Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Βαρουφάκης στο Spiegel: Οι εργολάβοι είναι οι πραγματικοί ολιγάρχες στην Ελλάδα


O πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο Spiegel Online και μίλησε για την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, την τρόικα, τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά και το προσφυγικό.
Έστρεψε τα βέλη του κατά πλοιοκτητών και μεγαλοεργολάβων υποστηρίζοντας ότι κατέκλεψαν το δημόσιο, υπερκοστολόγισαν δρόμους και έγιναν πλούσιοι. Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Αλέξης Τσίπρας εξαντλήσει την τετραετία, ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε: «Ίσως, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Οι συμφωνίες με τους δανειστές δεν αφήνουν καμία ελευθερία στον Αλέξη. Ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης έχει περισσότερη εξουσία. Το δικό της τόνο βάζει η κυβέρνηση μόνο στον αγώνα κατά των ολιγαρχιών - και αυτούς τους προστατεύει η Τρόικα».
Στην επισήμανση γιατί ως υπουργός δεν φορολόγησε περισσότερο τους πλοιοκτήτες ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί πολίτες και τα σπίτια τους στην Αθήνα ανήκουν σε εταιρείες Offshore. Οι πραγματικοί ολιγάρχες είναι όμως άλλοι: εργολάβοι, οι οποίοι με υπερκοστολογημένους δρόμους έγιναν πλούσιοι. Τραπεζίτες, οι οποίοι διοικούν ακόμα, παρόλο που οι τράπεζες τους έπρεπε να σωθούν από το κράτος. Ακόμα, ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, οι οποίοι με τη βοήθεια των καρτέλ επιβάλλουν υψηλές τιμές. Σε όλα αυτά θέλαμε να βάλουμε ένα τέλος. Όμως η Τρόικα ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές των συντάξεων».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας κατά της Ελλάδας, τόσο σημαντικοί δεν είμαστε». Συμπληρώνει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας για το πώς θα σωθεί το ευρώ και πως οι προτάσεις τους ενόχλησαν «τα μεγάλα παιδιά».
Από τις προτάσεις τους όμως ενοχλήθηκαν και μικρές χώρες όπως η Λετονία ή η Σλοβακία επισημαίνει το Spiegel Online. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι μεγάλη επιτυχία της Λετονίας, η οποία τόσο έχει επαινεθεί, οφείλεται στο ότι ένα μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε, άρα μειώθηκε η ανεργία και στο γεγονός ότι οι τράπεζες της Λετονίας ξέπλυναν χρήματα της ρωσικής μαφίας. Όσο για την εργασία που εκεί προσφέρεται είναι πολύ κακής ποιότητας. «Εάν η Ευρώπη αυτό το θεωρεί επιτυχία έχει πρόβλημα» δηλώνει.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης πιστεύει πως ζούμε την αρχή του τέλους της ΕΕ αλλά η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δόση δημοκρατικότητας: το Eurogroup θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια ομόσπονδη κυβέρνηση», είπε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως συνεχάρη προσωπικά την Καγκελάριο Μέρκελ για την απόφασή της να δεχθεί τους πρόσφυγες. Ακόμα, πιστεύει πως η προσφυγική κρίση θα ευνοήσει την άνοδο των εθνικιστών κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. «Εκεί η λιτότητα και η ξενοφοβία συμβαδίζουν...Θέλουν να είναι τμήμα της Ευρώπης αλλά παράλληλα κλείνουν τα σύνορά τους. Δεν θέλουν να δεχθούν μαύρους, μουσουλμάνους, Έλληνες ή Πορτογάλους. Έτσι όμως δεν λειτουργεί η Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...