Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Toύρτα των ....αγγέλων



Μια τούρτα ανάλαφρη, εντυπωσιακή σε όγκο, νόστιμη και υγιεινή, διότι δεν περιέχει λιπαρά και χολιστερόλη. Μια βάση τούρτας σε πολλές παραλλαγές!

 










Συστατικά

  • 12 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 βανίλιες σκόνη
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • ¾ της κούπας ζάχαρη ψιλή
  • Μισή κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1,5 κ. γλ. Κρεμόριο από τα σούπερ μάρκετ
  • ¼ κ. γλ. Αλάτι
  • 1 κουτί 500 γρ. φυτική ρευστή κρέμα γάλακτος κρετόρε, που θα την χτυπήσουμε στο μίξερ με 3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη και 2 βανίλιες.
  • 1 κουτί ανανά σε σιρόπι ή άλλου είδους κομπόστα σε κομματάκια ή φρέσκιες φράουλες
  • Κερασάκια μαρασκίνο για το χρώμα ψιλοκομμέν
    α
Οδηγίες
  1. Χρησιμοποιούμε φόρμα βαθιά και με αποσπώμενο πάτο, αβουτύρωτη.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την άχνη.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε δυνατά τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι μέχρι να πήξουν αρκετά. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη την ψιλή και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια μαρέγκα λευκή, πηκτή και γυαλιστερή που να στέκεται. Συνολικός χρόνος χτυπήματος περίπου 15 λεπτά.
  4. Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι λίγο λίγο στη μαρέγκα. Το ανακάτεμα το κάνουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω με αργές κινήσεις για να μη μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
  5. Βάζουμε το μείγμα μας σε αβουτύρωτη φόρμα ειδική για άγγελος τούρτα που είναι βαθιά ή σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο κοινή αλλά χωρίς σχέδιο βαθιά όμως.
  6. Ψήνουμε στους 180ο περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε προς το τέλος του χρόνου αυτού, αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο, αν όχι, συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ψήσιμο.

  1. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και όπως είναι με τη φόρμα το αναποδογυρίζουμε αμέσως σε σχάρα μαζί με τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Όταν κρυώσει, με τη βοήθεια του μαχαιριού ξεκολλάμε τα τοιχώματα του κέικ μας. Επίσης αφαιρούμε και τον πάτο της φόρμας, όπως δείχνει η φωτό.
  3. Βάζουμε το κέικ μας σε πιατέλα και αφαιρούμε με τη βοήθεια πριονωτού μαχαιριού ή κλωστής το 1 / 3 του κέικ μας οριζόντια. Από το υπόλοιπο αφαιρούμε, αφού σκάψουμε, το εσωτερικό του και αφήνουμε ένα εκατοστό από τα τοιχώματά του. Πρώτα καλό είναι να χαράξουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι το ένα εκατοστό από τα τοιχώματα και μετά να αφαιρέσουμε τη γέμιση.
  4. Μερικά κομμάτια από τα κομμάτια κέικ που έχουμε αφαιρέσει, τα βάζουμε και κλείνουμε την τρύπα της φόρμας στο κέντρο.
  5. Χτυπάμε την φυτική κρέμα στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα με τις βανίλιες μέχρι να πήξει ελαφρά. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σαντιγί μας να στέκεται. Προσοχή μην την παραχτυπήσετε γιατί θα «κόψει».
  6. Στραγγίζουμε πολύ καλά τον ανανά και τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια, στεγνώνουμε πάλι σε χαρτί κουζίνας πολύ καλά. Ψιλοκόβω και τα κερασάκια και τα ανακατεύω όλα μαζί με προσοχή στη μισή σαντιγί μας. Κρατώ το άλλο μισό στην άκρη.
  7. Με το μείγμα αυτό, θα γεμίσουμε το χώρο που έχουμε σκάψει στο κέικ μας και θα βάλουμε και σε όλη την επιφάνεια του κομμένου, στη συνέχεια θα σκεπάσουμε με το 1 / 3 του κέικ που έχουμε κρατήσει. Με την υπόλοιπη μισή σαντιγί που κρατήσαμε και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, καλύπτουμε ολόγυρα το κέικ μας. Το στολίζουμε με κομμάτια ανανά και όπως εμείς επιθυμούμε. 
Λίγα μυστικά ακόμα
Μια συνταγή που με λεπτομέρειες είχε δείξει και η Βέφα, αλλά πρωτοέγραψε και η Χρύσα Παραδείση για αυτήν το 64. Η αναζήτηση στο νετ μου πρόσθεσε πολλές γνώσεις σχετικά με αυτό το κέικ, παντεσπάνι.
Η συνταγή είναι βασισμένη στo αμερικάνικο κέικ τροφίμων Angel, συνταγή του 19ου αιώνα, που στην ουσία είναι ένα παντεσπάνι φτιαγμένο σε ειδική φόρμα και μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές με αυτό. Καλό είναι να έχουμε την ειδική φόρμα για αυτό το κέικ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φόρμα σιλικόνης, αλλά το κέικ μας θα «καθίσει» λίγο. Αν δεν μας πειράζει, ας το φτιάξουμε και εκεί
Άλλες παραλλαγές
  1. Μπορούμε αυτή τη γέμιση να την χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το κέικ, αφού το χωρίσουμε σε τρεις πάτους.
  2. Μπορούμε να χωρίσουμε το κέικ σε 3 πάτους και να βάλουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας. Μια καλή ιδέα είναι είναι και λέμον καρτ στα ενδιάμεσα στρώματα και από έξω σκέτη σαντιγί.
  3. Μπορούμε να αδειάσουμε το εσωτερικό του κέικ και να το γεμίσουμε με παγωτό και να μπει στην κατάψυξη. Λίγη ώρα πριν να το σερβίρουμε, το βγάζουμε εκτός ψυγείου και το σερβίρουμε
  4. Μπορούμε να το αφήσουμε άκοπο και να το περιχύσουμε με διάφορες σάλτσες φρούτων που θα φτιάξουμε εμείς.
  5. Μπορούμε να το αφήσουμε άκοπο και να το περιχύσουμε με γλάσο λεμονιού και να έχει θαυμάσια γεύση και έτσι
  6. Επίσης να τυλίξουμε με σκέτη σαντιγί.
     Για το γλάσο λεμονιού
  1. Ανακατεύουμε 1,5 κούπα ζάχαρη άχνη, 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και προαιρετικά μαζί 2 κ. σ. βούτυρο
  2. Θέλουμε να έχει μέτρια πυκνότητα ώστε όταν το περιχύσουμε να τρέξει παχύρευστο στα πλάγια του κέικ. Στην περίπτωση που είναι αραιό, προσθέτω ζάχαρη επιπλέον.
  3. Επειδή η υφή του είναι σαν βαμβάκι, το κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...