βαριούνται και δεν βρίσκουν ενδιαφέρον σε κάτι.
Τα πολύ προικισμένα παιδιά μπορεί να έχουν πολύ δυνατή θέληση, να διαπραγματεύονται σαν δικηγόροι ή να χρησιμοποιούν τον σαρκασμό για να πουν αυτό που θέλουν.Μερικές φορές τα προικισμένα παιδιά είναι αφηρημένα την τάξη  γιατί θεωρούν όλα αυτά που μαθαίνουν περιττά.(Βέβαια αυτό μπορεί να ισχύει και για τα φυσιολογικά παιδιά που απλά δεν συμπαθούν το σχολείο!)
Για να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι προικισμένο παρατηρήστε την συμπεριφορά του σε δραστηριότητες με άλλα παιδιά, και αν μοιράζεται  τα ενδιαφέροντά του  και τις ικανότητές του  με άλλα παιδιά. Αν το παιδί σας είναι συγκεντρωμένο και συνεργάσιμο αυτό εξηγεί την συμπεριφορά του σε καταστάσεις που δεν τον ενδιαφέρουν και δεν έχουν την ίδια ένταση. Η άσχημη συμπεριφορά στην τάξη μπορεί να σημαίνει πως το παιδί σας δεν είναι κατάλληλο για αυτή την τάξη και μπορεί να χρειάζεται να πάει σε μια τάξη ανάλογη  με τις δυνατότητές του.
Βέβαια είτε το παιδί σας είναι προικισμένο είτε όχι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανέχεστε μια τέτοια συμπεριφορά αλλά να βρείτε έναν τρόπο να την διαχειριστείτε. Τέλος καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.
babyradio.gr- Άννα Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...