Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΑΥΤΟΥΣ ΜΟΝΟ!!!!

!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!

Λέμε ΌΧΙ στην συμμορία του ΔΝΤ. Δεν θέλουμε άλλη Ευρώπη. Δεν αντέχουμε. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ...

Ελλάδα- Ισλανδία: Κάθε χώρα έχει την κρίση που της αξίζει

Η αντιπολιτευση εχει τα μουτρα και κανει κριτικη στην συμπολιτευση για την κατασταση που αντιμετωπιζουμε και η συμπολιτευση ξεκινησε να κανει καποια απο αυτα που εκανε η αντιπολιτευση...Κανεις δεν θελει να δουλεψει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για κατι καλο...Τελικα οι μονοι πατριωτες ειμαστε αυτοι που αποφασισαμε να μεινουμε στην χωρα μας, να μην διαλυσουμε τις οικογενειες μας και να το παλεψουμε...
Και στην τελικη... με ρωτησε κανεις αν θελω να αλλαξω νομισμα (πιθανοτατα θα ελεγα ΝΑΙ γιατι τοτε ειμουν μικρος και αφελης και δε ειχα ιδεα για ποιο λογο φτιαχτηκε το ευρω); Με ρωτησε κανεις αν θελω να σωσω τις τραπεζες με τον ιδρωτα και το αιμα μου (θα ελεγα σιγουρα ΟΧΙ γιατι δεν ειναι δικη μου δουλεια να σωσω μια επιχειρηση που κανει κακες επενδυσεις); Και τωρα με ρωτατε αν θελω και αλλα μετρα λιτοτητας η οχι; Ωραια λοιπον... ΟΧΙ! Και μετα; Ποιο ειναι το σχεδιο για μετα;
Σας ακουω!!!
Εσεις με ακουτε;;;
Με ακουει κανεις απο εσας;;;
.............
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕ!!!
Λοιπον....
Εγω λεω...
ΝΑΙ σε ενα σταθερο φορολογικο συστημα που θα επανεξεταζεται καθε 5 χρονια!
ΝΑΙ σε ενα σταθερο ασφαλιστικο συστημα!
ΝΑΙ σε ενα συστημα υγειας που να δουλευει και οχι να παραπαιει!
ΝΑΙ σε στην παιδεια χωρις αυτους που κανουν αγγαρεια και θα με αναγκασουν αυριο να κανω τη δουλεια τους!
ΝΑΙ σε στο δουλευουν ολοι οι δημοσιοι υπαλληλοι μεχρι τα 65 ΧΩΡΙΣ εξαιρεσεις και οσοι δεν προσφερουν εργο στο σπιτι τους!
Μα... αυτα ειναι αυτονοητα!!!
Το ξερω!!! Αλλα γιατι δεν εχουν γινει τοσα χρονια ρε μουνοπανα;;;
.........
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΡΕ!!!
Αυτα που εχω κλεψει εγω απο το κρατος ειναι ετη φωτος πισω απο αυτα που εχουν κλεψει αλλοι, κρατικοδιαιτοι και μη, και λιανιζετε εμενα;
..........
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΞΑΝΑ!!!
Θελω να δουλεψω, να προσφερω στη χωρα μου και στα παιδια της οτι καλυτερο μπορω απο τον εαυτο μου και με οδηγητε να σκεφτομαι οτι θα κανω οποια δουλεια χρειαστει αν υπαρχει αναγκη να θρεψω τη οικογενεια μου; Αλλα διοριζετε και ανθρωπους επειδη απλα σας ψηφισαν αυτοι και ολο τους το σοι;
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!
Δεν αξιζετε για αυτο τον τοπο! Εγω αξιζω πολυ περισσοτερο απο εσας!!!
Λοιπον... Αντε και γαμηθειτε!!!
Τη επομενη κυριακη 5 ιουλιου ουτε ΝΑΙ ουτε ΟΧΙ!!! Μονο αυτο το κειμενο (χωρις τις βρισιες)

