Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Έξυπνες ιδέες για κολατσιό στο σχολείο

school-lunch-box-ideas-kid-eat-like-popular-health
Καθώς τα παιδιά περνάνε πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο, το τι τρώνε τις συγκεκριμένες ώρες είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξή τους, αλλά και για τη διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς.
Ιδού μερικές επιλογές για το κολατσιό που μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι:
  • Τοστ ή σάντουιτς με τυρί και λαχανικά, όπως ντομάτα και μαρούλι (αποφύγετε τα αλλαντικά, λόγω του ότι αλλοιώνονται από τη ζέστη). Αυτό το κολατσιό αποτελεί ιδανική επιλογή, αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάζετε καθημερινά κάτι για το σχολείο. Απλούστατα, την Κυριακή ή οποιαδήποτε άλλη μέρα έχετε ελεύθερο χρόνο, ετοιμάστε μερικά σάντουιτς, τα οποία θα τυλίξετε με διάφανο σελοφάν ή θα τα βάλετε σ’ ένα τάπερ, και αφήστε τα μέσα στο ψυγείο. Έτσι, κάθε πρωί, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να βγάλετε το σάντουιτς από το ψυγείο και να το βάλετε στην τσάντα του παιδιού σας.
  • Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, που θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά, όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης, φέτα. Αυτή η επιλογή μπορεί επίσης να σας διευκολύνει, καθώς η πίτα που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο, οπότε κάθε μέρα θα δίνετε στο παιδί σας 1-2 κομμάτια, και δεν θα χρειάζεται να ετοιμάσετε κάτι καινούργιο.
  • Σπιτικό κέικ, το οποίο θα ετοιμάσετε κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης, και στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι αρέσει στο παιδί σας, όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κομμάτια φρούτων (εξαιρετική επιλογή το κέικ με μπανάνα!). Κι αυτό το κολατσιό μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες.
  • Αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά. Αυτή η πίτα μπορεί να είναι και ψημένη, και δεν πρόκειται να μαλακώσει, όπως συμβαίνει με το ψημένο τοστ. Επιπλέον, μπορείτε, όπως και με τα σάντουιτς, να φτιάξετε αρκετές πίτες και να τις έχετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
  • Συχνά, τα παιδιά ντρέπονται να κουβαλάνε το σάντουιτς από το σπίτι. Μπορείτε, όμως, να τους ετοιμάσετε κάτι πιο «μοντέρνο», όπως χάμπουργκερ ή πίτσα, τα οποία θα ετοιμάσετε μόνοι σας. Για το χάμπουργκερ, αγοράστε μερικά ψωμάκια χάμπουργκερ και προσθέστε τυρί, λαχανικά, ακόμα και ψητό μπιφτέκι ή κοτόπουλο, που μπορεί να έχει περισσέψει από το προηγούμενο γεύμα σας. Για την πίτσα, φτιάξτε ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης, και προσθέστε φρέσκια ντομάτα και τριμμένο τυρί (η πίτσα δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα!). Αν, μάλιστα, το παιδί δεν θέλει να φαίνεται ότι πήρε το κολατσιό του από το σπίτι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, αγοράστε από το σούπερ μάρκετ τα σακουλάκια που χρησιμοποιούν και στα σαντουιτσάδικα ή στα φαστ φουντ, για να το τυλίξετε!
  • Αν το παιδί σας θέλει να τρώει κάτι πιο ελαφρύ στο σχολείο, μπορεί να πάρει 1-2 μπάρες δημητριακών, οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά με διάφορες γεύσεις. Μία ακόμα καλύτερη επιλογή είναι το παστέλι, το οποίο είναι χορταστικό, αλλά και πάρα πολύ θρεπτικό. Επίσης, μπορείτε να του αγοράσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή να του δώσετε μερικά σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα που θα έχετε φτιάξει με αλεύρι ολικής και ξηρούς καρπούς.
  • Σε μερικά παιδιά αρέσει το «τσιμπολόγημα», και γι’ αυτό συνηθίζουν να αγοράζουν ένα σακουλάκι πατατάκια και να μασουλάνε σε όλο το διάλειμμα. Μια υγιεινή επιλογή γι’ αυτά τα παιδιά είναι οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί με φρούτα. Ανακατέψτε σ’ ένα σακουλάκι ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.λπ.), και μικρά τεμάχια φρούτων (ρώγες σταφυλιού, σταφίδες, φέτες από μανταρίνι, ρώγες ροδιού). Αυτό το σνακ είναι εξαιρετικό τονωτικό για το μυαλό, και βοηθάει στη μνήμη και τη μάθηση.
  • Όποια από τις παραπάνω επιλογές κολατσιού και να επιλέξετε, θα πρέπει  οπωσδήποτε να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο ή χυμό. Αν δεν διατίθενται αυτά στο σχολείο, μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευασία με ατομικά (250 ml) κουτάκια χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη (θα πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός, και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό, τα οποία περιέχουν κυρίως ζάχαρη), και να δίνετε κάθε μέρα και από ένα στο παιδί σας. Επίσης, το παιδί σας μπορεί να έχει στην τσάντα του κάποιο φρούτο το οποίο δεν κινδυνεύει να λιώσει. Η καλύτερη επιλογή είναι το μήλο.
Η προετοιμασία του κολατσιού στο σπίτι αποτελεί εξαιρετικό μάθημα διατροφής για τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ετοιμάζουν και εντελώς μόνα τους το κολατσιό τους, ιδιαίτερα αν είναι κάποιο σάντουιτς ή τοστ.
πηγή:familylife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...