Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Τι δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά μέχρι 5 ετών για να μην πνιγούν

Ο πνιγμός από ξένο σώμα, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Πέρυσι μάλιστα οι εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών αναφέρθηκαν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με τον πνιγμό.
bigstock-boy-with-grapes-45350017
Σύμφωνα με αυτούς οι πιο κοινές αιτίες πνιγμονής (απόφραξης αεραγωγού) είναι οι παρακάτω:
 1. Σταφύλια
Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρα σταφύλια μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Προσπαθήστε να τα κόβετε στη μέση ή χρησιμοποιείστε το μπλέντερ για να τα τεμαχίσετε, αλλιώς αποφύγετε τα εντελώς.
2. Καραμέλες
Οι σκληρές καραμέλες, συμπεριλαμβανομένων και αυτές του βήχα, αποτελούν την κύρια αιτία πνιγμού. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι σκληρές καραμέλες δεν πρέπει ποτέ να χορηγούνται στα μικρά παιδιά όπως επίσης δεν συνίσταται και η χρήση της τσίχλας.
 3. Χοτ ντογκ
Το χοτ ντογκ θα πρέπει να τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια προτού δοθεί σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το ενδεδειγμένο μέγεθος είναι γύρω στο 1 με 1,50 εκατοστό.
 4. Ξηροί καρποί
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά ότι ολόκληροι ξηροί καρποί (όπως φιστίκια κτλ.) δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά μικρότερα των 7 ετών.
5. Ποπ κόρν
Ισχύει ότι και για τους ξηρούς καρπούς
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα μικρά παιχνίδια όπως και οι τροφές με πιο σκληρό περίβλημα είναι επικίνδυνες για πνιγμό. Αυτό περιλαμβάνει τα καρότα, τα ντοματάκια , οι λαστιχωτές καραμέλες τύπου marshmallows και άλλα. Τα μικρά αντικείμενα όπως κέρματα, κουμπιά, βώλοι και άλλα σκληρά και στρογγυλά αντικείμενα όπως επίσης τα ξεφούσκωτα ή σπασμένα μπαλόνια μπορεί επίσης να είναι πολύ επικίνδυνα.
Τι θα πρέπει να προσέξετε
– Ένας ενήλικας θα πρέπει πάντοτε να επιβλέπει τα παιδιά την ώρα που τρώνε.
– Τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται την ώρα του φαγητού και όχι να τρέχουν γύρω-γύρω ή να παίζουν ταυτόχρονα.
– Πάντα να κόβετε την τροφή τους σε μικρά κομματάκια.
– Μην ταΐζετε τα παιδιά στο αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...