Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Κακομαθημένο παιδί: 4 απλοί τρόποι να το αλλάξετε!

Κακομαθημένο παιδί: 4 απλοί τρόποι να το αλλάξετε!

Ενώ κανείς μας δεν θέλει να μεγαλώνει ένα κακομαθημένο παιδί, από την άλλη όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα. Κι αυτό μπορεί να μας κάνει να πέσουμε εύκολα σε μερικές παγίδες!
Είναι οι 4 πιο συνηθισμένες «παγίδες» που κάθε γονιός «πέφτει», προκειμένου να ευχαριστήσει τα παιδιά του. Η μήπως να τα κακομάθει;

1. Η παγίδα της ενοχής 
Πολλοί γονείς προσπαθούν να «ξορκίσουν» τις ενοχές τους απέναντι στα παιδιά -κυρίως εάν εργάζονται πολλές ώρες ή έχουν χωρίσει- με το να τους προσφέρουν περισσότερα παιχνίδια ή ρούχα και λιγότερη τιμωρία. Ή επειδή είναι πολύ απασχολημένοι και κουρασμένοι, προτιμούν να περάσουν τις λίγες ώρες που μένουν στο σπίτι με το παιδί ευχάριστα, χωρίς καβγάδες και εντάσεις, κι έτσι του επιτρέπουν να δει ένα-δύο παιδικά ακόμα στην τηλεόραση. Έτσι, αποφεύγουμε τις προστριβές της στιγμής, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε ποιες είναι οι συνέπειες μακροπρόθεσμα.
Πώς θα ξεφύγετε: Δεν μπορεί να πιστεύετε ότι ένα αυτοκινητάκι ή ένα σακουλάκι με καραμέλες είναι δυνατόν να αναπληρώσουν την παρουσία σας, έτσι δεν είναι; Κι όμως, οι πράξεις μας δείχνουν ακριβώς αυτό. Κι αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται εύκολα τα παιδιά, που έχουν μάθει να αποκρυπτογραφούν τις αντιδράσεις μας, αλλά και να εκφράζονται κυρίως μέσω της συμπεριφοράς και λιγότερο μέσω του λόγου. Αντισταθείτε στην παρόρμησή σας να πάρετε αυτό το μπουκάλι με τις σαπουνόφουσκες, και προσπαθήστε να «ξορκίσετε» τις ενοχές σας εξασφαλίζοντας κάθε μέρα λίγο χρόνο -ακόμα και λίγα λεπτά- που θα αφιερώσετε αναπόσπαστοι στο παιδί σας. Μην περιμένετε, βέβαια, ότι το παιδί δεν θα αντιδράσει στην αλλαγή. Όμως, είναι σημαντικό να βάλετε σαφή και σταθερά όρια. Έτσι, όταν ζητήσει είτε ένα ακόμα παιχνίδι ή ένα κουλουράκι είτε να παίξει για μισή ώρα ακόμα πριν πέσει στο κρεβάτι, σκεφτείτε: «Τι θέλω να αποκομίσει από αυτή την εμπειρία;». Σίγουρα όχι τη βεβαιότητα ότι μπορεί να έχει πάντα αυτό που θέλει, αρκεί να το διεκδικήσει αρκετά έντονα ή αρκετά επίμονα. Τα παιδιά δεν χρειάζονται πάντα αυτό που ζητούν, αλλά επιμένοντας να το έχουν δοκιμάζουν τα όρια που τους έχετε θέσει. Είναι κι αυτό μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας που θα τους επιτρέψει να μεγαλώσουν και να ισχυροποιήσουν την προσωπικότητά τους.

2. Η παγίδα της μίμησης 
«Η Μαργαρίτα έχει περισσότερες Barbie», «Όλα τα παιδιά στην πλατεία έχουν πατίνια», «Όλοι στην τάξη μου έχουν i-Phone»… Η λίστα είναι ατελείωτη, και πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το παιδί τους δεν θα μειονεκτεί έναντι των συνομηλίκων του ή ότι δεν θα μείνει έξω από την «τάση» της εποχής. Ένα ολόκληρο σύστημα προώθησης προϊόντων βασίζεται στην επιθυμία των παιδιών να αποκτήσουν κάτι μόνο και μόνο επειδή το έχουν οι άλλοι.
Πώς θα ξεφύγετε: Τα παιδιά θέλουν να είναι «όπως οι άλλοι», όμως είναι χρήσιμο να βρείτε μια ισορροπία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί το παιδί σας να έχει κάποια από τα πράγματα που έχουν οι συμμαθητές ή οι φίλοι του, αλλά όχι όλα. Πριν αποφασίσετε εάν θα ενδώσετε σε μια απαίτησή του ή όχι, αναρωτηθείτε: «Αυτό το πράγμα είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται; Τι θα γίνει εάν αρνηθώ;». Να θυμάστε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες και δεν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τις ίδιες αξίες. Μια καλή αντιπρόταση είναι να εξηγήσετε στο παιδί πως μπορεί να αποκτήσει ό,τι επιθυμεί διαθέτοντας το δικό του χαρτζιλίκι. Το πιθανότερο είναι ότι θα το ξανασκεφτεί, εάν πρόκειται να το πληρώσει από τη δική του τσέπη.

3. Η παγίδα της προσκόλλησης 
Ο μεγάλος μου γιος είναι 6,5 χρόνων, αλλά συνήθως εγώ κουμπώνω τα πουκάμισά του, δένω τα παπούτσια του και κόβω σε μικρές μπουκιές το φαγητό του. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να τα κάνει μόνος του, αλλά έτσι ξεμπερδεύω πιο γρήγορα - άσε που μου αρέσει να φροντίζω το «μωρό» μου. Κι εκείνος, όμως, θεωρεί δεδομένο ότι εγώ έχω αναλάβει να μην ξεχάσει κάποια εργασία για το σχολείο ή ότι εγώ θα τρέξω να του φέρω ένα ποτήρι όταν φωνάξει: «Νερό». Το πρόβλημα που προκύπτει, όταν προσφέρουμε συνέχεια βοήθεια στα παιδιά μας, είναι ότι τους μαθαίνουμε να εξαρτώνται από κάποιον τη στιγμή που έχουν την ικανότητα να είναι ανεξάρτητα.
Πώς να ξεφύγετε: Προσπαθήστε να αντισταθείτε στην παρόρμησή σας να σπεύσετε και να κάνετε κάτι για λογαριασμό του παιδιού, όταν η ηλικία και οι ικανότητές του του επιτρέπουν να το κάνει μόνο του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κουβαλήσετε ποτέ ξανά εσείς τη σάκα του ή ότι θα πρέπει να φτιάχνει πάντα μόνο του το πρωινό του - μπορείτε να συνεχίζετε να φροντίζετε κάθε τόσο τα παιδιά σας, όταν για παράδειγμα είναι πολύ κουρασμένα ή αδιάθετα, άλλωστε αυτό είναι που κάνει μια μαμά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, προτιμήστε να τα ενθαρρύνετε να ανακαλύπτουν μόνα τους τι είναι αυτό που χρειάζονται και πώς θα το καταφέρουν, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, που τους είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουν τη ζωή και τον κόσμο.

4. Η παγίδα του «καλύτερου φίλου» 
«Είσαι η χειρότερη μαμά στον κόσμο», φωνάζει η μικρή Λίνα όταν η μητέρα της αρνείται να της πάρει το παγωτό που τόσο επίμονα ζητάει. Η μαμά της, στο άκουσμα της… ετυμηγορίας, σπεύδει να ψάξει στην τσάντα για το πορτοφόλι της. Καμιά δεν θέλει να είναι «η χειρότερη μαμά του κόσμου»! Πολλοί γονείς ανησυχούν πως, εάν είναι πολύ αυστηροί ή λένε συχνά «όχι» στα παιδιά τους, τότε εκείνα μπορεί να σταματήσουν να τους αγαπούν, ή να τους αγαπούν λιγότερο από όσο θα μπορούσαν. Ή μπορεί να έχουν μεγαλώσει κι εκείνοι ως «καλά παιδιά» που δεν έχουν μάθει να λένε εύκολα «όχι».
Πώς να ξεφύγετε: Επαναλάβετε δέκα φορές: «Έχω κάθε δικαίωμα να πω ''όχι'' στο παιδί μου». Κι εκείνο έχει ασφαλώς το δικαίωμα να θυμώσει, όταν θα το ακούσει. Όμως, η μητρότητα και η πατρότητα δεν είναι διαγωνισμός για το ποιος είναι πιο αξιαγάπητος. Ο ρόλος σας δεν είναι να εξασφαλίσετε ότι το παιδί δεν θα στεναχωρηθεί ποτέ, ούτε να γίνετε οι καλύτεροι φίλοι του. Αντίθετα, η δουλειά σας είναι συχνά «δυσάρεστη», αφού πρέπει να θέσετε όρια, να επιβλέπετε την τήρησή τους και να επιβάλλετε τις συνέπειες. Επιτρέψτε, λοιπόν, στον εαυτό σας να γίνει μερικές φορές δυσάρεστος. Όταν το παιδί σάς λέει: «Σε σιχαίνομαι», πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεπεράστε το. Απλώς εκφράζει τη δυσαρέσκεια της στιγμής, δεν σημαίνει ότι πραγματικά σιχαίνεται τους γονείς του. Εξηγήστε του ότι, ακόμα κι έτσι, εσείς εξακολουθείτε να το αγαπάτε πολύ, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να ενδώσετε σε παράλογες απαιτήσεις ή να αθετήσετε κάποιους κανόνες τους οποίους κι εκείνο γνωρίζει. Είναι πιο πολύτιμο και χρήσιμο για το παιδί, από το να παίρνετε συνέχεια τα εύσημα ως «η καλύτερη μαμά του κόσμου».

