Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Νηστίσιμο ιμάμ μπαϊλντί Εκδοχή του αγαπημένου πιάτου για τη Σαρακοστή


ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ
Υλικά για 4-6 άτομα
- 8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες ή μικρές φλάσκες
- 8 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 8 με 10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
- 8 μεγάλες ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή - 1κουταλιά της σούπας ξερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη ή 3-4 κλαδάκια φρέσκα
-αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση
  1. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τα φυλλαράκια, που είναι γύρω απ' αυτά και τις πλένουμε καλά.
  2. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε δύο σχισμές, όχι πολύ βαθιές, σε κάθε μελιτζάνα σχηματίζοντας ένα σταυρό ή κάνουμε μία κάθετη χαρακιά και αλατίζουμε μέσα στις σχισμές και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου. Έπειτα τις πλένουμε και τις στύβουμε με τα χέρια να φύγει το νερό.
  3. Σε αντικολλητικό φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι τους.
  4. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 8- 10 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό, αν χρειασθεί. Στο τέλος ρίχνουμε το πιπέρι, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  6. Με ένα κουτάλι πατάμε το σημείο όπου έχουμε χαράξει τη μελιτζάνες, τις ανοίγουμε όσο μπορούμε περισσότερο και τις γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών.
  7. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε ανάμεσα τους και τη γέμιση, που τυχόν έχει περισσέψει, προσθέτουμε το νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου φούρνο για περίπου 55-60 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με το λάδι τους. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο ζεστό.
Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...