Iceland vs Greece

Ελλάδα- Ισλανδία: Κάθε χώρα έχει την κρίση που της αξίζει

Ο zerohedge παρουσιάζει ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον γράφημα για την Ελλάδα και την Ισλανδία.
Δυο χώρες, δυο κρίσεις χρέους, δυο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Η Ισλανδία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της μια προς μια τις νεοφιλελεύθερες συμβουλές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Έκανε στάση πληρωμών, υποτίμησε το νόμισμά της, εθνικοποίησε τις τράπεζες επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έδωσε το λόγο στους πολίτες μέσω δημοψηφισμάτων.
Σήμερα έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα ακολούθησε κατά γράμμα τις εντολές της Τρόικας, όπως διατυπώθηκαν μέσω της ελληνικής κυβέρνησης και έμμισθων κονδυλοφόρων μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων.
Οι πολίτες έχασαν πέντε χρόνια από το προσδόκιμο ζωής, οι εργασιακές συνθήκες επέστρεψαν στο καθεστώς του 19ου αιώνα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε πέρα από 20% και το χρέος αυξήθηκε – συνθήκες οι οποίες είναι χειρότερες από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30 και δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο σε καιρό ειρήνης.
Κάθε χώρα έχει τελικά την ηγεσία (και τα ΜΜΕ) που της αρμόζουν. Πολύ περισσότερο όμως έχει την κοινωνική γενοκτονία που αναλογεί στη συμπεριφορά της.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας! Μεγάλος μάγκας ο Αλέξης.