Με τη συνεργασία της Ζέτας Κωνσταντινίδου (ψυχολόγος, ειδικευμένη στη σχολική ψυχολογία).

Διασωθείς από τη σφαγή στο Δίστομο, ντροπιάζει τους Γερμανούς, στο ZDF


Ένα σκετσάκι κόλαφος για τις γερμανικές πονηριές.Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς τους Γερμανούς που το οραματίστηκαν, το οργάνωσαν και το παρουσίασαν.

5 Λόγοι που οι άντρες προτιμούν τις κοντές γυναίκες!

Μπορεί και οι γυναίκες να προτιμούν τους ψηλότερους άντρες, αλλά ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που στους άντρες αρέσουν κυρίως οι κοντές γυναίκες;
Το πρώτο πράγμα λογικά που θα σου έρθει στο μυαλό είναι ότι απλά ταιριάζουν πιο πολύ εμφανισιακά, μιας και οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι στο ιδανικό ζευγάρι η γυναίκα δεν περνάει στο ύψος τον άντρα.
Δεν έχει να κάνει όμως μόνο η εμφάνιση, μιας και οι ψηλές γυναίκες είναι εξίσου πολύ εντυπωσιακές. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι, με βάση όσα δηλώνει το αντίθετο φύλο;
Νιώθουν πιο δυνατοί
Οι επιλογές που κάνουν στις σχέσεις τους καθορίζονται κατά έναν μεγάλο βαθμό από τις ψυχολογικές τους ανάγκες. Όταν λοιπόν είναι πιο ψηλός από την σύντροφο του, αισθάνεται αυτομάτως ως ο πιο ισχυρός της σχέσης.
Αυτό που ψάχνουν συνήθως σε μια σχέση είναι ο συνδυασμός της αγάπης αλλά και της εξουσίας και το ύψος του συμβάλλει στο να νιώθει πιο ισχυρός.
 Νιώθουν ότι πρέπει να προστατεύουν τις κοντές κοπέλες
Βλέποντας μια μικροκαμωμένη γυναίκα τους γεννάτε η ανάγκη να την προστατεύσουν, μιας και συνήθως στα μάτια τους είναι πιο χαριτωμένες και αξιαγάπητες.
Στην ουσία το ύψος τους, τις κάνει να δείχνουν πιο ευάλωτες πράγμα που ελκύει πολύ το αντίθετο φύλο.

sxesis ediva.gr
Οι ψηλές γυναίκες είναι συνήθως πολύ σίγουρες για τον εαυτό τους, ή έστω έτσι δείχνουν, ενώ ταυτόχρονα έχουν πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και αλαζονεία.
Δεδομένου όμως ότι οι περισσότεροι άνδρες όπως όλες μας γνωρίζουμε είναι αρκετά εγωιστές και δεν μπορούν εύκολα να συμβιβαστούν, οι ψηλές γυναίκες μπορεί να τους κάνουν να αισθάνονται κατώτεροι σε πολλές στιγμές, πράγμα που σε κανέναν δεν αρέσει.
 H ερωτική πράξη είναι πιο ευχάριστη μαζί τους
Αυτό το έχουμε ακούσει πολλές φορές, μιας και πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα με μια γυναίκα που δεν είναι πολύ ψηλή. Είναι βολικές και είναι πιο εύκολο να πειραματιστούν μαζί τους, σε διάφορες στάσεις.

 Είναι περισσότερο θηλυκές
Αυτό είναι όντως ένα πραγματικό γεγονός, μιας και όσο πιο κοντή είναι μια γυναίκα τόσο περισσότερα οιστρογόνα έχει στο σώμα της, σε αντίθεση με τις ψηλές γυναίκες που έχουν περισσότερη τεστοστερόνη.
Δεν λένε φυσικά ότι και οι ψηλές γυναίκες δεν έχουν θηλυκότητα, απλά δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας που τραβάει πραγματικά τους άνδρες.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Το ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ γράμμα ενός παππού για τον ομοφυλόφιλο εγγονό του!

Το ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ γράμμα ενός παππού για τον ομοφυλόφιλο εγγονό του!
Αποδέκτης του γράμματος είναι η κόρη του, η οποία έδιωξε από το σπίτι τον γιο της μετά από την εξομολόγηση της ομοφυλοφιλίας του.
«Aγαπητή Κριστίν
Σαν κόρη με απογοήτευσες. Είχες δίκιο όταν έλεγες ότι έχουμε μια "ντροπή στην οικογένεια΄, αλλά έκανες λάθος για το ποιος είναι.
Το να διώξεις τον Τσαντ από το σπίτι σας, απλά επειδή σου είπε ότι ήταν γκέι είναι το πραγματικό «βδέλυγμα» εδώ. Ένας γονέας να απαρνείται το παιδί είναι αυτό που πραγματικά "εναντιώνεται στην φύση".
Το μόνο έξυπνο πράγμα που άκουσα να λες σε όλα αυτά ήταν ότι "δεν μεγάλωσα τον γιο μου για να γίνει gay'. Φυσικά και δεν το έκανες. Γεννήθηκε έτσι, όπως ακριβώς γεννήθηκε και χωρίς να επιλέξει να είναι - όπως πχ. δεν επέλεξε να είναι αριστερόχειρας.
Εσύ ωστόσο επέλεξες να είσαι στενόμυαλη, άκαρδη και οπισθοδρομική.
Αφού λοιπόν μπήκαμε στην διαδικασία να απαρνιόμαστε τα παιδιά μας τότε θα πρέπει και εγώ επί τη ευκαιρία να σου πω ένα αντίο...
Τώρα έχω έναν fabulous (όπως λένε και οι gay) εγγονό να μεγαλώσω και δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με την [άκαρδη σκύλα] κόρη μου.
Αν τυχόν ξαναβρείς την χαμένη καρδιά σου πάρε μας τηλέφωνο...
Ο μπαμπάς σου».
baby.gr

«Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να κάνει φίλους;»

image
Η κοινωνικοποίηση των παιδιών είναι στα χέρια των γονιών τους.
Τα παιδιά ειδικά όταν είναι και μοναχοπαίδια δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες αν και πάρα πολύ θα ήθελαν να παίξουν με άλλα παιδιά εν αντιθέσει με τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια.
Σαν γονείς υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή τους από νωρίς. Αρχικά θα πρέπει να αξιοποιείτε κάθε ευκαιρία συναναστροφής με άλλα παιδιά εκτός και εντός σπιτιού. Καλό θα είναι επίσης να γράψετε το παιδί σας σε έναν παιδικό σταθμό μιας και αυτό θα τα βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν ταχύτερα.
Όταν το δείτε ότι κάνει προσπάθεια για να γνωρίσει κάποιο άλλο παιδάκι μη διστάζετε να το επιβραβεύετε για αυτή του την προσπάθεια, μιας και θα του δώσει ώθηση για να συνεχίσει. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και όταν συμπεριφέρονται όμορφα απέναντι στα ξένα παιδιά σε αντίθεση με την κακή συμπεριφορά που θα πρέπει να επιπλήττετε.
Βασικό είναι να μάθετε από νωρίς στο μικρό σας να λέει τις πιο σημαντικές λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» τονίζοντάς τους ότι για να γίνουν αποδεκτοί από τους άλλους θα πρέπει να είναι ευγενείς.
Μη διστάζετε να τα γεμίζετε με αυτοπεποίθηση αυτό είναι και το κλειδί στο να κάνουν νέους φίλους.
Πηγή:supermomrocks.me

Δες τι πρέπει να τρως το βράδυ αν θες να χάσεις κιλά!

