Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Με λίγες θερμίδες και λιπαρά [plus: 2 ακόμα τρόποι να βάλεις στη διατροφή σου την πατάτα με υγιεινό τρόπο]

Φτιάξε Τις Πιο Νόστιμες Χωριάτικες Πατάτες

Πατάτες νόστιμες και με λίγες θερμίδες για σένα. Έτσι, θα αποφύγεις τις τηγανητές πατάτες, που μία μεγάλη μερίδα τους θα σε επιβαρύνει με 500 θερμίδες και 26 γραμμάρια λίπος.

Φτιάξε μόνος σου υπέροχες πατάτες στο φούρνο, τραγανές και πεντανόστιμες. Η κάθε μερίδα θα σου δώσει 140 θερμίδες και 7 γραμμάρια λιπαρά.

Εκτέλεση (για 2 μερίδες)
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200οC.
2. Κόβεις μία μεγάλη πατάτα (ή δύο μικρές) σε 6 κομμάτια χωρίς να την ξεφλουδίσεις. Σε μεγάλο μπολ ρίξε λίγο ελαιόλαδο με τα αρωματικά ή τα μπαχαρικά τής επιλογής σου (δοκίμασε δεντρολίβανο, ρίγανη και πιπέρι καγιέν) και λίγο αλατοπίπερο, πρόσθεσε τις πατάτες και ανακάτεψε καλά.
3. Τις ψήνεις σε αντικολλητικό ταψάκι για 25' ή μέχρι να χρυσίσουν, ανακατεύοντας μία φορά στη μέση περίπου του ψησίματος.


Παράλληλα, μπορείς να ακολουθήσεις τις δύο παρακάτω προτάσεις του Γιάννη Χρύσου, κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, για να εντάξεις την πατάτα στην υγιεινή διατροφή σου:

Πώς να την κάνεις ψητή
Οι ψητές πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Φέρσου έξυπνα: αφαίρεσε το μέσα μέρος μιας ψητής πατάτας, αφήνοντας γύρω γύρω περίπου 1,5 εκατοστό. Γέμισέ τη με ψητά λαχανικά και γαρνίρισε με λίγο τυρί και πάπρικα. Ψήσ' τη στη σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί.
Και θυμήσου: όταν προσθέτεις λίγο τυρί άπαχο ή κρέας στο πιάτο με τις πατάτες, καταφέρνεις να μειώσεις το γλυκαιμικό δείκτη, οπότε και να χορτάσεις γρηγορότερα και για περισσότερη ώρα.

Κάν΄τη σούπα
Αναμειγνύοντας τις πατάτες με άλλα λαχανικά, αυξάνεις τη θρεπτική τους αξία.
Γρήγορο γεύμα για ένα άτομο: βάλε μια ψητή πατάτα στο μπλέντερ με ζωμό λαχανικών. Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο ψιλοκομμένο σπανάκι ή μπρόκολο και χτύπησέ τα μέχρι να μαλακώσουν (πρόσθεσε κι άλλο ζωμό αν χρειάζεται) και ζέστανέ τα στην ηλεκτρική κουζίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...