ΑΝ ΘΕΣ…

kartesios
Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν είμαι οπαδός του. Ως εκ τούτου, ας με συγχωρέσουν οι σύντροφοι που τα βλέπουν όλα του ΣΥΡΙΖΑ καλώς καμωμένα και που καταπίνουν ως εύγευστα όσα μαζί κράζαμε όταν τα έκαναν οι άλλες κυβερνήσεις.
Η Ε.Ε. και η ευρωζώνη έχουν τους κανόνες τους. Δαιμονισμένοι, τοκογλυφικοί, απάνθρωποι, αντεργατικοί, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες τους. Δε μπορείς κ. Τσίπρα να πας να τους αλλάξεις με το επιχείρημα «είμαι αριστερός και θέλω να κάνω τον κόσμο καλύτερο».
Αν είσαι αριστερός και θες πράγματι να κάνεις την Ευρώπη καλύτερη για να ζήσουν οι πολίτες της σε έναν καλύτερο κόσμο, ξεκίνα να τη χτίζεις από τη χώρα σου. Κάνε τη χώρα σου το ξεκίνημα της νέας άλλης Ευρώπης.
Σταμάτα να παζαρεύεις αν θα κόψεις τη σύνταξη 5 ευρώ αντί για 10 που σου ζητάνε. Σταμάτα να μοιάζεις με ζητιάνο που έχεις κουράσει τους πασάδες που δίνουν τα μπαξίσια. Έχεις κι ένα λαό πίσω σου που μπορεί ακόμη να ντρέπεται, που μπορεί ακόμη να ελπίζει ότι κάτι κέρδισε τον Ιανουάριο κάνοντας την υπέρβαση να ψηφίσει ένα κόμμα που λέει ότι είναι αριστερό.
Τώρα ξέρουν όλοι τι ακριβώς είναι οι δανειστές και η ευρωζώνη. Όσοι απέμειναν να μαζεύονται για να αιτηθούν την παραμονή της χώρας σε αυτό το κωλόπραμα είναι μια πανώλη που δε μπορεί όμως πλέον να εξαπλωθεί. Έχουμε πάρει τις αντιβιώσεις μας από την πικρή εμπειρία των χρόνων.
Αν τολμήσει ο Σαμαράς να ξαναμιλήσει, απάντησέ του, κ. Τσίπρα, με τους στίχους του Ελύτη που τόσο καλά λέει ότι τον ήξερε: «Εάν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως, θα μείνει η ελιά, ένα κλήμα και μια βάρκα. Είναι αρκετά για να ξαναχτιστεί από την αρχή».
Όσο προλαβαίνουμε να έχουμε ελιές ακόμη, πριν κάποια νέα ιδέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μάς βάλει να τις ξηλώσουμε και να φυτέψουμε μωβ καλαμπόκι επειδή αρέσει πολύ στους Λουξεμβούργιους, ξεκίνα. Γιατί, τις βάρκες ήδη μας έβαλαν να τις διαλύσουμε επειδή ήταν πολλές. Και για τ’ αμπέλια μας δεν είμαι σίγουρος πλέον.
Να στο εξηγήσω με παράδειγμα: «Η πρώτη ύλη για τα σουβλάκια στην Ελλάδα προέρχεται από τρεις βασικούς παραγωγούς με έδρα τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 300.000 τόνους χοιρινό από τους οποίους οι 190.000 είναι εισαγόμενοι. Μόνο το 2013, οι εισαγωγές κρέατος ανήλθαν στα 1.110.000.000 ευρώ και σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν και το 2014.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του φαινομένου, ας το δούμε συγκριτικά με ένα από τα κύρια εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας, τα ψάρια. Κάθε χρόνο η Ελλάδα κάνει εξαγωγές αξίας 420.000.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές λαδιού κυμαίνονται από 250.000.000 έως 400.000.000 ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας.
Βασικοί προμηθευτές της Ελλάδας είναι η δανέζικη Danish Crown, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία και δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή χοιρινού, η ολλανδική Vion, βασικός προμηθευτής της ολλανδικής και γερμανικής αγοράς, όπου διαθέτει μονάδα παραγωγής και η γερμανική Tonnies, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη Γερμανία που αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση και ελέγχει και την ποδοσφαιρική ομάδα Σάλκε.
Το έλλειμμα αυτάρκειας της χώρας μας σε κόκκινο κρέας, είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στον εσωτερικό καταμερισμό της παραγωγής της ΕΟΚ οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ανέλαβαν την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και οι χώρες του Νότου την παραγωγή ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών.