Δες τι πρέπει να τρως το βράδυ αν θες να χάσεις κιλά!
Οι διατροφολόγοι συνήθως μας συμβουλεύουν να τρώμε ελαφριά το βράδυ αν θέλουμε να χάσουμε κιλά (ή να τα διατηρήσουμε) εξασφαλίζοντας έτσι ότι ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή που δεν επιβαρύνει και την υγεία μας. Τι σημαίνει, όμως, ελαφριά; Για να μην πέσεις με τα μούτρα μόνο στο γιαούρτι ή στις σούπες, δες τι μπορείς να τρως το βράδυ για να έχεις το μυαλό σου ήσυχο και τον μεταβολισμό σου σε επαγρύπνηση:
Θερμίδες: Το βραδινό γεύμα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 550 θερμίδες. Ένα πιάτο 450 θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, ενώ ένα πιάτο 550 θερμίδων δεν θα σε επιβαρύνει με επιπλέον κιλά.
Υδατάνθρακες: To 45% - 55% του δείπνου πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, δηλαδή από 50-75 γραμμάρια τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το καλαμπόκι, οι μπανάνες, τα κολοκυθάκια, οι πατάτες. Όχι μόνο δεν πρέπει να ανησυχείς ότι δεν θα προλάβεις να τους κάψεις αλλά θα σας βοηθήσουν να μην πεινάς μετά το βραδινό!
Πρωτεΐνη: Υπολόγισε πως το 20-25% του βραδινού σου πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες, δηλαδή 25-35 γραμμάρια. Θα αισθανθείς χορτάτη, ενώ θα δώσεις την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Λιπαρά: Προτίμησε 15 με 25 γραμμάρια καλών λιπαρών που μπορείς να πάρεις από το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, το αβοκάντο, τις ελιές και τους ξηρούς καρπούς
Φυτικές ίνες: Καλό είναι να λαμβάνεις 25 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά για αυτό υπολόγισε ότι πρέπει να πάρεις το λιγότερο 8 γραμμάρια με το βραδινό σου. Προτίμησε λαχανικά, φασόλια, μικρές ποσότητες φρούτων, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα ολικής άλεσης.
Ζάχαρη: Στόχευσε στα 7 γραμμάρια ζάχαρης συνολικά και μην προσθέσεις πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή γλυκαντικού στο βραδινό σου γεύμα.
Τι ώρα να φάω; Ιδανικά πρέπει να τρώμε το βραδινό γεύμα 2 με 3 ώρες μετά το απογευματινό σνακ (δηλαδή είτε στις 6, είτε στις 7 είτε στις 8). Παρόλα αυτά αν έχεις ένα διαφορετικό ωράριο λόγω υποχρεώσεων, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την ώρα. Αν δεν ξεπεράσεις τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά για να διατηρήσεις το βάρος σου ή για να χάσεις κιλά, τότε η ώρα του βραδινού, δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της δίαιτας!
ladylike.gr

Τι χρώμα ματιών θα έχει το παιδί μου;

Τι χρώμα ματιών θα έχει το παιδί μου;

Σε ποιον μοιάζει; Πήρε από το σόι της μαμάς ή από το σόι του μπαμπά; Μακάρι να πάρει τα γαλάζια μάτια του μπαμπά…
Δεν είναι καθόλου εύκολο να μαντέψετε το «αληθινό» χρώμα των ματιών του δικού σας. Κι αυτό γιατί όταν γεννιέται ένα μωρό…ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματός του! Τους πρώτους έξι μήνες το χρώμα των τριών αυτών στοιχείων μπορεί να αλλάξει ριζικά, ειδικά εκείνο των ματιών.

Καστανά μάτια ή γαλανά 
Σύμφωνα με την παράδοση, το χρώμα των ματιών του παιδιού αλλάζει όταν σταματά να θηλάζει. Αυτή η λαϊκή αντίληψη ισχύει κατά κάποιο τρόπο, αλλά το γάλα της μητέρας δεν έχει την παραμικρή σχέση. Είναι αλήθεια ότι το χρώμα των ματιών των παιδιών δεν είναι ποτέ το οριστικό κατά τους πρώτους έξι μήνες. Από το δεύτερο εξάμηνο και μετά συνήθως εμφανίζεται το χρώμα που θα έχει και ως ενήλικας. Η αλλαγή του χρώματος συνδέθηκε με την αλλαγή της διατροφής γιατί, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, η χρωστική ουσία χρειάζεται μερικούς μήνες για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και οριστικά στο μάτι. Η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού, κατά τους πρώτους έξι μήνες είναι συνήθως γκρίζα, γαλάζια ή μπλε. Μόνο όσοι έχουν πράσινα μάτια δεν αποκτούν ποτέ σταθερό χρώμα, χωρίς, όμως, να παίζει ρόλο η ηλικία. Συμβαίνει γιατί η χρωστική αυτή είναι τόσο αραιή, που τα μάτια δεν έχουν δικό τους χρώμα, αλλά αντικατοπτρίζουν το χρώμα του περιβάλλοντος. Γίνονται θαλασσιά όταν εκτίθενται στο δυνατό φως ή καστανά μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Τα μάτια πέρα από το χρώμα      
-  Τους πρώτους μήνες της ζωής, τα μάτια υφίστανται αλλαγές και στις «μη χρωματισμένες» περιοχές. Το λευκό μέρος, σε σύγκριση με των μεγαλύτερων παιδιών, παρουσιάζει μια γαλαζωπή απόχρωση, η οποία οφείλεται στο ότι οι εξωτερικοί ιστοί του ματιού είναι τόσο λεπτοί που αφήνουν να διαφανεί το χρώμα του αίματος που ρέει από κάτω. Και αυτή η γαλαζωπή απόχρωση θα εξαφανιστεί μετά τους πρώτους μήνες.
-  Προσπαθώντας να δείτε το χρώμα των ματιών του, ίσως παρατηρήσετε ότι το παιδί «αλληθωρίζει». Δεν υπάρχει πρόβλημα, το φαινόμενο είναι απολύτως φυσιολογικό μέχρι τον 5ο – 6ο  μήνα και αυτό συμβαίνει γιατί σ’ αυτήν την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα εστίασης & προσαρμογής του βλέμματος και γι’ αυτό μας φαίνεται σαν να αλληθωρίζουν.

Μάτια γαλανά ή καστανά;
μητέρα με μάτια καστανά (και οι δύο παππούδες με μάτια καστανά)
μητέρα με μάτια καστανά (οι παππούδες με μάτια καστανά και γαλανά)
μητέρα με μάτια γαλανά (οι παππούδες δεν παίζουν κανένα ρόλο)
πατέρας με μάτια καστανά (και οι δύο παππούδες με μάτια καστανά)
παιδί κατά 98% με μάτια καστανά
παιδί κατά 90% με μάτια καστανά
παιδί κατά 80% με μάτια καστανά
πατέρας με μάτια καστανά (οι παππούδες με μάτια καστανά και γαλανά)
παιδί κατά 90% με μάτια καστανά
παιδί κατά 75% με μάτια καστανά
παιδί κατά 50% με μάτια γαλανά
πατέρας με μάτια γαλανά (οι παππούδες δεν παίζουν κανένα ρόλο)
παιδί κατά 80% με μάτια καστανά
παιδί κατά 50% με μάτια γαλανά
παιδί κατά 99% με μάτια γαλανά

Με την συνεργασία του κ. Σωτήρη Δέδε (χειρούργος οφθαλμίατρος)

...

10 πράγματα που θα κάνεις MONO με το πρώτο σου παιδί!

10 πράγματα που θα κάνεις MONO με το πρώτο σου παιδί!

Εντάξει, κάποια από αυτά ίσως τα κάνεις και με το δεύτερο αλλά δε θα είναι το ίδιο!

1. Το παιδί σου θα είναι το κέντρο του κόσμου 
Θα μιλάς συνεχώς και σε όλους γι’ αυτό. Θα του βγάζεις δεκάδες, εκατοντάδες φωτογραφίες, συνεχώς και παντού, τις οποίες θα δείχνεις (συνεχώς και παντού) σε όλους. Θα παίζεις με τις ώρες μαζί του, και θα αφιερώνεις πολύ χρόνο να το κοιτάς όταν μπουσουλάει. Με το δεύτερο θα ζητάς από τους άλλους να μιλήσουν για κάτι άλλο εκτός από τα παιδιά, θα ξεχνάς να βγάλεις φωτογραφίες(τόσο πολύ που θα νιώθεις απαίσια, όταν κάποιος ζητήσει να δει πως είναι το δεύτερο), δε θα παίζεις μαζί του (επειδή δε θα προλαβαίνεις) και δε θα θυμάσαι πότε ακριβώς περπάτησε!

2. Θα μιλάς συνεχώς για το πόσο προικισμένο είναι! 
Μα δεν είναι κούκλος, υπέροχος, μοναδικός, εχθές είπε το πρώτο ντα, και σήμερα το πρώτο μα!  Με το δεύτερο απλώς δε θα μιλάς από την κούραση!

3. Θα πας μαζί του σε όλες τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις…
…σε όλα τα παιδικά πάρτι, σε όλα τα πολιτιστικά events και σε  όλες τις παιδικές ταινίες σε Α’ προβολή! Με το δεύτερο θα σχεδιάζεις να πας σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις, πάρτι και events, αλλά θα είσαι τόσο κουρασμένη που απλώς θα το σχεδιάζεις. Δε θα πας! 

4. Θα το παίρνεις παντού
Σε εκδρομές, ταξίδια, εστιατόρια, μπαράκια, εξοχικά φίλων! Με το δεύτερο, οποιαδήποτε μετακίνηση θυμίζει Χολυγουντιανή παραγωγή.

5. Θα του ανοίξεις προσωπικό λογαριασμό στο Ταμιευτήριο 
Με το δεύτερο θα φας όλον το λογαριασμό που είχες (ανοίξει στο πρώτο) στο Ταμιευτήριο.

6. Θα μπορείς να πεταχτείς μέχρι το μπακάλικο
Με τα αθλητικά, τη φόρμα και το μωρό, δεν είναι τόσο δύσκολο να πεταχτείς να πάρεις αλάτι. Με το δεύτερο, απλώς δε θα βάλεις αλάτι στο φαγητό.

