Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

H ορμόνη που κάνει τους άντρες πιστούς!

H ορμόνη που κάνει τους άντρες πιστούς!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Τhe Journal of Neuroscience, οι άντρες που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση τείνουν να διατηρούν μεγαλύτερη απόσταση από μία γυναίκα που βρίσκουν ελκυστική, όταν τους χορηγείται η ορμόνη ωκυτοκίνη.
Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που συμβάλλει στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού. Όμως ενεργεί με ανάλογο τρόπο και μεταξύ των ερωτευμένων! Γι’ αυτό και είναι ευρύτερα γνωστή ως «η ορμόνη της αγάπης».

Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού και κατά τον οργασμό. Τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να ερευνούν ποιο και πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η συγκεκριμένη ορμόνη στη διατήρηση μονογαμικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Στη μελέτη που έγινε από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την René Hurlemann, MD, PhD, του Πανεπιστημίου της Βόννης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δεσμευμένοι άνδρες στους οποίους χορηγήθηκε ωκυτοκίνη κράτησαν μεγαλύτερη απόσταση από μία άγνωστη γυναίκα, την οποία έβρισκαν ελκυστική, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν πλασέμπο (εικονικό φάρμακο). Αντιθέτως, η λήψη ωκυτοκίνης δεν είχε καμία επίδραση στους αδέσμευτους άντρες.

Οι ερευνητές χορήγησαν την ωκυτοκίνη και το πλασέμπο μέσω ενός ρινικού σπρέι σε μια ομάδα υγιών, ετεροφυλόφιλων αντρών. Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, τους συστήθηκε μια γυναίκα ερευνήτρια, την οποία λίγο αργότερα περιέγραψαν ως «ελκυστική». Όταν η γυναίκα απομακρύνθηκε κάπως από τους εθελοντές, αυτοί ανέφεραν ότι βρισκόταν σε «ιδανική απόσταση», αλλά όταν κατευθύνθηκε προς αυτούς, αισθάνθηκαν «λίγο άβολα».

«Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως η ωκυτοκίνη αυξάνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, περιμέναμε από τους άντρες, οι οποίοι βρισκόντουσαν υπό την επήρεια της ορμόνης, να επιτρέψουν στην ερευνήτρια να πλησιάσει, αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο» εξήγησε η Hurlemann. Οι ερευνητές είδαν ότι μόνο οι δεσμευμένοιάντρες κράτησαν μία απόσταση 10-15 εκ. από την γυναίκα, σε αντίθεση με αυτούς που δεν είχαν σχέση, παρόλο που βρίσκονταν όλοι υπό την επήρεια της ορμόνης.

«Γνωρίζουμε ότι η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των δεσμών στα μονογαμικά τρωκτικά», δήλωσε ο Larry Young, PhD, ειδικός σε θέματα οξυτοκίνης στο Emory University. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο γενικός ρόλος της στην προώθηση μονογαμικής συμπεριφοράς διατηρείται και στον άνθρωπο», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...