Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Γονεϊκή γύμνια,είναι φυσιολογική ή όχι ;

When-Should-Parents-Stop-Being-Naked-Around-Children
Το θέμα της γύμνιας αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Σίγουρα καθένας στο σπίτι του αποφασίζει και ορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς που πιστεύει και χρειάζεται να ακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας, ας δούμε όμως τη σφαιρική άποψη.
Μέχρι και τα δεύτερα γενέθλια του, το παιδί είναι απίθανο να δώσει σημασία στο αν φοράς ή όχι ρούχα.Σε κάποιο σημείο, στους 24 μήνες περίπου, θα ξεκινήσει να αναπτύσσει την αίσθηση του εαυτού του ως ξεχωριστό άτομο, που σημαίνει ότι θα υπάρχει αντίληψη των απόκρυφων μερών τόσο στο δικό του σώμα όσο και στο δικό σου.
  Η ερώτηση λοιπόν που έρχεται σε αυτό το σημείο είναι το κατά πόσο νιώθεις εσύ άνετα με το θέμα της γύμνιας. Κάποιοι γονείς είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί στο θέμα της γύμνιας, βλέποντας την ως ένα τρόπο να μάθουν στα παιδιά να αγαπούν, να αποδέχονται και να νιώθουν αυτοπεποίθηση για το σώμα τους. Άλλοι γονείς θεωρούν ότι δεν βλάπτει αν το παιδί δει γυμνό τον γονιό ίδιου φύλου. Τέλος, υπάρχουν και οι γονείς που θεωρούν τη γύμνια υπερβολική, φοβούμενοι μήπως περάσουν μπερδεμένα σεξουαλικά μηνύματα στα παιδιά ή τα οδηγήσουν σε πρόωρη συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητάς τους.
Μόλις το παιδί συνειδητοποιήσει ότι έχει τον έλεγχο του σώματός του, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αρχίσει να φέρνει αντιρρήσεις στο να το αλλάξεις πάνα ή ρούχα σε δημόσιο χώρο, καθώς συνειδητοποιεί ότι η δημόσια γύμνια δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή. Αν λέγαμε λοιπόν, πως υπάρχει ένας κανόνας, αυτός είναι πως χρειάζεται και πρέπει να σέβεται κάθε γονιός τις ανάγκες και επιθυμίες του παιδιού του. Αν το παιδί του, για παράδειγμα δείχνει σημάδια ντροπής, ή δεν νιώθει άνετα όταν σας βλέπει γυμνούς, και κάνει αστειάκια ή κρύβει το πρόσωπο του, τότε σίγουρα πρέπει να σταματήσετε να εμφανίζεστε γυμνοί μπροστά του. Και επίσης, χρειάζεται να του δίνετε την ευκαιρία για ιδιωτικές στιγμές.
            Για να είναι η γύμνια υγιής και “εκπαιδευτική”, πρέπει να συνοδεύεται από φυσιολογική συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει πως το παιδί μου με βλέπει γυμνό όταν ντύνομαι, ξεντύνομαι, και χρησιμοποιώ το μπάνιο. Από τη στιγμή που το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ερωτικές στιγμές ανάμεσα στους γονείς ή η γύμνια έχει οποιοδήποτε ερωτικό χαρακτήρα, τότε είναι πιθανό αργότερα να αναπτυχθούν πολλά προβλήματα συμπεριφοράς αλλά και προβλήματα σεξουαλικής φύσης.
babyradio-Θωμαΐδου Ευθυμία – Ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...