7. Θα θυμάσαι 
Θα θυμάσαι γιατί πήρες τηλέφωνο τον υδραυλικό, θα θυμάσαι τι δουλειές έχεις να τελειώσεις αύριο, και πότε έχει γενέθλια η μαμά σου. Με το δεύτερο απλώς θα θυμάσαι ότι έχεις φαγητό για σήμερα.

8. Θα ολοκληρώνεις κάτι! 
 Τη σκέψη σου, τις δουλειές σου, το σιδέρωμα.

9. Δε θα νιώσεις ποτέ ενοχές για το αν θα το αγαπάς 
Μόλις το δεις, το ξέρεις.

10. Ναι, με το δεύτερο ίσως νιώσεις ενοχές......αλλά μόλις το δεις ξέρεις ότι η αγάπη σου απλά πολλαπλασιάζεται!

Παιδί και γκρίνια: Κάντε το να σταματήσει σε 1 εβδομάδα!

Παιδί και γκρίνια: Κάντε το να σταματήσει σε 1 εβδομάδα!

Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η γκρίνια των παιδιών είναι ένας από τους ήχους που αποσυντονίζει περισσότερο τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Δώστε ένα τέλος πριν «καταστρέψει» και τον δικό σας!
Ακολουθήστε αυτό το πλάνο για μία εβδομάδα και τελειώστε μια για πάντα με την γκρίνια του παιδιού σας:
1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αγνοήστε το όταν γκρινιάζει. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να δείξετε έμπρακτα στο παιδί ότι η συμπεριφορά του δεν πρόκειται να προκαλέσει καμία συναισθηματική αντίδραση από μέρους σας. Υποκριθείτε πως έχετε δουλειά, κάντε πως δεν ακούτε. Αυτό «πιάνει» κυρίως στα παιδιά που επιζητούν προσοχή.

2. Απαντήστε με χιούμορ. Κλείστε με τα χέρια τα αυτιά σας και πείτε του παιχνιδιάρικα: «Άουτς, αυτός ο ήχος που κάνεις πονάει τα αυτιά μου. Ξέρω ότι κάτι θέλεις να μου πεις, αλλά τα αυτιά μου δεν μπορούν να το ακούσουν. Φταίει αυτή η παράξενη φωνή που έχεις. Θέλεις να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις μια άλλη;».

3. Δώστε μια εναλλακτική λύση. Αντί για οποιαδήποτε άλλη αντίδραση, απλά επαναλάβετε το αίτημα του παιδιού έτσι όπως θεωρείτε ότι θα έπρεπε να το ζητήσει (π.χ. «Ευχαρίστως να σου φτιάξω το τοστ, αν το ζητήσεις με όμορφο τρόπο», «Μαμά, σε παρακαλώ, μπορείς να μου δώσεις τους μαρκαδόρους μου;»).

4. Πείτε μια ιστορία. Το βράδυ, πριν πάει για ύπνο, όταν είναι δηλαδή η ώρα για το καθιερωμένο παραμύθι, διηγηθείτε του μια ιστορία με ήρωα ένα μικρό παιδί που πάντα γκρίνιαζε, όταν κάτι ήθελε. «Όμως, κανείς δεν μπορούσε να το ακούσει. Μέχρι που έμαθε να μιλάει με την κανονική φωνή του, όταν ζητούσε κάτι. Και τότε, ξαφνικά, όλοι άρχισαν να του δίνουν σημασία». Την επόμενη μέρα, όταν το παιδί αρχίσει ξανά να γκρινιάζει για κάτι, απλά θυμίστε του τον ήρωα της ιστορίας. Εάν δεν σας είναι εύκολο να σκαρφιστείτε μια ιστορία, μπορείτε να του διαβάσετε ένα παιδικό βιβλίο με παρόμοιο θέμα, όπως «Το ξωτικό της γκρίνιας» (εκδ. Modern Times).

5. Δείξτε σταθερότητα. Εάν επιμείνετε και δεν «λυγίσετε» από την πίεση της γκρίνιας, έχετε πολλές πιθανότητες να διαπιστώσετε ότι η συμπεριφορά του παιδιού βελτιώνεται αρκετά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.


Και μερικά tips ακόμα 
Φύγετε από το δωμάτιο. Το παιδί θα χάσει τον αποδέκτη της γκρίνιας του, δηλαδή εσάς. Όταν σταματήσει να γκρινιάζει, επιστρέψτε. Αν είστε σε κοινόχρηστο χώρο, π.χ. στα μαγαζιά ή το σουπερμάρκετ, πάρτε το παιδί και φύγετε. Εξηγήστε του πως, αν κοπάσει η ενοχλητική συμπεριφορά του, θα φάει την επόμενη φορά το παγωτό που επίμονα ζητούσε.

Συνεχίστε ό,τι κάνατε σαν να μην ακούτε τίποτα. Προσπαθήστε να μην το κοιτάτε και να μην ασχολείστε μαζί του. Εάν καταφέρετε να το αποφύγετε μέχρι να σταματήσει την γκρίνια, θα πάρει το μήνυμα ότι αυτή η τακτική δεν φέρνει αποτέλεσμα και θα το ξανασκεφτεί εάν έχει νόημα να τη χρησιμοποιήσει την επόμενη φορά. Όμως, φροντίστε να του δώσετε όλη την προσοχή σας αμέσως μόλις αρχίσει να σας μιλάει κανονικά.

Καθιερώστε συγκεκριμένους κανόνες και τηρήστε τους αυστηρά. Όταν αρχίζει να ζητάει κάτι που «απαγορεύεται», πείτε του απλά: «Ξέρεις τον κανόνα» και αρνηθείτε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

Ανταποκριθείτε άμεσα όταν ζητάει κάτι ευγενικά. Εάν το αγνοήσετε δύο-τρεις φορές, είναι λογικό να ανεβάσει την ένταση.

Καθιερώστε μερικές κοινές δραστηριότητες με το παιδί μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο το ευχαριστεί.

Με τη συνεργασία της Τίνας Γιάκα (Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συμβουλευτική Ψυχολόγος).

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

!!!!

Citroen C3 1.4 HDi από 11.290 ευρώ


Το best seller μοντέλο Citroen C3 έχει προσελκύσει πολλούς αγοραστές που αναζητούν ένα μικρό diesel αυτοκίνητο χωρίς τέλη κυκλοφορίας και σε πολύ χαμηλή τιμή, που ξεκινά από τα 11.290 ευρώ με την προσφορά «Diesel Now». Όσον αφορά στο diesel μηχανικό σύνολο των 1.4 λίτρων, η απόδοση των 68 ίππων μπορεί να είναι χαμηλότερη έναντι του ανταγωνισμού ακόμα και συγκρινόμενη με μικρότερης χωρητικότητας κινητήρες, ωστόσο χάρη στα 160 Nm ροπής που αποδίδει κινείται με άνεση κυρίως εντός πόλεως και με μεγάλη οικονομία και οικονομία.
Η άνεση είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και στο δρόμο, όπου η μαλακή ανάρτησή του είναι αποτελεσματική στους γεμάτους λακκούβες δρόμους, αν και κατά τη διέλευσή του από τις πιο έντονες ανωμαλίες του οδοστρώματος μεταφέρει θορύβους στο εσωτερικό. Το τελευταίο διακρίνεται για το μοντέρνο του σχεδιασμό και την προσεγμένη ποιότητα, ενώ από πλευράς χώρων για τους επιβάτες δεν ξεπερνά το μέσο όρο της κατηγορίας, ωστόσο το πορτ μπαγκάζ των 300 λίτρων είναι μεγάλο.
Αρχικός εξοπλισμός: ESP, 4 a/b, ηλ. παράθυρα εμπρός, τιμόνι υποβοηθούμενο και ρυθμιζόμενο, κεντρικό κλείδωμα θυρών, ηλ. καθρέπτες και air condition.
Τιμή από: 11.290 ευρώ (με απόσυρση και όφελος Diesel Now)
Τεκμήριο: 5.200 ευρώ
Τεχνικά χαρακτηριστικά: Κυβισμός: 1.398 κ.εκ., Ισχύς: 68/4.000 ps/σ.α.λ., Ροπή: 160/2.000 Nm/σ.α.λ., 0-100 χλμ./ώρα: 15,5 δλ., Μεικτή κατανάλωση: 3,8 λτ./100 χλμ., Εκπομπές CO2: 99 γρ./χλμ. 

Πώς οργανώνουν τη μέρα τους τα σπουδαία μυαλά

Πώς οργανώνουν τη μέρα τους τα σπουδαία μυαλά

Για να μαθαίνουμε και οι υπόλοιποι. Ένα νέο βιβλίο αποκαλύπτει τις μικρές καθημερινές λεπτομέρειες της μεγαλοφυίας.