Το 1980, πριν μπούμε στην ΕΟΚ η αυτάρκεια της Ελλάδας σε χοιρινό είχε φτάσει στο 85% και σε μοσχαρίσιο κρέας το 66% και σήμερα είναι στο 63% και 13% αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και η κατανάλωση, αφού η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κόκκινου κρέατος».
Το «ΒΗΜΑ» τα έγραφε αυτά, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ότι τα έγραψε κανένα περιθωριακό … αντι – ευρωπαϊκό έντυπο. Αν, λοιπόν, κ. Τσίπρα, θες να κάνεις μια αρχή για την Ευρώπη, αν θες να γίνει η χώρα σου παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή, φτυσ’τους, φύγε και ξεκίνα να δημιουργείς.
Έχεις έναν λαό που βαρέθηκε να φοβάται. Κουράστηκε να ταπεινώνεται. Δε γουστάρει να είναι νόθος σε μια «Ευρώπη» που δεν είναι Ευρώπη. Μίλα του ξεκάθαρα και χέσε μας με τα non papers που κυκλοφορείς κάθε τρεις και λίγο. Δώσε μας την επιλογή.
Βοήθα να ξαναγίνουν αγρότες οι αγρότες και να μην είναι εισοδηματίες επιδοτήσεων για την καταστροφή του κόπου τους. Βοήθα να μείνουν οι επιστήμονες εδώ. Ξεκίνα να δημιουργήσεις ένα Δημόσιο λειτουργικό χωρίς λαμόγια, που θα υπηρετεί τους πολίτες. Αυτά όμως δε γίνονται με Κουρουμπλήδες, Πανούσηδες και Φίληδες. Θα είναι η πρώτη ρήξη που θα κάνεις. Με τα βαρίδια του κόμματός σου. Θα το κάνεις αριστερό με αριστερούς και όχι μια νέα Πασοκιά.
Μιλάς για φορολόγηση και ποσοστά. Το ξέρεις ότι σε μία χώρα σαν τη δική μας, όπου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, η πληρωμή των φόρων είναι θέμα μεγαλοψυχίας του καθένα και σε εθελοντική βάση. Ακόμη και σε αυτούς τους ελάχιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι λαδιάρηδες κάνουν παιχνίδι ατιμώρητοι καθώς ακόμη και όσοι πιάστηκαν να πατάνε τον όρκο τους και απομακρύνθηκαν, ο Κατρούγκαλος τώρα τους επαναφέρει στις θέσεις τους για… τυπικούς λόγους.
Ποιους θα φορολογήσεις, κ. Τσίπρα; Τους … υπερπλούσιους; Επισήμως είναι ελάχιστοι. Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του 2012 για εισοδήματα του 2011, όλο κι όλο βρέθηκαν 15 φορολογούμενοι με μέσο οικογενειακό εισόδημα 544.601 ευρώ και άλλοι 2.883 φορολογούμενοι με μέσο οικογενειακό εισόδημα 122.879 ευρώ. Φαντάζομαι ότι μετά από 4 χρόνια δεν θα τους βρεις ούτε αυτούς. Πως όμως γίνεται με τόσο λίγους πλούσιους να είμαστε οι καλύτεροι πελάτες της Ελβετίας και άλλων φορολογικών παραδείσων; Πως γίνεται να υπάρχουν τόσες χιλιάδες offshore; Πως γίνεται η ΤτΕ να υπολογίζει ότι υπάρχουν 45 δισ. ευρώ «κρυμμένα στα στρώματα»; Εν ολίγοις, κ. Τσίπρα, πως γίνεται να υπάρχει τόσο πλούτος δίχως πλούσιους;
Έχεις, λοιπόν, δουλειά να κάνεις ΑΝ θες. Αυτή η «Ευρώπη» ανθρώπινο πρόσωπο δεν έχει. Ούτε ψυχή για να τη συγκινήσεις ώστε να σου δώσει ατιμώρητα λίγο παραδάκι να βγάλεις τη χρονιά. Τριπλά θα στα πάρει. Εσύ μιλούσες για τον φαύλο κύκλο του δανεισμού. Κανονικά, έπρεπε ήδη να τα έχεις ετοιμάσει αυτά πολύ καιρό πριν. Όταν ήσουν ακόμη στην αίθουσα αναμονής της εξουσίας. Δεν το έκανες. Η ευκαιρία δε χάθηκε. Μπορείς να ξεκινήσεις τώρα. ΑΝ το θες.
Και πρωτογενή τομέα μπορείς να στήσεις και υγιή επιχειρηματικότητα, με χαμηλή φορολογία αλλά άτεγκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και αυστηρές ποινές που δεν θα παζαρεύονται με τους «δικούς μας» επιχειρηματίες. Ναι, θα χρειαστεί χρόνος. Όμως 5 χρόνια μας κράτησε ζωντανούς μια ελπίδα ενώ γύρω μας όλα γκρεμίζονταν. Στα χτισίματα, η ελπίδα πάντα μεγαλώνει και στους πρώτους καρπούς, θεριεύει. Όμως είπαμε, ΑΝ θες. Αν δε θες, συνέχισε το δρόμο των προηγούμενων μέχρι να ξαναέρθουν οι προηγούμενοι. Είναι μονόδρομος η εναλλαγή των ομοίων.

