Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Γιατί συμβαίνει μια αποβολή; Εσείς τι πιστεύετε;

Για μια αποβολή συνήθως ευθύνεται ένας γενετικός παράγοντας και επηρεάζουν το 15 με 20% των κυήσεων. Το γεγονός πως είναι τόσο συνηθισμένες δεν σημαίνει πως δεν είναι μια επώδυνη και τραυματική εμπειρία για το ζευγάρι.
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology δείχνει πως πολλοί από εμάς έχουμε λανθασμένη εικόνα και άποψη για τη συχνότητα και τις συνηθέστερες αιτίες μιας αποβολής – λανθασμένες απόψεις που μπορεί να συμβάλουν στα συναισθήματα ενοχής και ντροπής σε μια γυναίκα που αποβάλει.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Jonah Bardos από το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein του Ιατρικού Κέντρου Montefiore εξετάζει τις πολλές πτυχές μιας αποβολής και συγκέντρωσε 1,147 απαντήσεις μέσω του Amazon Mechanical Turk. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη σχετική μελέτη που έχει διενεργηθεί για τις αποβολές» είπε ο συγγραφέας της Dr. Zev Williams, «στην πραγματικότητα όμως αυτή μπορεί να είναι η μόνη μελέτη που έχει γίνει αναφορικά με τις αντιλήψεις και τις γνώσεις γύρω από την αποβολή».
Η έρευνα αποκάλυψε πως υποτιμάμε σε μεγάλο βαθμό τη συχνότητα που συμβαίνουν αποβολές: το 55% των ερωτηθέντων πίστευε πως συμβαίνουν σε λιγότερο από το 6% των κυήσεων. Και το 22% πιστεύει λανθασμένα ως «οι επιλογές του τρόπου ζωής όπως τα φάρμακα, το αλκοόλ ή το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η βασική αιτία μιας αποβολής, πιο συχνή από γενετικούς ή ιατρικούς λόγους».
Τι σημαίνει αυτή η έρευνα; Πως παρότι αποβολές συμβαίνουν περίπου σε μία στις πέντε εγκυμοσύνες, η ενημέρωσή μας γύρω από τους παράγοντες που συμβάλουν σε αυτές είναι ελλιπέστατες. Αυτό σημαίνει πολλή παραπληροφόρηση, πολλές δοξασίες που έχουν επιβιώσει μέσα στο χρόνο και, το σημαντικότερο, πολλές ενοχές και τύψεις για τα ζευγάρια και τις γυναίκες που βίωσαν αυτή την αρνητική εμπειρία.
Η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις, μια αποβολή «απλά συμβαίνει», αφού δεν είναι γνωστές οι διεργασίες που οδηγούν τον οργανισμό να τερματίσει από επιλογή μια εξελισσόμενη κύηση. Αυτό είναι κάτι που ελπίζουμε όλοι να αλλάξει στο μέλλον, αφού η κατανόηση των αιτίων θα μπορούσε να μειώσει τις αποβολές. Μέχρι τότε, ο γιατρός σας είναι η μόνη έγκυρη πηγή ενημέρωσης σε περίπτωση που σας συμβεί ή έχει συμβεί αποβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...