Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Πώς να πείτε "όχι" όταν το παιδί σας θέλει κατοικίδιο

Είναι δύσκολο να πείτε "όχι" στο παιδί σας όταν σας ζητάει να αποκτήσετε κατοικίδιο, εσείς αρνείστε και συνεχίζει να σας παρακαλάει κάθε τρεις και λίγο να του πάρετε ένα κουτάβι ή ένα γατάκι. Όλοι ξέρουμε ότι το κατοικίδιο είναι μεγάλη ευθύνη, γι' αυτό θα πρέπει να θυμάστε κάτι πολύ σημαντικό: ότι όποια υποχρέωση φροντίδας και αν αναλάβουν τα παιδιά, το κυρίως βάρος θα πέσει και αυτό πάνω σας. Εάν λοιπόν δεν έχετε χρόνο, χρήματα ή το μεράκι να τα βγάλετε πέρα με ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να επιμείνετε στο "όχι" σας.
Διαβάστε παρακάτω μερικά επιχειρήματα που θα μπορείτε να θέσετε στα παιδιά σας, όταν αυτά θέλουν, αλλά εσείς όχι...

Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις

Μια καλή ιδέα σε μια αντιπαράθεση για το θέμα αυτό, είναι να προσφέρετε κάτι άλλο εξίσου επιθυμητό. Δεν θα λειτουργήσει όμως σωστά, εάν το δώσετε με το δικαίωμα επιλογής, γιατί το παιδί σίγουρα σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, θα διαλέξει σίγουρα το κατοικίδιο. Αλλά εάν πείτε ότι αντί γι' αυτό μπορεί να αποκτήσει ένα σπουδαίο παιχνίδι που το θέλει εδώ και καιρό (π.χ. ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστή, μια εκδρομή ή ένα ταξίδι), αντί να πάρει το κατοικίδιο που θέλει, μπορεί να ενθουσιαστεί τόσο, ώστε να ξεχάσει το σκύλο ή τη γάτα. Προσέξτε όμως αυτό να μην εκληφθεί από το παιδί ως δωροδοκία, γιατί έτσι θα θεωρήσει ότι μπορεί να του ξανατύχει και σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον, όταν θα θέλει κάτι πάρα πολύ και εσείς το αρνείστε.

Δανειστείτε ή φιλοξενήστε για λίγο

Τα παιδιά, αλλά και αρκετοί ενήλικες, συνήθως έχουν μια μάλλον ωραία εικόνα για το πόσο ευχάριστο είναι να έχεις ένα κατοικίδιο, ότι είναι κάτι που χαρίζει διασκέδαση και παιχνίδι και καθόλου ταλαιπωρία, ιδιαίτερα όσοι δεν είχαν ποτέ ανάλογη εμπειρία στο παρελθόν. Εδώ λοιπόν, ιδανικό είναι εάν μπορείτε να τους δείξετε τι θα πει να έχεις για παράδειγμα ένα κουτάβι ή ένα κατοικίδιο γενικά, φιλοξενώντας για λίγες ημέρες το κατοικίδιο κάποιων φίλων σας που λείπουν διακοπές ή ακόμα και να τους ζητήσετε να σας το δανείσουν για λίγες ημέρες. Αφού λοιπόν τα παιδιά σας ζήσουν και γνωρίσουν από κοντά τις υποχρεώσεις και τη φροντίδα που χρειάζεται ένα ζωάκι στο σπίτι, μπορεί γρήγορα να χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Εθελοντές

Εάν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα, στείλτε τα να βοηθήσουν σαν εθελοντές στις διακοπές τους σε μια φιλοζωική οργάνωση ή να ασχοληθούν εθελοντικά με κάποια κατοικίδια της γειτονιάς. Πείτε τους ότι θα ξανασυζητήσετε το θέμα πάλι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα έρθουν σε επαφή με υποχρεώσεις και φροντίδα μικρών ζώων. Μετά από κάποιες ημέρες που μπορεί να περάσουν καθαρίζοντας και βγάζοντας βόλτα σκύλους, ανεξαρτήτως καιρού, μπορεί να τα κάνει να αναθεωρήσουν την άποψη ότι τα κατοικίδια είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδι.

Η version του παιχνιδιού

Τα πολύ μικρά παιδιά, μπορεί να ευχαριστηθούν πολύ εάν τους προσφέρετε μια εναλλακτική λύση κατοικίδιου σε παιχνίδι, όπως ένα ψεύτικο μεγάλο χνουδωτό σκύλο ή γάτα, ή κάτι ανάλογο σε ρομπότ, στη θέση ενός αληθινού και ίσως να συμφωνήσουν μαζί σας ότι τους δίνει την αίσθηση ότι έχουν ένα ζωάκι που το αγαπούν και σχεδόν την ίδια ευχαρίστηση, χωρίς τις υποχρεώσεις.

