Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

15 ΚΑΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ!

Τα παιδιά πολλές φορές μπορεί να γίνονται αγενή ή να υιοθετούν κακούς τρόπους, χωρίς όμως να το κάνουν εσκεμμένα ή ακόμα και να το συνειδητοποιούν. Γι' αυτό, ρόλος των γονέων είναι να τα διαπαιδαγωγήσουν ανάλογα έτσι ώστε να γίνουν ευγενικά και να λαμβάνουν υπ' όψη τους τα συναισθήματα των γύρω τους καθώς μεγαλώνουν. Ακολουθούν κάποιοι σημαντικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς που κάθε παιδί πρέπει να μάθει. 

1. Να τρώει με μαχαιροπίρουνα 

Αρκετά παιδιά το βρίσκουν διασκεδαστικό να τρώνε με τα χέρια τους. Πολλά το προτιμούν γιατί το κόψιμο του φαγητού τους φαίνεται μία δύσκολη διαδικασία. Φροντίστε να δείξετε στο παιδί σας πώς να τρώει με μαχαιροπίρουνα και βοηθήστε το αν αντιμετωπίζει δυσκολία. Αν το διευκολύνει, προτιμήστε να του πάρετε ειδικά πλαστικά μαχαιροπίρουνα.

2. Να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ»

Το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» είναι ο πρώτος βασικός κανόνας συμπεριφοράς. Το παιδί πρέπει να μάθει να εκτιμάει τα δώρα ή οτιδήποτε άλλο του προσφέρουν, εκφράζοντας την χαρά του, ενώ όταν ζητάει κάτι πρέπει να δείχνει το σεβασμό του στο συνομιλητή, λέγοντας «παρακαλώ».

3. Να μην διακόπτει

Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί ότι πρέπει να σέβεται τους ενήλικες όταν μιλάνε μεταξύ τους, χωρίς να ανακατεύεται στην κουβέντα τους. Αν προκύψει κάτι σημαντικό, μπορεί να ζητήσει «συγγνώμη» και να σας πει αυτό που θέλει. Για έναν αποτελεσματικό τρόπο για να μην σας διακόπτει το παιδί όταν μιλάτε, δείτε παλαιότερο άρθρο του mama365.

4. Να ζητάει την άδειά σας

Σε περίπτωση που έχει αμφιβολίες για το αν επιτρέπεται να κάνει κάτι ή όχι, καλό θα είναι να ζητάει την άδειά σας προηγουμένως. Έτσι, θα αποφύγει και τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες, γνωρίζοντας ποια είναι τα όριά του.

5. Να μην «πειράζει» την μύτη του

Το «σκάλισμα» της μύτης είναι μία συνήθεια πολλών παιδιών. Πείτε του ότι δεν πρέπει να το κάνει και εξηγήστε του ότι είναι μία ανθυγιεινή, αλλά και αγενής προς τους υπόλοιπους κίνηση.

6. Να μαζεύει τα παιχνίδια του

Αφού τελειώσει με τα παιχνίδια, θα πρέπει να μάθει να τα μαζεύει και να τα τοποθετεί στην θέση τους. Είναι το πρώτο βήμα για να εξοικειωθεί αρχικά με το συμμάζεμα του δωματίου και στη συνέχεια με τις δουλειές του σπιτιού.

7. Να μην ανοίγει το στόμα του ενώ τρώει

Στο παιδί μπορεί να φαίνεται αστείο να ανοίγει το στόμα του ενώ τρώει. Θα πρέπει όμως να του εξηγήσετε ότι αυτό δεν είναι σωστό για τους υπόλοιπους ενώ και εκείνο δεν μπορεί να απολαύσει το φαγητό όπως πρέπει.

 8. Να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει ή φταρνίζεται

Πείτε του ότι έτσι δείχνει ότι σέβεται τους γύρω του, ενώ δεν θα είναι εκείνο η αιτία για να τους «κολλήσει» και να αρρωστήσουν.

9. Να ζητάει συγγνώμη

Κάθε φορά που κάνει κάποια αταξία ή πληγώνει κάποιον είτε ηθελημένα είτε όχι, είναι καλό να παραδέχεται το λάθος του και να ζητάει συγγνώμη. Έτσι, θα καταλάβει τι δεν πρέπει να επαναλάβει στο μέλλον. Υπενθυμίστε του ότι δεν πρέπει να φέρεται στους άλλους όπως δεν θέλει να του φέρονται εκείνοι.

10. Να χτυπά την πόρτα πριν μπει σε κάποιο δωμάτιο

Εξηγήστε του ότι πρέπει να χτυπάει την πόρτα πριν μπει σε κάποιο δωμάτιο σε περίπτωση που είναι ήδη κάποιος μέσα. Αν του απαντήσει θετικά, μπορεί να περάσει, αλλιώς θα πρέπει να περιμένει. Είναι σημαντικό να καταλάβει ότι πρέπει να έχει υπομονή και πάντα να περιμένει τη σειρά του.

11. Να μην μιλάει άσχημα 

Δεν πρέπει να μιλάει άσχημα σε κανέναν, ακόμα και για να ανταποδώσει έναν αγενή χαρακτηρισμό. Εξηγήστε του ότι τα πάντα λύνονται με διάλογο και ηρεμία!

12. Να μαζεύει το πιάτο του από το τραπέζι

Αφού τελειώσει το φαγητό, μπορεί να πάρει το πιάτο του από το τραπέζι και να το βάλει στο νεροχύτη. Έστω και με την μικρή αυτή κίνηση, συμμετέχει στο συμμάζεμα της κουζίνας και αισθάνεται ότι σας βοηθά.

13. Να μην δείχνει ότι βαριέται

Είναι πολύ πιθανό σε κάποιο πάρτυ ή σε οικογενειακή έξοδο, το παιδί να βαρεθεί. Δεν θα πρέπει να εκδηλώσει την δυσαρέσκειά του -αντίθετα, καλό θα είναι να κάνει υπομονή μέχρι να φύγει η οικογένεια.

14. Να δείχνει πάντα σεβασμό

Ακόμα και εάν δεν συμπαθεί κάποιον, είναι πολύ σημαντικό να τον σέβεται. Με τον τρόπο αυτό θα δείξει την γενικότερη καλή διαγωγή του.

15. Να είναι ευγενικό όταν πηγαίνει στα σπίτια φίλων του

Για να μπορέσει να συνεχίσει να κάνει παρέα με τον φίλο του, θα πρέπει να κερδίσει την εκτίμηση των γονιών του. Όταν, λοιπόν, επισκέπτεται το σπίτι του κολλητού του, θα πρέπει να είναι διακριτικός και ευγενικός απέναντί τους.
Αν το παιδί δεν μπορέσει να υιοθετήσει αμέσως τους βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Το βασικό είναι να επιμείνετε και όταν αισθάνεστε ότι έχει ανάγκη την βοήθειά σας, μην διστάσετε να του την προσφέρετε.
- See more at: http://www.mama365.gr/26784/15-kaloi-tropoi-symperiforas-poy-kathe-paidi-prepei.html#sthash.94WiSZOa.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...