Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Το ημερολόγιο του σεξ μετά τον τοκετό

Το ημερολόγιο του σεξ μετά τον τοκετό

Πόσες ημέρες, εβδομάδες -ή μήνες- μετά τον τοκετό επανέρχεται η όρεξη μας για σεξ; Και πότε είμαστε αληθινά έτοιμες για νέους οργασμούς;
Λίγες είναι οι γυναίκες που θεωρούν τον εαυτό τους «ετοιμοπόλεμο» αμέσως μετά τον τοκετό. Οι  ορμονικές και σωματικές μεταβολές, ο φόβος για πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής και βέβαια το άγχος τού να τα προλάβω «όλα», συνήθως επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική διάθεση. Εντούτοις, πρόκειται για κάτι προσωρινό, και σίγουρα θα αισθανθείτε ξανά το ίδιο πάθος όπως και πρώτα, αρκεί να κάνετε ορισμένα πράγματα που θα αυξήσουν το ερωτικό σας ενδιαφέρον.
10 ημέρες μετά
Έχετε κάποια (μικρή) όρεξη για σεξ, γιατί οι ορμόνες σας βρίσκονται σε αναβρασμόωστόσο, ακόμη δεν το επιχειρείτε, και με το δίκιο σας. Ο κόλπος έχει υποστεί διαστολή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Δέκα ημέρες μετά, ο κόλπος σας αρχίζει να συστέλλεται και να επανακτά το μυϊκό του τόνο, αλλά θα είναι πάντα λίγο μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν τον τοκετό. Αν αισθάνεστε έτοιμη για τη σεξουαλική επαφή, ρωτήστε αρχικά το γυναικολόγο σας και επιχειρήστε την αφού εκείνος συμφωνήσει. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως η ραφή της αιδοιοτομής -επειδή είναι κάπως νωρίς- μπορεί να κάνει τη σεξουαλική πράξη επώδυνη. Βλάβες -όπως ρήξεις και κοψίματα- μπορεί να έχουν προκληθεί, και φυσικό είναι να υπάρχει πόνος. Χρειάζεται συνεπώς η γυναίκα τον ανάλογο χρόνο για να επουλωθούν οι βλάβες και να υποχωρήσει η φοβία, η οποία είναι φυσικό να υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για τις επισιοτομές (κόψιμο) που κάνει ο μαιευτήρας προκειμένου να διευκολύνει την έξοδο του μωρού. Επίσης, τα λόχεια, δηλαδή τα υγρά τα οποία αποβάλλονται από το γεννητικό σύστημα μετά τον τοκετό, αποτελούν μια δυσάρεστη κατάσταση για το ζευγάρι, χωρίς να ξεχνούμε πάντα και τον κίνδυνο για τη δημιουργία μολύνσεων. Αυτό, επίσης, για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσετε είναι η αντισυλληπτική μέθοδος. Επειδή θα έχετε ωορρηξία πριν από την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό, μπορεί να μείνετε εύκολα έγκυος. Οπότε συζητήστε με το γιατρό σας τι τύπου αντισύλληψη χρειάζεστε. 