Συζητείστε αναλυτικά τις απόψεις τους

Τα παιδιά μπορεί να επιμένουν ότι έχουν καταλάβει πολύ καλά ποιές θα είναι οι υποχρεώσεις τους που απορρέουν από ένα κατοικίδιο που θα ζει στο σπίτι, αλλά τις περισσότερες φορές δεν έχουν αρκετά σαφή ιδέα για αυτό που θα ακολουθήσει. Καθίστε λοιπόν μαζί τους και καταρτίστε μια λίστα με όλες τις ευθύνες και τα κόστη. Καταγράψτε τα πάντα, από την τροφή και τα αξεσουάρ, μέχρι τον κτηνίατρο. Εάν είναι αρκετά μεγάλα τα παιδιά, συζητείστε για το τι πρόκειται να συμβεί, εάν αυτά φύγουν για σπουδές σε άλλη πόλη ή χώρα-κάντε σαφές ότι δεν μπορούν να πάρουν το σκύλο ή τη γάτα μαζί τους και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν φύγουν, θα είναι καθημερινά πολύ απορροφημένα από σπουδές, φίλους, σχέσεις και κοινωνική ζωή, ώστε να μην έχουν ίσως την ίδια διάθεση να φροντίζουν το κατοικίδιό τους.

Τα πρακτικά θέματα

Οπωσδήποτε μιλήστε με τα παιδιά για τα πρακτικά θέματα. Εάν για παράδειγμα και οι δύο γονείς εργάζεστε, εξηγήστε ότι είναι εντελώς ανεύθυνο, να αφήνετε π.χ. ένα σκύλο στο σπίτι μόνο του, σχεδόν όλη την ημέρα, αφού και τα παιδιά θα λείπουν στο σχολείο. Τα κατοικίδια, ξεκαθαρίστε τους, χρειάζονται να είναι καθαρά, ταϊσμένα, να βγαίνουν στον καθαρό αέρα, να τα περιποιούμαστε και να τα βουρτσίζουμε και κυρίως: να έχουν συντροφιά.

Πείτε απλά "όχι"

Σε τελική ανάλυση, εσείς είστε οι γονείς και τα παιδιά σας αυτό που κυρίως πρέπει να μάθουν, είναι ότι δεν μπορούν πάντα να έχουν αυτό που επιθυμούν. Μπορεί να κατσουφιάσουν, να σας κάνουν μούτρα για μέρες, να σκεφτούν ότι είστε άδικοι, αλλά κάντε σαφές ότι μόνο όταν μεγαλώσουν και ζήσουν σε δικό τους χώρο, πληρώνοντας τα έξοδά τους μόνα τους, θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Και ότι μέχρι τότε, εσείς θα αποφασίζετε. Κάντε το χωρίς να αισθάνεστε ενοχές για την άρνησή σας.
Τα κατοικίδια μπορεί να είναι υπέροχα, αλλά να θυμάστε ότι τα παιδιά, τις περισσότερες φορές χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους, ειδικά μόλις συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες και τον κόπο που επιφορτίζονται. Και καλύτερα, εάν το θεωρείτε σημαντικό, να βρείτε έναν άλλον τρόπο να έχουν τα παιδιά σας επαφή με τα ζώα, εφόσον τα αγαπούν.
Μην ενδώσετε λοιπόν στην ιδέα αυτή, εάν και κυρίως και εσείς σαν ενήλικες, δεν έχετε την ίδια επιθυμία με τα παιδιά σας. Θα είστε στο τέλος εσείς μόνο, οι γονείς, οι μοναδικοί που θα ασχολείστε σε καθημερινή βάση με το σκύλο ή τη γάτα ή το καναρίνι ή ο,τιδήποτε είναι αυτό και εάν από την αρχή δεν το θέλατε, οι μόνοι που θα αγανακτείτε και θα γκρινιάζετε, έχοντας απέναντί σας παιδιά, που θα απορούν και θα αναρωτιούνται γιατί συνεχώς μαλώνετε ή κακολογείτε το πανέμορφο, αγαπημένο τους σκυλάκι!
Πηγή: Premium.paratiritis.gr
- See more at: http://www.mama365.gr/19923/pos-na-peite-ohi-otan-to-paidi-sas-thelei-katoi.html#sthash.JtRxgfFI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...