Χάρρυ Κλυνν: Εμπρός λοιπόν, ας χρεοκοπήσουμε...

Ας βγούμε από το ευρώ και ας σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές. Και ας πεινάσουμε όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι ξένοι και οι έλληνες δοσίλογοι των καναλιών.  Όλοι λένε ότι θα σταματήσουν να γίνονται εισαγωγές, αλλά έκατσε κανείς από εσάς να σκεφτεί τι ακριβώς εισάγουμε και τι ακριβώς να πάψει να έρχεται στην Ελλάδα;  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... -Θα σταματήσουμε να εισάγουμε αυτοκίνητα. Τότε να δείτε κλάμα που θα ρίξουν Γερμανοί και Γάλλοι που δεν θα ξαναπουλήσουν ούτε ένα αυτο... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2015/02/blog-post_520.html#.VZAH-Pntmko

... ΕΤΣΙ!!!!

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Απίστευτος διάλογος στην Σύνοδο! Τουσκ: Game is over-Τσίπρας: 1,5 εκ άνεργοι, δεν είναι παιχνίδι

Απίστευτος διάλογος στην Σύνοδο! Τουσκ: Game is over-Τσίπρας: 1,5 εκ άνεργοι, δεν είναι παιχνίδι - Media






Δραματικός
φέρεται να είναι ο διάλογος που έχει εκτυλιχθεί ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε στον Αλέξη Τσίπρα «Game is over» (το παιχνίδι τελείωσε).
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να του έχει απαντήσει: «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους και 3 εκατ. φτωχούς ενώ χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων.»
«Αυτό δεν είναι παιχνίδι» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε απαντώντας στον συνομιλητή του «να μην υποτιμά μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Ντόναλντ Τουσκ πως «έχει καταθέσει προτάσεις και ότι οι προτάσεις των θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ», ενώ του επισήμανε ακόμα πως «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».
«Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων (συντάξεων) και ενοποίηση ταμείων» τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

ΣΤΕΙΛΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ... και ελα να πιάσουμε δουλειά.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

!!!!!!!!!! !ΒΑΡΕΤΟ ΒΙΒΛΙΟ !!!!!!!!!!


  

Λευκάδα: Γεύμα στους εγκρεμνούς

Λευκάδα: Γεύμα στους εγκρεμνούς
Το ταξίδι στις γεύσεις του στεριανού νησιού ξεκινάει από τα εστιατόρια της πόλης, όπου η φρεσκάδα του ιωδίου μπλέκεται με τη μυρωδιά παραδοσιακών πιάτων, περνάει από τα παραθαλάσσια Σύβοτα και Λυγιά και καταλήγει σε τραπέζια που αιωρούνται στους εγκρεμνούς του νησιού και γεμίζουν με ψαράκια σαβόρο, ντόπια κολάσιμα σαλάμια και αβγοτάραχο από τα διβάρια της λιμνοθάλασσας. Ακολουθούν οι 10 πιο νόστιμες στάσεις στο νησί. 

Η Ράχη
Σκαρφαλωμένο στο ορεινό χωριό Εξάνθεια, σε υψόμετρο 600 μέτρων, το εστιατόριο έχει μια καταπληκτική βεράντα που αποτελεί το πιο περιζήτητο σημείο για απίστευτη θέα στο Ιόνιο. Σπιτικές γεύσεις από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, φρεσκοκομμένα λαχανικά από τον κήπο, εκλεκτά ντόπια κρέατα και δικό τους κρασί. Εξάνθεια, τηλ.: 26450 99439, www.rachi.gr, από €15 το άτομο. 


Θυμάρι
Η γλυκύτατη αυλή του βρίσκεται σε ένα από τα σοκάκια της πόλης και είναι γεμάτη λουλούδια, μυρωδικά ενώ μια ροδιά στέκεται στο κέντρο της. Τα κρεατικά είναι ντόπια και τα ζυμαρικά παρασκευάζονται στην κουζίνα του. Αρχίστε με δροσερή σαλάτα με πράσινη, κόκκινη λόλα και βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας ή μανούρι στη σχάρα σερβιρισμένο με σύκα και ούζο ενώ από τα κυρίως θα λατρέψετε το αρνάκι στη γάστρα με σάλτσα δενδρολίβανου και πουρέ πατάτας. Για επιδόρπιο ζητήστε μους σοκολάτα. Πηνελόπης 19, τηλ: 26450 22266, από €15 το άτομο. 



Τ' Αλώνι 
Απόλυτα σπιτική κουζίνα στο ημιορεινό χωριουδάκι Χορτάτα, στα δυτικά της Λευκάδας. Μαμαδίστικες πίτες, τυριά παραγωγής τους, χειροποίητες πατάτες, κοκόρια και κουνέλια από τη φάρμα τους. Μη χάσετε την ποικιλία από ζουμερά κρέατα και το κόκορα παστιτσάδα. Χορτάτα, τηλ.: 26450 33240, www.t-aloni.gr, από €15 το άτομο. 