5 εβδομάδες μετά
Η αλήθεια είναι πως η όρεξή σας για σεξ δεν έχει επανέλθει, αλλά μην ανησυχείτε. Τις πρώτες βδομάδες μετά τη γέννα, συνήθως η λίμπιντο είναι αρκετά χαμηλή. Επίσης, τις πρώτες αυτές εβδομάδες μπορεί να νιώθετε εξαντλημένη ή να πονάτε. Μην ξεχνάτε πως το σώμα σας χρειάζεται χρόνο να αναρρώσει. Επιπλέον, η συνεχής 24ωρη φροντίδα του νεογέννητου δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη διάθεσή σας. Αν πάλι έχετε οποιαδήποτε τομή, μπορεί και να ανησυχείτε πως το σεξ θα είναι επίπονο. Η κολπική ξηρότητα στις πρώτες τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση, λόγω πτώσης των οιστρογόνων, είναι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη διάθεση. Αν θηλάζετε, η ξηρότητα μπορεί να συνεχιστεί και θα αρχίσει να υποχωρεί όταν ο θηλασμός μειωθεί. Πέρα, όμως, από τους πρακτικούς λόγους, υπάρχουν και οι ψυχολογικοί. Η προσαρμογή στη μητρότητα μπορεί να είναι πιεστική και να σας απορροφά όλο το συναισθηματικό δυναμικό. Μπορεί, επίσης, να νιώθετε λιγότερο ελκυστικές και να έχετε πιο χαμηλή αυτοπεποίθηση για το μεταβαλλόμενο σώμα σας. Ή μπορεί να αντιμετωπίζετε την γκρίνια του μωρού ή επιλόχεια κατάθλιψη. Αν δεν είστε έτοιμες να επιστρέψετε στη σεξουαλική ζωή, κάντε διάλειμμα. Χρειάζεστε χρόνο για να προσαρμοστείτε φυσικά και συναισθηματικά στις απαιτήσεις της φροντίδας του μωρού, και δεν υπάρχει λόγος να πιεστείτε για τη σεξουαλική επαφή μέχρι να αισθανθείτε έτοιμη. Μέχρι τότε, απλώς μπορείτε να εκφραστείτε με διάφορους τρόπους. Η ερωτική επαφή δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να εκφράσετε τα ερωτικά σας συναισθήματα. Η αγκαλιά του συντρόφου, τα φιλιά και τα χάδια είναι τρόποι για να ξαναβρείτε «το δρόμο προς το κρεβάτι».
10 εβδομάδες μετά
Επιτέλους, η όρεξή σας αποκαταστάθηκε. Ωστόσο, επειδή ακόμη θηλάζετε, έχετε διαπιστώσει πως η ελάχιστη κολπική λίπανση λόγω της πτώσης των οιστρογόνων κατά τον θηλασμό σάς εμποδίζει να απολαύσετε το σεξ. Η χρήση λιπαντικού θα βοηθήσει στη μείωση της δυσανεξίας που μπορεί να νιώθετε εξαιτίας αυτής της ξηρότητας. Προτιμήστε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά ως αντισύλληψη, γιατί τα λιποδιαλυτά μπορούν να φθείρουν το προφυλακτικό και να σπάσει. Επίσης, έχετε ένα θέμα με το στήθος σας, που δεν το νιώθετε πλέον ως ερωτογενή ζώνη. Επιπλέον, μπορεί να διαπιστώσετε ότι κατά καιρούς είναι πάρα πολύ ευαίσθητο στο άγγιγμα ή τη σεξουαλική διέγερση. Στην περίπτωση αυτή, δείξτε στο σύντροφό σας τι είδους αγγίγματα σας είναι ευχάριστα. Μπορείτε να ανησυχείτε ότι το στήθος σας θα βγάλει γάλα σε ακατάλληλη στιγμή - όντως μπορεί να συμβεί. Πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι στον οργασμό το στήθος τους βγάζει γάλα. Αν αυτό αποτελεί πρόβλημα, φροντίστε να θηλάσετε το μωρό πριν από τη σεξουαλική επαφή. Με το πέρασμα του χρόνου και όσο ο θηλασμός του μωρού μπαίνει σε τάξη, αυτό δεν θα συμβαίνει τόσο συχνά.
15 εβδομάδες μετά
Αν και η σεξουαλική σας όρεξη επανήλθε, αλλά τόσο το μωρό όσο και το βαρύ καθημερινό σας πρόγραμμα εξακολουθούν να σας εξαντλούν.Επιπλέον, ο ελεύθερος χρόνος σας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Πώς θα βρείτε χρόνο για σεξ, με ένα μωρό; Προσπαθήστε να βρείτε. Αν το μωρό σάς αποσπά, δείτε αν μπορείτε να το αφήσετε σε ένα δικό σας άνθρωπο για 1-2 ώρες. Αν αυτό δεν γίνεται προσπαθήστε το όταν κοιμάται. Να είστε σίγουρες ότι το μωρό θα ξυπνήσει στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Αντιμετωπίστε το με χιούμορ και υπομονή. Τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα όταν το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα.
Mε τη συνεργασία του Γρηγόρη Κυρούση (μαιευτήρας - γυναικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...