Όλοι μας έχουμε μια απίστευτη περιέργεια για τις καθημερινές συνήθειες των προσώπων που θαυμάζουμε. Έτσι ο δημοσιογράφος Mason Currey κάθισε και συγκέντρωσε πληροφορίες για τον τρόπο που δούλευαν (και ζούσαν) 400 σημαντικοί καλλιτέχνες και επιστήμονες από τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ μέχρι τον Γουόρχολ και από την Γερτρούδη Στάιν μέχρι την Σίλβια Πλαθ. Το νέο αυτό βιβλίο (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books)  έρχεται να μας πει πως τα  trivia τις καθημερινότητας των ειδώλων μας δεν ικανοποιούν μόνο την διάθεση μας να κοιτάξουμε λιγάκι τις ζωές τους μέσα από την κλειδαρότρυπα αλλά εξηγούν και πολλά πράγματα για το πώς λειτουργεί το ταλέντο και η ιδιοφυία τους. Πόσο κοιμούνταν;  Πόσο και πότε έτρωγαν; Πόση ώρα δημιουργούσαν; Παραδίνονταν στην τέχνη τους αυθόρμητα και χωρίς διακοπές ή είχαν πρόγραμμα.

Ο  Curray βούτηξε σε αυτές τις καθημερινές λεπτομέρειες της ζωής τους επί ενάμιση χρόνο κάθε καθημερινή μέρα από τις 05.30 το πρωί αφού πρώτα βούρτσιζε τα δόντια του και έφτιαχνε ένα φλυτζάνι καφέ, όπως μας πληροφορεί. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις ασήμαντες (αλλά τελικά όχι και τόσο) λεπτομέρειες της ζωής προσωπικότητων που καθόρισαν την ιστορία της ανθρωπότητας αλλά και ενδιαφέροντα μότο που φανερώνουν το πώς λειτουργούσε το μυαλό τους και τι καθόριζε την δουλειά τους.


O Μπαλζάκ έπινε 50 φλυτζάνια καφέ. Ο Μπετόβεν απαιτούσε ο καφές του να έχει εξήντα κόκκους ανά φλυτζάνι και πολλές φορές τους μετρούσε και μόνος του για να είναι σίγουρος. Ο Βολταίρος περνούσε 20 ώρες την ημέρα στο γραφείο του. Η Γερτρούδη Στάιν έγραφε το πολύ 30 λεπτά την ημέρα. Ο Κάφκα έγραφε πάντα μετά τις 22.30 το βράδυ. O Ζορζ Μπαλανσίν είχε τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις του καθώς σιδέρωνε.Ο Τζορτζ Γκέρσουιν δούλευε για δώδεκα ώρες τη μέρα από τις 12 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ συνθέτοντας στο πιάνο με πυτζάμες, ρόμπα και παντόφλες.Ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Γουλφ έγραφε στην κουζίνα του χρησιμοποιώντας το ψυγείο του σαν γραφείο.Ο Ζαν Πολ Σαρτρ μασούσε ταμπλέτες Corydrane, μία μίξη αμφεταμινών και ασπιρίνης.

Πατρίσια Χάισμιθ 
Η αγαπημένη της τεχνική για να βάζει τον εαυτό της στην κατάλληλη διάθεση για δουλειά ήταν να κάθεται στο κρεβάτι περιστοιχισμένη από τσιγάρα, σταχτοδοχείο, σπίρτα, μια κούπα καφέ και ένα ντόνατ.

Τόνι Μόρισον 
"Δεν μπορώ να γράφω τακτικά. Ποτέ δεν κατάφερα να το κάνω -κυρίως επειδή είχα πάντα μια δουλειά εννεά με πέντε. Έπρεπε να γράφω είτε βιαστικά, στα κενά αυτών των ωρών,  είτε να γράφω πολλές ώρες τα Σαββατοκύριακα  και πριν ξημερώσει". 

Τζόις Κάρολ Όουτς
"Οι πρώτες εβδομάδες συγγραφής ενός νέου μυθιστορήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολες και αποκαρδιωτικές. Η ολοκλήρωση της πρώτης γραφής είναι τόσο δύσκολη όσο και να σπρώχνεις ένα φυστίκι με την μύτη σου πάνω σε βρώμικο πάτωμα. 



Μάγια Αγγέλου 
"Προσπαθώ να διατηρώ το σπίτι πολύ όμορφο. Δεν μπορώ όμως να δουλέψω σε ωραίο περιβάλλον. Με πετάει έξω. Γι' αυτό κρατάω ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο για να δουλεύω. Ένα μικρό ασήμαντο δωμάτιο, με ένα μόνο κρεβάτι και μερικές φορές, αν καταφέρω να βρω, ένα νιπτήρα με καθρέφτη για να πλένω το πρόσωπο μου".



Σίλβια Πλαθ
"Να έχω ξεμπερδέψει με το πρωινό και το καθάρισμα (στρώσιμο κρεβατιού, πλύσιμο πιάτων, σφουγγάρισμα και ό,τι άλλο) μέχρι τις 8.30. Να γράφω δηλαδή πριν τις 9.00. Αυτό λύνει τα μάγια"

Τζόις Κάρολ Όουτς
"Οι πρώτες εβδομάδες συγγραφής ενός νέου μυθιστορήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολες και αποκαρδιωτικές. Η ολοκλήρωση της πρώτης γραφής είναι τόσο δύσκολη όσο και να σπρώχνεις ένα φυστίκι με την μύτη σου πάνω σε βρώμικο πάτωμα". 

Αγκάθα Κρίστι 
"Πολλοί φίλοι μου μου έχουν πει "δεν μπορώ να ξέρω πότε γράφεις τα βιβλία σου, γιατί δεν σε έχω δει ποτέ να γράφεις ή έστω να αποσύρεσαι προκειμένου να γράψεις. Μάλλον συμπεριφέρομαι όπως κάνουν τα σκυλιά που όταν βρίσκουν ένα κόκκαλο, φεύγουν με τρόπο μυστικό και τα χάνεις για κανένα μισαώρο". 

Πάμπλο Πικάσο
Όταν δουλεύω, αφήνω το σώμα μου έξω απ' την πόρτα όπως οι Μουσουλμάνοι βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί». 



Φράνσις Μπέικον
«Συχνά απολαμβάνω να δουλεύω με χανγκόβερ, γιατί το μυαλό μου σφύζει από ενέργεια κι έτσι μπορώ να σκεφτώ πολύ καθαρά».

Καρλ Γιουνγκ
«Έχω συνειδητοποιήσει ότι κάποιος που είναι κουρασμένος και χρειάζεται ανάπαυση και, παρόλα αυτά, συνεχίζει να εργάζεται, είναι χαζός». 

To βιβλίο του Mason Currey Η τέχνη της ρουτίνας μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Key Books


Συγκλονιστικό βίντεο – Ο αλκοολικός γονιός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

alkoolikos gonios
Πόσο φοβάται το παιδί, τι σκέψεις κάνει;
Τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο μυαλό και την ψυχούλα, ενός μικρού παιδιού, όταν η μητέρα ή ο πατέρας του είναι συνέχεια μεθυσμένοι;…
Πως βλέπει τον γονέα του όταν από το πρωί τρεκλίζει, όταν δεν του δίνει σημασία, ή στην χειρότερη περίπτωση, όταν επάνω στο μεθύσι του το βαράει και το κακοποιεί;
Η απάντηση είναι μια: Τον βλέπει σαν ένα τέρας!
Σαν ένα τέρας από αυτά που στοιχειώνουν τους εφιάλτες του, το οποίο δεν μπορεί να νικήσει, όπως γίνεται συνέχεια στα παραμύθια. Αλλά τα παραμύθια είναι διαφορετικά από την πραγματικότητα.
Το βίντεο που θα δείτε γυρίστηκε στα πλαίσια μιας καμπάνιας με τίτλο: «αλκοολικοί γονείς: τέρατα στα μάτια των παιδιών». Υπεύθυνη είναι μια Φινλανδική μη κερδοσκοπική εταιρία για την προστασία των παιδιών, η Fragile Childhood (ευαίσθητη παιδική ηλικία).
Σκεφτείτε το λίγο. Αυτά τα παιδιά είναι ήρωες.
Έχουν μάθει να επιβιώνουν με τις δικές τους δυνάμεις. Και πώς να μην το κάνουν όταν είναι 3, 4 και 5 ετών και πρέπει μόνα τους να ετοιμάσουν φαγητό, γιατί η μητέρα τους είναι μεθυσμένη ξαπλωμένη στον καναπέ σε κατάσταση αναισθησίας, πρέπει να μάθουν να ντύνονται μόνα τους και να φροντίζουν τα αδερφάκια τους γιατί ο πατέρας κοιτάζει το άδειο μπουκάλι και βρίζει μπερδεύοντας τα λόγια του.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Πηγή

ΔΕ θα πιστέψετε ποια είναι η καλύτερη άσκηση για το γυναικείο σώμα!