  
Σταύρος

Λειτουργεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες και είναι από τις καλύτερες επιλογές για φρέσκο ψάρι στο γραφικό ψαροχώρι Σύβοτα, στα ανατολικά του νησιού. Κάθε πρωί το δικό τους καΐκι ξεφορτώνει τα πιο φρέσκα ψάρια και αστακούς που θα μετατραπούν σε λαχταριστές μακαρονάδες. Πολύ καλή και η ψαρόσουπά του. Αντί για τα τραπεζάκια πλάι στις βάρκες, καθίστε στην βεράντα του στον ανοιχτό πάνω όροφο για να έχετε στα πόδια σας όλο τον κόλπο των Συβότων. Σύβοτα, τηλ: 26450 31181, από € 15 το άτομο. 



Μηνάς

Η ταβέρνα του Μηνά βρίσκεται στη Νικιάνα, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της ανατολικής Λευκάδας. Τα ψάρια είναι πάντα φρεσκότατα και προέρχονται κατευθείαν από τα νερά του Ιονίου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την ψαρόσουπα με ροφό και τον παστό γαύρο. Οι κρεατοφάγοι δεν θα μείνουν παραπονεμένοι- υπάρχουν όλων των ειδών τα κρέατα, τα οποία ψήνονται επί τόπου στην σχάρα. Λυγιά, τηλ.: 26450 71480, www.tavernaminas.gr, από €15 το άτομο.



Φρύνη στο Μώλο

Στην ανατολική παραλία της πόλης της Λευκάδας, δίπλα στα σκάφη της μαρίνας, θα δοκιμάσετε πιάτα κρεατικών και ψαρικών από εκλεκτές πρώτες ύλες. Από τα πιο φημισμένα πιάτα του είναι τα μυρωδάτα τυροπιτάκια με ούζο και μέλι, το τρυφερό κοτόπουλο με σπανάκι και τα αχνιστά μύδια. Δημ. Γολέμη 12, τηλ: 26450 24879, από €15 το άτομο. 



Μαργαρίτα 
Από τα πιο γνωστά και καλά εστιατόρια του νησιού, στην ανατολική πλευρά της πόλης, που τιμούν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι. Στο πλούσιο μενού φιγουράρουν σπιτικά μαγειρευτά, πιάτα ημέρας αλλά και πολλά ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια. Ωραία θέα από την ταράτσα στο λιμάνι και τα ιστιοπλοϊκά. Λευκάδα, τηλ.: 26450 22232, από €20 το άτομο. 

Photo: Shutterstock

Γιάννης

Βρίσκεται στη Λυγιά, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και φημίζεται για τα ολόφρεσκα ψάρια που φέρνει κάθε μέρα η τράτα των ιδιοκτητών. Θα τα απολαύσετε στα τραπεζάκια ακριβώς δίπλα στο κύμα.  Μη χάσετε την σπεσιαλιτέ του: γόνος καλαμάρι. Λυγιά, τηλ: 26450 71407, από €15 το άτομο. 

Ο Ξούρας

Στο απάνεμο λιμανάκι της Λυγιάς, η ταβέρνα σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Τσιπούρες, συναγρίδες, μπακαλιάροι, σαργοί, φρέσκο καλαμαράκι γόνος, χταποδάκι και σαρδέλα στα κάρβουνα, γαρίδες και καραβίδες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Σπεσιαλιτέ του είναι η μακαρονάδα με  γαρίδες, καλαμάρι, χταπόδι, μύδια και πικάντικη σάλτσα αλλά και η “σκλεπού” δηλαδή η σούπα με πεσκανδρίτσα. Λυγιά, τηλ: 26450 71312, από €15 το άτομο. 



