Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Kama Sutra, μια υπενθύμιση

Η ερωτική πράξη από το Α ως το Ω

image
EMAIL
FACEBOOK
MORE
Το Κάμα Σούτρα γράφτηκε ανάμεσα στο 2ο και 4ο αιώνα μ.Χ. από τον Μαλανάγκα Βατσιαγιάνα, έναν Ινδό σοφό της εποχής o οποίος βασίστηκε σε αρχαία ινδουιστικά ερωτικά κείμενα, και αποτελεί έναν οδηγό για μία ενάρετη και ευχάριστη ζωή. Τα κεφάλαιά του είναι αφιερωμένα σε διάφορα θέματα που άπτονται του έρωτα, με οδηγίες για την ανεύρεση συζύγου, την οικογενειακή ζωή, τα είδη αγάπης, τα κριτήρια επιλογής ερωτικών συντρόφων, παρατηρήσεις σχετικά με ανατομικές παραμέτρους όπως το μέγεθος του πέους ή το βάθος του κόλπου και φυσικά την ίδια την πρακτική της ερωτικής συνεύρεσης.
image
Σύμφωνα με τις αρχαίες θρησκευτικές παραδόσεις της Ινδίας το σεξ είναι μία υψηλής μορφής πνευματική ένωση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Η λέξη «Κama» δηλώνει την επιθυμία, την απόλαυση μέσω των αισθήσεων –να βλέπεις, να μυρίζεις, να αγγίζεις, να γεύεσαι, να ακούς–, συνεπικουρούμενη από τη συνεργασία της ψυχής και της νόησης, ενώ «Sutra» είναι το νήμα ή η γραμμή που κρατάει μαζί τα πράγματα – ο συνεκτικός δεσμός. Στην ινδουιστική προσέγγιση ο σωματικός δεσμός είναι και ψυχικός και το σεξ δεν διαχωρίζεται από την αγάπη, η απόλαυση είναι ολιστική και αφορά στο σώμα όσο και στην ψυχή.
image
H μελέτη και η αναλυτική περιγραφή των ερωτικών στάσεων, κάποιες από τις οποίες απαιτούν ιδιαίτερη επιδεξιότητα, είναι ένας οδηγός για το πώς μπορεί να γίνει απολαυστικότερη η ερωτική ένωση, αν και αυτό που πρωτίστως εμπνέει και ενδυναμώνει την απόλαυση είναι το πάθος ανάμεσα στους δύο εραστές. Εκτός από την κυρίως ερωτική πράξη έμφαση δίνεται σε ό,τι προηγείται, στις τεχνικές προσέγγισης και προετοιμασίας, όπως η χρήση νυχιών, οι δαγκωματιές, τα χάδια και τα φιλιά, οι ήχοι, τα λόγια και οι αναστεναγμοί ή αλλιώς οι ερεθιστικοί «πρόλογοι. Aλλά και στα είδη αγκαλιάς, για παράδειγμα αν ο ένας απλά ακουμπάει, πιάνει, τρίβει ή πιέζει το σώμα του στον άλλον, και στα φιλιά, που μπορεί να απευθύνονται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στο κούτελο, στα μάτια, στα αυτιά, στο λαιμό, στα μπράτσα, στον αφαλό, στο εσωτερικό των μηρών ή σε άλλα πιο «ευαίσθητα» σημεία, και μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια.
image
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Kama Sutra, ο έρωτας είναι από τις θεμελιώδεις, κινητήριες δυνάμεις συνέχισης της ύπαρξής μας. 
image
Μία σύγχρονη εκδοχή Kama Sutra είναι αυτή της Γαλλίδας εικονογράφου Malika Favre, η οποία το 2011 κλήθηκε να φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο για μία νέα έκδοση του Kama Sutra από την Penguin Books. Η καλλιτέχνιδα άντλησε έμπευση από επτά σεξουαλικές στάσεις και, έχοντας ως άξονα έναν άνδρα και μία γυναίκα, δημιούργησε τα ισάριθμα γράμματα που περιέχουν οι λέξεις «kama sutra».
image
Δύο χρόνια μετά συμπλήρωσε τα υπόλοιπα γράμματα, αναπαριστώντας τα δύο σώματα να ενώνονται σε ερωτικές στάσεις απολύτως ευδιάκριτες, με καθαρές γραμμές, ενώ η κίνηση των σωμμάτων μοιάζει χορευτική θυμίζοντας τους χορευτές του Matisse. Τα πρόσωπα είναι γαλήνια και τα μάτια κλειστά. Αισθησιασμός και αρμονία. Η χαρά της ζωής.
 image
Οι εικόνες λειτουργούν σαν υπενθύμιση. Τον έρωτα δεν τον ξεχνάμε, τον αναζητούμε, τον φροντίζουμε, τον φανταζόμαστε, τον διεκδικούμε. Είναι που μας σώζει, που μας θυμίζει, που μας ξυπνάει, που μας φέρνει κοντά, που μας γλυκαίνει, μας καθρεφτίζει, μας εκτονώνει, μας χαλαρώνει, μας δυναμώνει, μας κρατάει ζωντανούς.
image
 Όλο το project της Malika Favre εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...