Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Πώς οργανώνουν τη μέρα τους τα σπουδαία μυαλά

Πώς οργανώνουν τη μέρα τους τα σπουδαία μυαλά

Για να μαθαίνουμε και οι υπόλοιποι. Ένα νέο βιβλίο αποκαλύπτει τις μικρές καθημερινές λεπτομέρειες της μεγαλοφυίας.

Όλοι μας έχουμε μια απίστευτη περιέργεια για τις καθημερινές συνήθειες των προσώπων που θαυμάζουμε. Έτσι ο δημοσιογράφος Mason Currey κάθισε και συγκέντρωσε πληροφορίες για τον τρόπο που δούλευαν (και ζούσαν) 400 σημαντικοί καλλιτέχνες και επιστήμονες από τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ μέχρι τον Γουόρχολ και από την Γερτρούδη Στάιν μέχρι την Σίλβια Πλαθ. Το νέο αυτό βιβλίο (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books)  έρχεται να μας πει πως τα  trivia τις καθημερινότητας των ειδώλων μας δεν ικανοποιούν μόνο την διάθεση μας να κοιτάξουμε λιγάκι τις ζωές τους μέσα από την κλειδαρότρυπα αλλά εξηγούν και πολλά πράγματα για το πώς λειτουργεί το ταλέντο και η ιδιοφυία τους. Πόσο κοιμούνταν;  Πόσο και πότε έτρωγαν; Πόση ώρα δημιουργούσαν; Παραδίνονταν στην τέχνη τους αυθόρμητα και χωρίς διακοπές ή είχαν πρόγραμμα.

Ο  Curray βούτηξε σε αυτές τις καθημερινές λεπτομέρειες της ζωής τους επί ενάμιση χρόνο κάθε καθημερινή μέρα από τις 05.30 το πρωί αφού πρώτα βούρτσιζε τα δόντια του και έφτιαχνε ένα φλυτζάνι καφέ, όπως μας πληροφορεί. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις ασήμαντες (αλλά τελικά όχι και τόσο) λεπτομέρειες της ζωής προσωπικότητων που καθόρισαν την ιστορία της ανθρωπότητας αλλά και ενδιαφέροντα μότο που φανερώνουν το πώς λειτουργούσε το μυαλό τους και τι καθόριζε την δουλειά τους.


O Μπαλζάκ έπινε 50 φλυτζάνια καφέ. Ο Μπετόβεν απαιτούσε ο καφές του να έχει εξήντα κόκκους ανά φλυτζάνι και πολλές φορές τους μετρούσε και μόνος του για να είναι σίγουρος. Ο Βολταίρος περνούσε 20 ώρες την ημέρα στο γραφείο του. Η Γερτρούδη Στάιν έγραφε το πολύ 30 λεπτά την ημέρα. Ο Κάφκα έγραφε πάντα μετά τις 22.30 το βράδυ. O Ζορζ Μπαλανσίν είχε τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις του καθώς σιδέρωνε.Ο Τζορτζ Γκέρσουιν δούλευε για δώδεκα ώρες τη μέρα από τις 12 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ συνθέτοντας στο πιάνο με πυτζάμες, ρόμπα και παντόφλες.Ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Γουλφ έγραφε στην κουζίνα του χρησιμοποιώντας το ψυγείο του σαν γραφείο.Ο Ζαν Πολ Σαρτρ μασούσε ταμπλέτες Corydrane, μία μίξη αμφεταμινών και ασπιρίνης.

Πατρίσια Χάισμιθ 
Η αγαπημένη της τεχνική για να βάζει τον εαυτό της στην κατάλληλη διάθεση για δουλειά ήταν να κάθεται στο κρεβάτι περιστοιχισμένη από τσιγάρα, σταχτοδοχείο, σπίρτα, μια κούπα καφέ και ένα ντόνατ.

Τόνι Μόρισον 
"Δεν μπορώ να γράφω τακτικά. Ποτέ δεν κατάφερα να το κάνω -κυρίως επειδή είχα πάντα μια δουλειά εννεά με πέντε. Έπρεπε να γράφω είτε βιαστικά, στα κενά αυτών των ωρών,  είτε να γράφω πολλές ώρες τα Σαββατοκύριακα  και πριν ξημερώσει". 

Τζόις Κάρολ Όουτς
"Οι πρώτες εβδομάδες συγγραφής ενός νέου μυθιστορήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολες και αποκαρδιωτικές. Η ολοκλήρωση της πρώτης γραφής είναι τόσο δύσκολη όσο και να σπρώχνεις ένα φυστίκι με την μύτη σου πάνω σε βρώμικο πάτωμα. 



Μάγια Αγγέλου 
"Προσπαθώ να διατηρώ το σπίτι πολύ όμορφο. Δεν μπορώ όμως να δουλέψω σε ωραίο περιβάλλον. Με πετάει έξω. Γι' αυτό κρατάω ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο για να δουλεύω. Ένα μικρό ασήμαντο δωμάτιο, με ένα μόνο κρεβάτι και μερικές φορές, αν καταφέρω να βρω, ένα νιπτήρα με καθρέφτη για να πλένω το πρόσωπο μου".



Σίλβια Πλαθ
"Να έχω ξεμπερδέψει με το πρωινό και το καθάρισμα (στρώσιμο κρεβατιού, πλύσιμο πιάτων, σφουγγάρισμα και ό,τι άλλο) μέχρι τις 8.30. Να γράφω δηλαδή πριν τις 9.00. Αυτό λύνει τα μάγια"

Τζόις Κάρολ Όουτς
"Οι πρώτες εβδομάδες συγγραφής ενός νέου μυθιστορήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολες και αποκαρδιωτικές. Η ολοκλήρωση της πρώτης γραφής είναι τόσο δύσκολη όσο και να σπρώχνεις ένα φυστίκι με την μύτη σου πάνω σε βρώμικο πάτωμα". 

Αγκάθα Κρίστι 
"Πολλοί φίλοι μου μου έχουν πει "δεν μπορώ να ξέρω πότε γράφεις τα βιβλία σου, γιατί δεν σε έχω δει ποτέ να γράφεις ή έστω να αποσύρεσαι προκειμένου να γράψεις. Μάλλον συμπεριφέρομαι όπως κάνουν τα σκυλιά που όταν βρίσκουν ένα κόκκαλο, φεύγουν με τρόπο μυστικό και τα χάνεις για κανένα μισαώρο". 

Πάμπλο Πικάσο
Όταν δουλεύω, αφήνω το σώμα μου έξω απ' την πόρτα όπως οι Μουσουλμάνοι βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί». 



Φράνσις Μπέικον
«Συχνά απολαμβάνω να δουλεύω με χανγκόβερ, γιατί το μυαλό μου σφύζει από ενέργεια κι έτσι μπορώ να σκεφτώ πολύ καθαρά».

Καρλ Γιουνγκ
«Έχω συνειδητοποιήσει ότι κάποιος που είναι κουρασμένος και χρειάζεται ανάπαυση και, παρόλα αυτά, συνεχίζει να εργάζεται, είναι χαζός». 

To βιβλίο του Mason Currey Η τέχνη της ρουτίνας μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Key Books


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...