Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τι φοβούνται περισσότερο τα παιδιά ;

 Οι φόβοι των μικρών παιδιών μπορεί να μας φαίνονται αστείοι ή παράλογοι, πρέπει όμως να τους έχουμε πάντα σοβαρά υπόψιν, να τους σεβόμαστε και όσο αυτά μεγαλώνουν να τα βοηθάμε να τους αντιμετωπίσουν!
Φόβος για το σκοτάδι
Το σκοτάδι είναι ένας από τους πιο συχνούς φόβους των παιδιών και μάλιστα πολλά δεν τον ξεπερνάνε ποτέ. Τα παραμύθια και η έντονη φαντασία των παιδιών, κάνουν τη νύχτα και το σκοτάδι μυστήριο και φοβιστικό, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην μπορούν να κοιμηθούν ή να έχουν συχνούς εφιάλτες. Ιδιαίτερα μάλιστα, μεταξύ ηλικίας τεσσάρων και εφτά που ένα παιδί έχει την παιδική φαντασία και ταυτόχρονα αρχίζει και συνειδητοποιεί τους πραγματικούς κινδύνους φοβάται περισσότερο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Φροντίστε το πρόγραμμα ύπνου του μικρού σας να είναι σταθερό και καλό είναι πριν κοιμηθεί να συνηθίσει σε μία ρουτίνα που θα το χαλαρώνει. Για παράδειγμα χαμηλώνετε τα φώτα στο σπίτι, φτιάξτε του ένα γάλα ή κάντε το ένα ζεστό μπάνιο. Μέχρι να ξεπεράσει τη φοβία του δοκιμάστε να αφήνετε την πόρτα του δωματίου του ανοιχτή και να ανάβετε ένα μικρό φωτάκι.
Φόβος για τους γιατρούς και το αίμα
Οι εξετάσεις ρουτίνας είναι απαραίτητες όσο ένα παιδί είναι ακόμα μικρό και είναι στην ανάπτυξη. Πολλά παιδιά βάζουν τα κλάματα και μόνο στην εικόνα ενός γιατρού που θέλει να τους πάρει αίμα ή σε κάποιον οδοντίατρο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Πρώτα από όλα εξηγήστε του τη σημασία των γιατρών στη ζωή μας. Αν σε κάποια εξέταση βάλει τα κλάματα, παρηγορήστε το αλλά σε καμία περίπτωση μην το πολυκανακεύσετε!
Φόβος του αποχωρισμού
Εμφανίζεται όταν το μικρό σας ξεκινήσει τον παιδικό και για πρώτη φορά θα περάσει τόσες πολλές ώρες μακριά από το σπίτι σε ένα άγνωστο για αυτό μέρος! Ωστόσο ο φόβος αυτός παρουσιάζεται συχνότερα σε παιδιά των οποίων οι γονείς λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι.
Τι μπορείτε να κάνετε: Περνάτε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο με το παιδί σας και πάντα πριν φύγετε ή πριν το πάτε σχολείο, ενημερώστε το για το πότε θα το ξαναδείτε. Μην λέτε ποτέ ψέματα ότι θα γυρίσετε νωρίτερα και μυν υπόσχεστε πράγματα που δεν μπορείτε να τηρήσετε!
Φόβος για κάποια ζώα
Πολλά παιδιά φοβούνται κάποια συγκεκριμένα ζώα, λόγω κάποιας κακιάς εμπειρίας τους ή αν έχουν ακούσει κάτι που τα φοβίζει σε κάποιο παιδικό ή σε κάποια ιστορία.
Τι πρέπει να κάνετε: Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τα ζώα και αναιρέστε την εικόνα που έχει στο μυαλό του για το ζώο που φοβάται. Μπορείτε ακόμα αν έχετε τη δυνατότητα, να πάρετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι και αν αναθέσετε στο μικρό σας τη φροντίδα του. Σίγουρα μεγαλώνοντας θα μάθει να αγαπάει τα ζώα, ενώ παράλληλα έρευνες έχουν δείξει, ότι η συμβίωση με ένα κατοικίδιο στο ίδιο σπίτι έχει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη ενός παιδιού.
Φόβος για τα φυσικά φαινόμενα
Οι αστραπές, οι κεραυνοί και κυρίως οι βροντές με τον απότομο ήχο τους, προκαλούν το φόβο σε πολλά παιδιά.
Τι πρέπει να κάνετε: Εξηγήστε στο παιδί σας τα καιρικά φαινόμενα και που οφείλονται οι αστραπές, οι βροντές, η βροχή και όσα το φοβίζουν. Όσο διαρκεί η κακοκαιρία φροντίστε να περάσετε ευχάριστα και μείνετε κοντά του για να του παρέχετε ασφάλεια.
Φόβος για το θάνατο
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και έρχονται σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα, τόσο συνειδητοποιούν τον κύκλο της ζωής, την αρρώστια και το θάνατο. Μπορεί να ξέρουν για παράδειγμα ότι ο παππούς ή η γιαγιά ή κάποιος άλλος συγγενής είναι στον ουρανό, αλλά ταυτόχρονα βιώνουν την αίσθηση της απώλειας και ο φόβος μη χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μεγαλώνει.
Τι πρέπει να κάνετε: Εκπέμπετε αισιοδοξία για ζωή και μεταδώστε την στο παιδί σας!

πηγή:
motherblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...