Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Πώς να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε Μην αφήσετε όλη την προσπάθεια που κάνατε να πάει χαμένη.

1. Ο μεταβολισμός σου είναι πιο αργός τώρα - αλλά δεν το έχεις συνειδητοποιήσει

Ουσιαστικά, το ότι έχεις χάσει κάποια κιλά, σημαίνει πως και το σώμα σου καίει λιγότερες θερμίδες τονίζουν οι διατροφολόγοι: «Το πόσες θερμίδες καις, είναι ανάλογο των κιλών σου, λέει η ειδικός Κάρεν Άνσελ. «Γενικά, οι υπέρβαροι καίνε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μίας άσκησης διότι, αφού ζυγίζουν παραπάνω, το σώμα απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να κινηθεί . Όταν όμως χάσεις αυτά τα έξτρα κιλά, το σώμα σου απαιτεί λιγότερη ενέργεια, για αυτό και καις λιγότερες θερμίδες ποσοτικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας» Η Άνσελ προειδοποιεί πως αν δεν προσαρμόσεις τις μερίδες που τρως στο νέο σου βάρος, τα κιλά που έχασες με τόση προσπάθεια θα ξαναγυρίσουν. 

2. Δεν κοιμάσαι αρκετά 
«Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, αρχίζεις να ψάχνεις για σνακ που θα αναπληρώσουν αυτή τη χαμένη ενέργεια», λέει η διατροφολόγος Έιμι Σαπίρο. «Το σώμα σου παράγει επίσης περισσότερη γκρελίνη, μία ορμόνη που σε κάνει να τρως περισσότερο, και λιγότερη λεπτίνη, μία ορμόνη που σου λέει πότε πρέπει να σταματήσεις να τρως». Συν του ότι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, όταν είσαι κουρασμένη, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

3. Γυρνάς στις παλιές συνήθειες

Δυστυχώς, το να γιορτάσεις τα κιλά που έχασες με ένα cheeseburger είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις (εντάξει, μία φορά στο τόσο επιτρέπεται) «Ο οποιοσδήποτε θα ξαναπάρει το χαμένο βάρος αν γυρίσει στις παλιές του διατροφικές συνήθειες», λέει η Άνσελ. «Μία από τις καλύτερες στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις για αδυνάτισμα με διάρκεια, είναι να επικεντρωθείς σε υγιεινές τροφές, και σε μικρότερες μερίδες». Προτίμησε πχ. τα τρόφιμα ολικής άλεσης αντί για τα επεξεργασμένα τρόφιμα και σιγουρέψου πως συνοδεύεις πάντα το μεσημεριανό σου με μία μερίδα λαχανικών.
4. Τρως για τους λάθος λόγους
«Είναι απαραίτητο να ελέγξεις το πώς νιώθεις όταν τρως ή όταν δεν τρως κάτι» λέει η διατροφολόγος Μελίσα Χάλας. Προτείνει να ψάξεις στον περίγυρό σου για να βρεις τις απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις: «Πιέζεσαι να φας κάτι όταν είσαι με τους φίλους σου έξω για φαγητό, ή προτιμάς να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου στο Internet ή βλέποντας ταινίες; Πέφτεις στην παγίδα του φτηνού φαγητού, τρώγοντας σε χαμηλότερες τιμές, μεγαλύτερες μερίδες ακόμα και αν δεν το έχεις ανάγκη;». Σημείωνε ό,τι τρως (και γιατί το τρως) καθημερινά σε ένα ημερολόγιο για να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει. Το πιο σημαντικό δηλαδή είναι να αλλάξεις οριστικά τις κακές συνήθειες που είχες και πριν χάσεις αυτά τα κιλά - «αλλιώς το μυαλό και ο μεταβολισμός σου θα είναι έτοιμα να σε προδώσουν με το που τελειώσει η δίαιτα». 

5. Γυμνάζεσαι με τον ίδιο τρόπο
Όταν χάνεις κιλά, χάνεις και λίπος και όγκο. «Για αυτό είναι σημαντικό να αλλάζεις συνεχώς τον τρόπο που γυμνάζεσαι, έτσι ώστε οι μύες σου να ασκούνται με διάφορες μεθόδους», λέει η γυμνάστρια των σταρ Άννα Κάιζερ. Όταν συνηθίζεις σε ένα συγκεκριμένο είδος γυμναστικής, οι μύες είναι ήδη έτοιμοι για τις ασκήσεις που θα ακολουθήσουν. Για αυτό γυμνάσου έξυπνα και με διάφορες εναλλαγές (μπορείς πχ να δοκιμάσεις αυτό: τρέχα στο διάδρομο όσο πιο γρήγορα μπορείς για ένα λεπτό, και για τα επόμενα δύο λεπτά τρέχα με χαλαρό βηματισμό») έτσι να συνεχίσουν οι μύες να γυμνάζονται και να καις θερμίδες χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να συνηθίσει το σώμα σε ένα συγκεκριμένο είδος γυμναστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...