Ιδιαίτερα ευεργετικό είναι το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες, αφού σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης
, όσες παίζουν ποδόσφαιρο είναι πιο δυνατές και έχουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία συγκριτικά με όσες συνηθίζουν ασχολούνται με κάποιο άλλο άθλημα.
Στη μελέτη, η οποία διήρκεσε δυο χρόνια, συμμετείχαν 100 γυναίκες που βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση και οι οποίες δεν αθλούνταν. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε όσες έπαιζαν ποδόσφαιρο, σε όσες έτρεχαν και στην ομάδα ελέγχου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα περισσότερα οφέλη στην υγεία τους είχαν όσες συμμετέχουσες έπαιζαν ποδόσφαιρο. Βραχυπρόθεσμα παρουσίασαν βελτίωση στην αντοχή και την ταχύτητα, είχαν αυξημένη μυϊκή μάζα και εμφάνιζαν μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση.
«Οι γυναίκες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο έχουν υψηλούς καρδιακούς ρυθμούς, τρέχουν πολύ και κλωτσάνε, καθιστώντας έτσι το ποδόσφαιρο έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ενισχύσουν τόσο την καρδιακή λειτουργία τους όσο και την ενδυνάμωσή τους» σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης Peter Krustrup.
Επιπρόσθετα, βρέθηκε ότι οι εθελόντριες που έπαιζαν ποδόσφαιρο συνέχισαν να ασχολούνται με το άθλημα σε αντίθεση με όσες έτρεχαν, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό σταμάτησαν να ασκούνται.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρηση «Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports».
Πηγή: tanea.gr

Τα 10 πράγματα που ένας γιος χρειάζεται από τον πατέρα του

Τα 10 πράγματα που ένας γιος χρειάζεται από τον πατέρα του

Ο συγγραφέας Michael Donnell στο βιβλίο του What a Son Needs From His Dad: How a Man Prepares His Sons for Life, μας δίνει τα 10 βασικά πράγματα που χρειάζεται ένας γιος από τον πατέρα του.
1. Σεβασμός
Λίγα πράγματα επηρεάζουν τόσο σημαντικά ένα αγόρι, ο σεβασμός είναι ένα από αυτά. Και μην περιμένετε να τον κερδίσει. Δώστε το του ανυστερόβουλα, ως ένα μεγάλο δώρο από εσάς προς εκείνον!      
2. Εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη «γεννά» εμπιστοσύνη. Αν θέλετε λοιπόν κάποια στιγμή ογιος σας να γίνει ένας ενήλικος άξιος εμπιστοσύνης απλώς…εμπιστευτείτε τον. Στα πάντα. Δείξτε εμπιστοσύνη στις επιλογές του, στην προσωπικότητά του, στους χρόνος του, στα πρόσωπα που επιλέγει, στα χόμπι του…
3. Αυτοπεποίθηση
Όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα τα μικρά αγόρια έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα. Δεν χρειάζεται να του δείξετε ποια είναι αυτά τα πράγματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσετε προσοχή στις ανάγκες του και να του δώσετε την ευκαιρία να νιώσει σίγουρος με τον εαυτό του.    
4Όραμα
Ο γιος σας χρειάζεται  από νωρίς να καταλάβει πως ενεργεί και σκέφτεται ένας ώριμος άνθρωπος. Και αυτό θα το δει κυρίως από εσάς. Γι’ αυτό γίνετε ο άνθρωπος που θα θέλατε ο γιος σας να γίνει. Και ξεκινήστε από σήμερα
5. Υπευθυνότητα
Οι νέοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σημαντικά «καθήκοντα» για να νιώσουν σημαντικοί και υπεύθυνοι. Σίγουρα αυτά τα καθήκοντα που εσείς θα του υποδείξετε θα τον βοηθήσουν να ωριμάσει, αλλά το πιο σημαντικό που θα πρέπει να του δείξετε είναι ο ρόλος του μέσα στην οικογένεια.
6Χώρος
Σε κανένα μπαμπά δεν αρέσει να φεύγει μακριά από την οικογένεια του αλλά δε σας έχει τύχει κάποιες φορές που χρειάζεται να λείψετε σε ταξίδι ο γιος σας να συμπεριφέρεται προστατευτικά στη μαμά του και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας; Δε νιώθετε περήφανος γι’ αυτό; Θυμηθείτε πως όσο ο γιος σας χρειάζεται την παρουσία σας, άλλο τόσο χρειάζεται κάποιες φορές και το χώρο ώστε να μπορεί να παίρνει κάποιες ευθύνες από μόνος του
7. Μεγαλοψυχία
Όλοι χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη μεγαλοψυχία των άλλων, στις δύσκολες ώρες της ζωής μας. Συχνά οι μπαμπάδες μαθαίνουν πολλά στους γιους τους, αλλά ξεχνούν να τους μάθουν την συμπόνια. Αλλά την χρειάζονται πολύ. Όπως έλεγε άλλωστε και ο Αριστοτέλης «η μεγαλοψυχία είναι σαν ένα κόσμημα που στολίζει όλες τις αρετές, γιατί τις κάνει μεγαλύτερες                                                                               
8. Καθοδήγηση
Ένας πατέρας μπορεί να καθοδηγήσει το γιο του με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο απ ότι μια μητέρα. Ο πατέρας είναι το πρώτο πρόσωπο που δίνει έμπνευση στο γιο του. Και βέβαια στο δύσκολο δρόμο της καθοδήγησης θα πρέπει να έχετε υπομονή, κουράγιο και κατανόηση. Το αξίζει έτσι δεν είναι;  
9. Πρόκληση
Τα αγόρια αγαπούν τις προκλήσεις. Τους αρέσει να σκαρφαλώνουν να πηδούν, να τρέχουν γενικά να αναπτύσσουν ταχύτητες. Μην τον εμποδίσετε . Απλώς δείξτε του πότε χρειάζεται να πατάει φρένο.
10. Αγάπη
Δείξτε του πώς να αγαπάει. Πως; Αρχίζοντας από το να αγαπάτε την σύντροφο και την οικογένειά σας. Και μην ξεχνάτε πως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να δείχνει κανείς την αγάπη του. Αρκεί να τη δείχνει 

10 πράγματα που θέλω να μάθω στο γιο μου

10 πράγματα που θέλω να μάθω στο γιο μου

1. Βρες μια δουλειά που θα σε κάνει ευτυχισμένο.
2. Να λες πάντα την αλήθεια στον εαυτό σου, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.
3. Να είσαι ευγενής σε κάθε σου συναναστροφή. Έτσι απλά.
4. Να θυμάσαι ότι είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου αλλά και για τις πράξεις σου… πάντα.
5. Μην ξεχνάς ότι είσαι αξιαγάπητος. Ό,τι κι αν κάνεις στη ζωή σου, αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.
6. Να μαγειρεύεις τόσο για εσένα όσο και για την οικογένειά σου.
7. Να αγαπάς χωρίς προσδοκίες. Είναι ο μόνος τρόπος να αγαπήσεις αληθινά κάποιον.
8. Το νου σου στο παντελόνι σου! Δεν ενδιαφέρει κανέναν να δει το εσώρουχό σου.
9. Πειραματίσου. Απότυχε. Μάθε. Ξαναπροσπάθησε.
10. Μην πάψεις ποτέ να κάνεις όνειρα… αλλά προχώρα στην πράξη χωρίς καθυστέρηση!

Από τον μπαμπά και μπλόγκερ Τζέιμι Γουίνστον.

Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη;

Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη;




Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BJOG – An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, οι γυναίκες που έχουν μικρά διαστήματα ανάμεσα στις εγκυμοσύνες τους, (κάτω από 18 μήνες), είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μια μείωση στη διάρκεια της επόμενης εγκυμοσύνης τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε δείγμα 454.716 γεννήσεις ζώντων νεογνών από γυναίκες με δύο ή περισσότερες εγκυμοσύνες κατά τη διάρκεια μιας εξαετούς περιόδου. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που είχε ένα μικρό, ανεπαρκές, χρονικό διάστημα από τη μια γέννηση στην άλλη, σχετικά με τη διάρκεια της επόμενης εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μητέρες με μικρότερα διαστήματα ανάμεσα στις εγκυμοσύνες τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πριν από τις 39 εβδομάδες κύησης, σε σύγκριση με τις γυναίκες με μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις γεννήσεις.

Σύμφωνα με την Emily DeFranco, καθηγήτρια εμβρυομητρικής ιατρικής στο Cincinnati College of Medicine στο Οχάιο και το Κέντρο για την Πρόληψη του Πρόωρου Τοκετού, η οποία συμμετείχε στη μελέτη, τα μικρό χρονικό διάστημα ανάμεσα στις κυήσεις είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό, ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι η ανεπαρκής απόσταση ανάμεσα στις κυήσεις συνδέεται με μικρότερη συνολική διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτή η μελέτη έχε ιμεγάλη κλινική σημασία όσον αφορά στη μείωση του συνολικού ποσοστού των πρόωρων γεννήσεων σε όλο τον κόσμο μέσα από τη σωστή ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τη σημασία της επαρκούς απόστασης από τη μια γέννα στην άλλη, εστιάζοντας κυρίως στις γυναίκες που γνωρίζουμε πως έχουν προδιάθεση/ είναι υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό.

