Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Παιδί και ταυτότητες που διαμορφώνονται ανάλογα με το φύλο

boys_girlsΗ ταυτότητα του φύλου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του παιδιού σας γι’ αυτό μην αφήσετε τα στερεότυπα να σταθούν εμπόδιο στην ευτυχία του.

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει, με σχετικές έρευνες που έχουν γίνει, αυτό που οι γονείς έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό: ότι υπάρχουν βασικές διαφορές ανάμεσα στη συμπεριφορά των αγοριών και των κοριτσιών Έρευνες, σχετικά με την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκέφαλου, δείχνουν ότι τα βρέφη από την ηλικία των 2 μηνών εμφανίζουν διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με το φύλο τους.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα κορίτσια επικεντρώνονται περισσότερα σε συναισθήματα, ενώ τα αγόρια, από την άλλη, ενδιαφέρονται μόνο για τα πράγματα που υπάρχουν γύρω τους. Όμως, αυτό δε φαίνεται ότι ισχύει πάντα, μιας και υπάρχουν κορίτσια που θα τα χαρακτηρίζαμε «αγοροκόριτσα» αλλά και αγόρια που είναι περισσότερο συναισθηματικά από άλλα συνομήλικα τους.
Η συμπεριφορές των παιδιών ανάλογα με το φύλο φαίνεται ότι επηρεάζονται τόσο από τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά όσο και από τον κοινωνικό τους περίγυρο.
Συνεπώς, υπάρχουν συμπεριφορές που μπορούν να υιοθετήσουν οι γονείς προκειμένου τα παιδιά τους να αναπτύξουν μια ισορροπία ανάμεσα σε δεξιότητες που θεωρούνται «ανδρικές» και σε άλλες που θεωρούνται «γυναικείες».
Αν, για παράδειγμα, η κόρη σας, δυσκολεύεται σε δραστηριότητες εκτίμησης χώρου και απόστασης, μπορείτε να παίξετε μαζί της παιχνίδια που έχουν σχέση με κατασκευή τρισδιάστατων αντικειμένων, πχ με τουβλάκια. Επίσης, ζητήστε της να σχεδιάσει ένα χάρτη από το δωμάτιό της και να το χρωματίσει με τους μαρκαδόρους της. Είναι σημαντικό, επιπλέον, καθώς πηγαίνετε την κόρη σας στο σχολείο, να της πείτε να σας θυμίσει τη διαδρομή που κάνετε κάθε μέρα ή να σας υποδείξει από πού θα πρέπει να στρίψετε.
Από την άλλη πλευρά, τα αγόρια συνήθως, δυσκολεύονται να αναπτύξουν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας όπως να κόψουν με το ψαλίδι ή να γράψουν.
Μπορείτε, να τα ενθαρρύνετε να περάσουν μερικές χάντρες σε μια κλωστή ή να τους ζητήσετε να χρωματίσουν ένα σχέδιο που τους αρέσει προσπαθώντας να μην ξεφύγουν από το περίγραμμα του σχεδίου. Προκειμένου, να βοηθήσετε τα αγόρια να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, δείξτε τους εικόνες με πρόσωπα ανθρώπων και συζητήστε μαζί τους για εκφράσεις ή γκριμάτσες που κάνουν και τι συναισθήματα μπορεί να εκφράζει η κάθε μια.

babyradio.gr – Αθανασία Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...