Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας συνεργάσιμα χωρίς τιμωρία και επιβράβευση!

Little Boy Lacing his Shoes
Μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να είναι συνεργάσιμα χωρίς τιμωρία ή επιβράβευση;
Είναι εφικτό;
Τα περισσότερα παιδιά από τη φύση τους είναι ζωηρά και πολλοί γονείς φοβούνται να τους πουν όχι ή να τα τιμωρήσουν και έτσι εκείνα το εκμεταλλεύονται και γίνονται ακόμη πιο ζωηρά. Το χειρότερο είναι ότι σε διάφορες καταστάσεις που πρέπει να βιαστείτε το παιδί σας δεν συνεργάζεται όπως για παράδειγμα να βάλει τα παπούτσια του, το μπουφάν του κλπ και καθυστερείτε ακόμη περισσότερο. Και τότε τι κάνετε; Οι περισσότεροι γονείς δοκιμάζουν τις απειλές και τις φωνές αλλά έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και εννοείται ότι και εσείς εκνευρίζεστε ακόμη περισσότερο.
Όταν συμβαίνουν τα παραπάνω έχετε δυο επιλογές: Να αρχίσετε να ουρλιάζετε και να καταστρέψετε σταδιακά την σχέση σας με το παιδί σας , να χάσει την εμπιστοσύνη του σε εσάς , να χάσει την αυτοπεποίθησή του και πολλά άλλα. Η δεύτερη επιλογή είναι να ηρεμήσετε και να ξεκινήσετε κάπως έτσι:
  • Όπως έχουμε ξαναπεί και σε άλλα άρθρα, αποδεχτείτε το δικαίωμα του παιδιού σας να λέει όχι. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν είναι κτήματά μας και μπορούν να πουν και όχι άσχετα αν ευχομαστε να μην το ακούσουμε.
  • Αν το παιδί σας αρνείται να κάνει κάποια πράγματα δεν είναι γιατί δεν θέλει να συνεργαστεί αλλά γιατί μπορεί να μην χρειάζεται την στήριξή σας σε όλα. Αν είχατε συνηθίσει να σας ρωτάει πριν κάνει οτιδήποτε και τώρα κάνει μόνο του( και λάθος πράγματα) είναι γιατί θέλει να αποκτήσει αυτονομία. Δεν το κάνει για να εναντιωθεί σε εσάς αλλά για να νιώσει ελεύθερο. Αφήστε το να κάνει και λάθη και μην το τιμωρείτε χωρίς λόγο. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να συζητήσετε τα λάθη του και να το βοήθησετε να τα διορθώσει.
  • Τέλος υπάρχει και ο συνδυασμός των παραπάνω: Κάντε τις καταστάσεις διασκεδαστικές. Για παράδειγμα σε μια στιγμή που θα είστε πιο χαλαροί δοκιμάστε να βάλετε τα παπούτσια ή τα μπουφάν σας ταυτόχρονα κάνοντας το να φαίνεται σαν παιχνίδι. Τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα και είναι πιο συνεργάσιμα όταν δεν τα πιέζουμε. Αν νιώθουν ότι κάτι είναι διασκεδαστικό δεν ανησυχούν αν θα το κάνουν λάθος και είναι πιο πιθανό να το κάνουν σωστά.
Δοκιμάστε τα παραπάνω και θα δείτε πως θα είστε πιο δεμένοι, χαλαροί και χαρούμενοι σαν οικογένεια….Εκτός αν έχετε και άλλες ιδέες που δεν τις ξέρουμε..
babyradio. gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...