Οι προσωπικότητες των ανθρώπων τείνουν να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή που έχουν γεννηθεί και ίσως τα ζώδια να έχουν αναπτυχθεί ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, για να εκφράζουν και να περιγράφουν αυτά τα σύνολα των χαρακτηριστικών που παρατηρούνται στους ανθρώπους που είναι γεννημένοι σε κάθε περίοδο του χρόνου.

Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζεται σε ανάλυσή του ο κοινωνιολόγος, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ Mark Hamilton. Ο εν λόγω ερευνητής εξηγεί ότι κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τείνουν να σχετίζονται με το αν έχουμε γεννηθεί σε συγκεκριμένους μήνες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί από ότι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στους μονούς μήνες τείνουν να είναι πιο εξωστρεφείς από ότι όσοι έχουν γεννηθεί στους ζυγούς μήνες.

Παίρνοντας έναυσμα από αυτές τις παρατηρήσεις, ο Mark Hamilton μελέτησε δεδομένα από 300 διάσημους από τους τομείς της πολιτικής, της επιστήμης, τη λογοτεχνίας, της τέχνης και των αθλημάτων. Βρήκε, λοιπόν, ότι οι ημερομηνίες γέννησής τους έτειναν να συμπίπτουν σε συγκεκριμένες περιόδους, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Αν και οι ψυχολόγοι δεν πιστεύουν γενικά στην αστρολογία ο Mark Hamilton αντίθετα θεωρεί ότι η εποχή που γεννιόμαστε παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Τώρα δουλεύει σε ένα δείγμα 85. 000 διάσημων προσωπικοτήτων από το 3000 π.Χ. μέχρι και σήμερα και βρίσκει ότι είναι προφανής η επίδραση της εποχής γέννησής τους στην προσωπικότητα των ατόμων αυτών ακόμα και σε αυτόν τον μεγάλο όγκο δεδομένων που κατανέμονται σε διαφορετικές εποχές και κουλτούρες.