Είναι οι φοβίες κληρονομικές;

Είναι οι φοβίες κληρονομικές;

Τα παιδιά μπορούν να κληρονομήσουν τους φόβους της μητέρας τους μέσω της μυρωδιάς τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης - με επικεφαλής τον πολωνικής καταγωγής ψυχίατρο και νευροεπιστήμονα Γιάτσεκ Ντέμπιεκ.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των γενεών, οι φοβίες και οι τραυματικές εμπειρίες, μεταφέρονται από τις μητέρες στα παιδιά τους μέσω του μηχανισμού της μυρωδιάς.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να περάσουν μέσω των γονιδίων στο σπέρμα, αλλά τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος μετάδοσης από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Παρά τις κλινικές ενδείξεις ότι οι μερικοί φόβοι μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, δεν έχουμε πλήρη κατανόηση για το πώς γίνεται αυτό. Έχουμε πειράματα του μοντέλου μετάδοσης του φόβου από τη μητέρα στο βρέφος μόνο σε πειραματικό επίπεδο τρωκτικών. Ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξηγήσει και να μας δώσει απαντήσεις και για τις ανθρώπινες συμπεριφορές.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν λοιπόν μαθαίνοντας σε θηλυκά ποντίκια να φοβούνται συγκεκριμένες οσμές, όπως εκείνη της μέντας κάνοντάς τους ήπια ηλεκτροσόκ πριν την εγκυμοσύνη τους.  Όταν γέννησαν, εξέθεσαν πάλι τις μητέρες (τρωκτικά) στις ίδιες οσμές - χωρίς ηλεκτροσόκ αυτή την φορά - για να βεβαιωθούν ότι ακόμα διατηρούσαν την ενστικτώδη αντίδραση φόβου και άρνησης. Στην συνέχεια, ανακάλυψαν ότι και τα νεογνά τους είχαν παρόμοιες αντιδράσεις όταν εκτέθηκαν και εκείνα με την σειρά τους στις συγκεκριμένες μυρωδιές.

Σύμφωνα με το πείραμα αποδείχτηκε ότι η μητρική έκφραση του φόβου αυξάνει την ορμόνη του στρες κορτικοστερόνη και την ενεργοποίηση της αμυγδαλής, ώστε να προκαλέσει τη γνωριμία με το φόβο. Έτσι συγκεκριμένοι φόβοι μπορεί να μεταφερθούν από γενιά σε γενιά.  Όταν οι επιστήμονες χορήγησαν στα νεογέννητα ποντικάκια μια χημική ουσία που μπλόκαρε τη δραστηριότητα στην εγκεφαλική περιοχή της αμυγδαλής, τα μικρά έπαψαν πλέον να «κληρονομούν» τον φόβο από τις μητέρες τους μέσω της οσμής.

Η νέα αυτή έρευνα δίνει καινούργιες γνώσεις και στοιχεία, χαρίζοντας ελπίδες στους επιστήμονες ότι μπορούν να διαλευκάνουν τον μηχανισμό του φόβου ώστε να αναπτυχθούν θεραπευτικές αλλά και προληπτικές προσεγγίσεις.

Υιοθεσία: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Υιοθεσία: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε


«Το παιδί πρέπει να απολαμβάνει ειδική προστασία, να του παρέχονται ευκαιρίες και δυνατότητες κατάλληλες, ώστε να μπορεί να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά, ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά με υγιεινό και φυσιολογικό τρόπο σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας»
«Το παιδί έχει δικαίωμα στην καλή διατροφή, κατοικία, ψυχαγωγία και ιατρική περίθαλψη»
«Πρέπει, όσο είναι δυνατό, να μεγαλώνει με τη φροντίδα και την ευθύνη των γονιών του και οπωσδήποτε σε μια ατμόσφαιρα στοργής, ηθικής και υλικής ασφάλειας»

Όσα αναφέρονται πιο πάνω ορίζονται στην Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του κάθε παιδιού. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό να σκεφτούμε: πως μπορεί ένα παιδί που δεν έχει οικογένεια, να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που να του παρέχει, όσα αναφέρονται και ακόμη περισσότερα, που έχουν καταγραφεί στην διακήρυξη των δικαιωμάτων του; Τα δημόσια ιδρύματα φυσικά βοηθούν αυτά τα παιδιά, όμως δεν είναι δυνατό να τους παρέχουν την αποκλειστικότητα που  πρέπει να έχει ένα παιδί,  η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα σ' ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.
Στη χώρα μας πλέον υιοθετούνται περίπου 550 παιδιά κάθε  χρόνο (τα 50 μόνο από ιδρύματα). 

Που μπορείτε ν' απευθυνθείτε:      
Εξαρτάται από το είδος της υιοθεσίας θα κάνετε:
-      Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα παιδί από κάποιο κρατικό ίδρυμα : σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας και αν βρίσκεστε, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα». Το ίδρυμα αυτό ανήκει στο Κέντρο Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, και συνεργάζεται  με τους γονείς που επιθυμούν να υιοθετήσουν  παιδί από κρατικό ίδρυμα.      
-      Αν γνωρίζετε το παιδί που επιθυμείτε να υιοθετήσετε (ιδιωτική υιοθεσία) : θα απευθυνθείτε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειάς σας. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα.
-      Αν θέλετε να υιοθετήσετε παιδί από άλλη χώρα, (διακρατική υιοθεσία),  αρμόδιες είναι και πάλι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της κάθε περιοχής αλλά και η Κεντρική Αρχή για τις διακρατικές υιοθεσίες που εδρεύει στο Υπουργείο Εργασίας.


Τι προϋποθέτει ο νόμος
-  Ένας βασικός περιορισμός για την υιοθεσία ανηλίκου, είναι η ηλικία του υποψήφιου θετού γονέα. Δεν πρέπει να έχει διαφορά με το παιδί μικρότερη από 18 χρόνια και μεγαλύτερη από 50. Επίσης πρέπει να είναι άνω των 30 ετών και όχι μεγαλύτερος από 60.
-  Για να υιοθετηθεί ένα παιδί και πάντα με γνώμονα το συμφέρον του, γίνεται η λεγόμενη κατά το νόμο κοινωνική έρευνα, από αναγνωρισμένες από το κράτος γι' αυτό το σκοπό κοινωνικές οργανώσεις και από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς. Κατά την έρευνα αυτή ελέγχεται κατά πόσο οι μελλοντικοί θετοί γονείς είναι κατάλληλοι  να πάρουν το παιδί και να το αγκαλιάσουν μέσα στην οικογένειά τους με ασφάλεια και εκτιμάται κατά πόσο η υιοθεσία θα αποβεί ή όχι προς όφελος του υιοθετημένου.
-  Για να γίνει επιτρεπτή η υιοθεσία πρέπει οι φυσικοί γονείς να δώσουν την συναίνεσή τους (ή η μητέρα, εφόσον είναι ανύπαντρη) και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το μωρό έχει συμπληρώσει τους 3 πρώτους μήνες από τη γέννησή του.
-  Ένα παιδί μπορεί να δοθεί για υιοθεσία μετά από αφαίρεση της επιμέλειας της φυσικής οικογένειας, την οποία αιτείται ο εισαγγελέας ανηλίκων στο αρμόδιο δικαστήριο.
-  Όταν ολοκληρωθεί η κοινωνική έρευνα με όλα τα στοιχεία (την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού και  την συναίνεση των φυσικών γονιών), φτάνουμε στο δικαστήριο για μια εκούσιας δικαιοδοσίας διαδικασία.  
-  Μετά την τελεσιδικία της απόφασης, η υιοθεσία θεωρείται οριστική. Το παιδί παίρνει το όνομα των γονέων που το υιοθέτησαν και εξομοιώνεται σύμφωνα με τον νόμο, με το φυσικό παιδί.  
-   Θα πρέπει να τονίσουμε  πως η υιοθεσία δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ζευγαριού. Μπορεί και ένας μόνο γονέας να υιοθετήσει παιδί.
-  Τέλος αν ο ανήλικος που θα υιοθετηθεί είναι πάνω από 12 ετών, μπορεί να ερωτηθεί και ο ίδιος στο δικαστήριο για την υιοθεσία του.  


