Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Από τι προκαλούνται στο παιδί οι νυχτερινοί φόβοι! Της Μαρίας Κωνσταντινοπούλου

000067gh
Οι νυχτερινοί φόβοι και οι εφιάλτες είναι πολύ συχνοί ιδιαίτερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και σε μεγαλύτερα ακόμη παιδιά έως και έφηβους. 
Είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξής τους, καθώς η φαντασία των παιδιών αναπτύσσεται και αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πράγματα ή πλάσματα γύρω τους που μπορούν να τα βλάψουν.
Ασφαλώς υπάρχουν φορές που οι φόβοι και οι εφιάλτες προέρχονται από μια τρομακτική εμπειρία, μικρή ή μεγάλη. Όπως για πχ από κάτι που είδαν ή άκουσαν στο σχολείο, σε ένα παραμύθι, σε ένα κινούμενο σχέδιο, στις ειδήσεις, από το έντονο γάβγισμα ενός σκυλιού, από τους καβγάδες των γονιών του ή τις φωνές της δασκάλας τους, από αλλαγές που πιθανόν να συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια (συμπεριλαμβανομένων και των θετικών αλλαγών). Τα παιδιά, έχουν συνήθως διαφορετικές φόβους στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.
Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη σκέψη τερατόμορφων και άλλων φανταστικών όντων, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο πιθανό να φοβούνται το ενδεχόμενο της απώλειας του εαυτού τους, των προσώπων της οικογένειάς τους ή ακόμα και ενός κολλητού φίλου.
Πολύ σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο τους είναι αν το παιδί έχει εκτεθεί σε κάποιο πραγματικό κίνδυνο, όπως μια φυσική καταστροφή, αρρώστια, διαζύγιο, πένθος, διάρρηξη κλπ.
Πάντα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να παρατηρούμε τη διάρκεια αυτών των ανησυχιών και την έντασή τους, ώστε να είμαστε σε θέση να ζητήσουμε την κατάλληλη βοήθεια ενός ειδικού, και να μην μπερδέψουμε την απλή ανησυχία-φόβο, με μία πιθανή αγχώδη διαταραχή η οποία κάνει τα παιδιά να είναι ανήσυχα και ταραγμένα όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου τους αλλά και σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μαρία Κωνσταντινοπούλου
Ψυχοπαιδαγωγός-Συντονίστρια Σχολών Γονέων
Ψυχολογία (BA), Ειδική αγωγή (BTEC), Παιδοψυχολογία (MSc)
6971935747- 2114014768 – Ιδιωτικό γραφείο στην Ηλιούπολη
babyradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...