Η διαδικασία της υιοθεσίας βήμα βήμα

Υιοθεσία από κρατικό ίδρυμα -Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα»
Η διαδικασία χωρίζεται σε τέσσερα στάδια :
1. Προκαταρκτικό στάδιο: Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση υιοθεσίας σε έντυπο του Κέντρου. Ανάμεσα σ' αυτά που απαντούν εκτός από πληροφορίες που αφορούν τους ίδιους και τον γάμο τους, συμπληρώνουν και τα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσαν να έχει το παιδί που θα υιοθετήσουν π.χ φύλο και ηλικία. Οι υποψήφιοι θετοί γονείς μαζί με την αίτηση υποβάλλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα, φωτογραφίες και υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ο οικογενειακός τους γιατρός θα πρέπει να δώσει πληροφορίες για την υγεία τους, συμπληρώνοντας σχετικά έντυπα τα οποία θα στείλει απ' ευθείας στην Ιατρική υπηρεσία του «Μητέρα». Μετά την υποβολή της αίτησης και των πιστοποιητικών, το ζευγάρι καλείται για προκαταρκτική ατομική συνεργασία με κοινωνική λειτουργό, κατά την οποία εξετάζονται διάφορα θέματα της υιοθεσίας καθώς επίσης και οι προσδοκίες του ζεύγους απ' αυτήν.
2. Στάδιο οικογενειακής μελέτης :  οι αιτήσεις που γίνονται δεκτές από το προκαταρκτικό στάδιο, περνούν στο επόμενο, που αφορά την οικογενειακή μελέτη του ζευγαριού ( σύμφωνα με το Ν. 2447/1996) και την προετοιμασία τους για υιοθεσία. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει σειρά συνεντεύξεων των αιτούντων μαζί και χωριστά, με κοινωνικό λειτουργό στο γραφείο, επίσκεψη στο σπίτι τους, καθώς επίσης συναντήσεις του κοινωνικού λειτουργού με το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον.   Αν οι υποψήφιοι θετοί γονείς κατοικούν στην επαρχία, καλούνται αρχικά στην Αθήνα για συνεργασία με κοινωνικό λειτουργό του «Μητέρα» και στη συνέχεια η οικογενειακή μελέτη ολοκληρώνεται από τις οικείες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, με τις οποίες συνεργάζεται το «Μητέρα».
3. Γνωριμία με το παιδί. Μετά την έγκριση της αίτησης των υποψήφιων θετών γονέων, ειδοποιούνται από το «Μητέρα» για να ενημερωθούν και να  γνωρίσουν το παιδί. Εφόσον οι υποψήφιοι θετοί γονείς αποφασίσουν να προχωρήσουν στην υιοθεσία του παιδιού, αρχίζει το στάδιο της προσαρμογής. Δηλαδή είναι απαραίτητο να επισκέπτονται καθημερινά το παιδί και να ασχολούνται με την φροντίδα του, τόσο για να το γνωρίσουν όσο και για να εξοικειωθεί κι εκείνο μαζί τους ώστε φεύγοντας από το «Μητέρα» να μπορέσει να ενταχθεί ομαλά στο νέο του σπίτι.
4.Τελική έγκριση. Εφόσον οι θετοί γονείς πάρουν και την τελική έγκριση, μετά την επιτυχή προσαρμογή τους με το παιδί, μπορούν να προχωρήσουν στη νομική τελείωση της υιοθεσίας. Συνεννοούνται με δικηγόρο της επιλογής τους, ο οποίος υποβάλλει την αίτηση υιοθεσίας στο αρμόδιο Πρωτοδικείο. Το παιδί μπορούν να το πάρουν στο σπίτι τους οι γονείς, από την  πρώτη κιόλας ημέρα αμέσως μετά την επιτυχή προσαρμογή του, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί τυπικά η έκδοση της απόφασης.

*  Με τις σημερινές συνθήκες , ο χρόνος για την ολοκλήρωση μιας υιοθεσίας από την εποχή της υποβολής της αίτησης είναι περίπου 4 χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί στις μέρες μας υπάρχουν πολλές αιτήσεις ζευγαριών για υιοθεσία και μικρός αριθμός παιδιών που πρόκειται να υιοθετηθούν. Στα 86 κατά μέσο όρο παιδιά που φιλοξενεί το ίδρυμα το χρόνο, περίπου τα 35 δίνονται για υιοθεσία, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 100 -150 ζευγάρια που έχουν εγκριθεί, είναι στην λίστα αναμονής για να υιοθετήσουν.

Επιπλέον προϋποθέσεις για το «Μητέρα»
- Για κάθε παιδί προτιμάται η οικογένεια όπου υπάρχουν και οι δύο γονείς.
- Τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις με βάση την ημερομηνία υποβολής τους. Εξαιρούνται και δίνεται άμεση προτεραιότητα στα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υιοθετήσουνπαιδιά με αναπηρίες και προβλήματα υγείας.
-Σε περίπτωση εγκυμοσύνης κατά τη διαδικασία, η συνεργασία, (ιδρύματος-ζευγαριού) αναστέλλεται μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Εφόσον γεννηθεί παιδί στην οικογένεια, η αίτηση του ζεύγους κλείνει, ενώ μπορούν να ξανακάνουν αίτηση αν το επιθυμούν ένα χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού.
-Αίτηση υιοθεσίας για δεύτερο παιδί μπορεί να υποβληθεί ένα χρόνο μετά την υιοθεσία του πρώτου παιδιού. Όμως λόγω των πολλών αιτήσεων και του μικρού αριθμού παιδιών προς υιοθεσία, οι αιτήσεις για δεύτερο παιδί γίνονται δεκτές εάν πρόκειται για αδελφάκι του πρώτου παιδιού ή για παιδί με αναπηρίες και προβλήματα υγείας.

Ιδιωτική υιοθεσία 
Σε αυτή την περίπτωση η υιοθεσία του παιδιού γίνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση ιδρύματος ή κάποιας κοινωνικής υπηρεσίας αλλά με απευθείας επαφή των θετών γονέων με τους βιολογικούς. Συνήθως συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους είναι κάποιος δικηγόρος ή γυναικολόγος. Θα πρέπει να πούμε πως σύμφωνα με το νόμο,απαγορεύεται ρητά και αποτελεί ποινικό αδίκημα, η λήψη χρηματικού ή άλλου ανταλλάγματος από τους βιολογικούς γονείς του παιδιού ή τα άτομα που θα μεσολαβήσουν για τη διευθέτηση της υιοθεσίας.
Εφόσον οι υποψήφιοι γονείς έχουν βρει το παιδί που θέλουν να υιοθετήσουν, αναθέτουν την υπόθεση σ' έναν δικηγόρο, ο οποίος απευθύνεται στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της περιοχής που κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι. Ο κοινωνικός λειτουργός του τμήματος, θα έρθει σ' επαφή με τους φυσικούς γονείς του παιδιού, με τους θετούς και βέβαια  με το παιδί, με σκοπό να διαπιστώσει αν πρέπει να γίνει η υιοθεσία. Κύριος στόχος πάντα το συμφέρον του παιδιού. Όσον αφορά τους υποψήφιους γονείς θα πρέπει και σ' αυτή την περίπτωση να καταθέσουν  έγγραφα και πιστοποιητικά, αλλά και να έχουν προσωπικές συναντήσεις με τον κοινωνικό λειτουργό για κοινωνική έρευνα, ενώ πρέπει να συνεργαστούν  και κάποια φιλικά-συγγενικά τους πρόσωπα.
Εφ' όσον κριθούν κατάλληλοι, τότε το αρμόδιο Πρωτοδικείο προχωρά στην έκδοση απόφασης για την ολοκλήρωση της υιοθεσίας.

Διακρατική υιοθεσία
Το 2009 η χώρα μας κύρωσε τη Συμφωνία της Χάγης, βάσει της οποίας ένα ζευγάρι μπορεί να καταθέσει αίτηση στην Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών ή στον κατά τόπο αρμόδιο διαπιστευμένο οργανισμό και να ζητήσει να υιοθετήσει ένα παιδί από άλλο κράτος. Οι υποψήφιοι γονείς αφού λάβουν τα στοιχεία του παιδιού θα πρέπει να ταξιδέψουν στη χώρα που βρίσκεται και εάν ενδιαφέρονται να προχωρήσει η διαδικασία της υιοθεσίας, η οποία θα ολοκληρωθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο.
Η κύρωση της Συνθήκης έδωσε αρχικά πολλές ελπίδες στις υπηρεσίες Πρόνοιας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειωθεί η ιδιωτική υιοθεσία, αφού η διαδικασία θα ήταν πιο εύκολη και δεν θα είχε και την υπόνοια του χρηματισμού. Χρειάστηκαν, όμως, μόνο μερικοί μήνες για να διαπιστωθεί ότι και εδώ υπάρχει σειρά προβλημάτων, τα οποία και πάλι καθιστούν τη διαδικασία πολύπλοκη και χρονοβόρα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση καλό θα είναι να ενημερωθείτε  από Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της κάθε περιοχής αλλά και από την Κεντρική Αρχή για τις διακρατικές υιοθεσίες που εδρεύει στο Υπουργείο Εργασίας. Εκεί θα σας ενημερώσουν αναλυτικά οι κοινωνικοί λειτουργοί για το τι πρέπει να κάνετε και ποια διαδικασία να ακολουθήσετε.

Με την συνεργασία της κας Ελευθερίας Ψαρρά (Κοινωνική λειτουργός - Αναπληρώτρια επιστημονική Δ/ντρια του «Μητέρα»)

* Η θέρμη της συνεργασίας και της απλόχερης φιλικής διάθεσης που εισέπραξα από την κα Ψαρρά αλλά και από το υπόλοιπο προσωπικό, αξίζουν πολύ περισσότερα από ένα ευχαριστώ, όσο ειλικρινές κι αυθόρμητο κι αν είναι αυτό. Πολύ περισσότερο όμως από αυτό, αξίζουν ένα τεράστιο ευχαριστώ η ζεστασιά και το μεράκι των ανθρώπων που έχουν δώσει το "είναι" τους για αυτό τον ιερό σκοπό και που αντανακλάται  σε κάθε γωνιά σε κάθε σημείο του υπέροχου αυτού χώρου, υπενθυμίζοντας πως η ομορφιά, η ευγένεια και η διάθεση προσφοράς ανήκουν στα αξιότερα ανθρώπων έργα....

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...