Το Πορτόνι
Η οικογενειακή ταβέρνα βρίσκεται στον πεζόδρομο του γραφικού Αγίου Νικήτα και σερβίρει εξαιρετικά μεζεδάκια, παραδοσιακές σπεσιαλιτέ αλλά και μαγειρευτά. Τα φαγητά στη βιτρίνα της ταβέρνας εναλλάσσονται καθημερινά αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε χταποδάκι με μακαρονάκι κοφτό, σουφλέ με μακαρόνια και μοσχάρι στιφάδο. Τα φρέσκα ψάρια και τα κρεατικά ψήνονται μαστορικά στα κάρβουνα. Insider tip: Επιλέξτε τα τραπεζάκια πάνω στον πεζόδρομο για να έχετε άμεση πρόσβαση στην περατζάδα και θέα στη θάλασσα ή στον κήπο για πιο ήσυχο γεύμα.  Άγιος Νικήτας, τηλ: 26450 97120, από €12 το άτομο.

ΕΤΣΙ..

ΤΙ ΨΑΧΝΩ??

ΤΙ ΨΑΧΝΩ??
Στην ουσία τίποτα. 
Φουμάρω. 
Ίσως.
Ψάχνω κάποιον.
Να βάλει λίγη μουσική
στα βήματά μου.
Κάποιον να με κάνει να μ’ αρέσω.
Όταν κωλώνω.
~~Αλκυόνη Παπαδάκη~~


Μέχρι ποια ηλικία πρέπει το παιδί να βλέπει τους γονείς γυμνούς;

Ενα απο τα πιο δύσκολα θέματα που έχει να διαχειριστεί ένα ζευγάρι με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια είναι αυτό του γυμνού σώματος. Μετά την ηλικία του ενός έτους ειδικά που τοπαιδί παρατηρεί έντονα, αρχίζει να ρωτάει και να περιεργάζεται τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν.
Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να δώσουν μια ξεκάθαρη απάτηση για το πότε πρέπει να εμφανιζόμαστε γυμνοί μπροστά στα παιδιά είτε αυτά είναι κορίτσια είτε αγόρια. Το πιο σημαντικό είναι το παιδί να μην αναπτύξει καμία ενοχή για το γυμνό σώμα, να μην το θεωρήσει κακό και αρχίζει να νιώθει άσχημα για αυτό.
Σε κάθε περίπτωση μετά την ηλικία των 2 ετών οι γιατροί προτείνουν να είμαστε προσεκτικοί. Να αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο μαζί με το παιδί ειδικά όταν πρόκειται για το αντίθετο φύλλο και μετά τα τρία, τέτοιες διαδικασίες θεωρούνται απαγορευμένες. Το παιδί από την ηλικία των τριών και μετά αρχίζει να βιώνει ανταγωνιστικά συναισθήματα για τους γονείς και μπορεί στη νιώσει μειωνεκτικά στη θέση του γυμνού του σώματος. Δεν μιλάμε βέβαια για απαγορεύσεις και πόρτες που κλειδώνουν. Η εικόνα του γυμνού σώματος της μαμάς όταν βγαίνει από το μπάνιο ή όταν αλλάζει ρούχα είναι μέσα στην καθημερινότητα αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές.
Σύμφωνα με τος ειδικούς μεγαλύτερη σημασία από όλα έχει η εικόνα που έχει ο ίδιος ο γονιός για το σώμα του και ο τρόπος που το αντιμετωπίζει. Αν έμεις νιώθουμε αμήχανα όταν βρισκόμαστε γυμνοί απέναντι στο παιδί καλύτερα να το αποφεύγουμε τελείως. Μια λάθος εικόνα μπορεί να βιωθέι τραυματικά από παιδί και να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.


Πηγή: http://www.mothersblog.gr/mathe-ki-ayto/item/20383-mexri-poia-ilikia-prepei-to-paidi-na-vlepei-tous-goneis-gymnoys#ixzz3dxyHpIQA

Κάνει τα παιδιά να μας βλέπουν γυμνούς; της Σοφίας Αντύπα

Το θέμα της γύμνιας απασχολεί πολλούς γονείς, και η αντιμετώπιση του εξαρτάται άμεσα απο την κουλτούρα και τις παραδόσεις κάθε λαού. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία είναι απόλυτα αποδεκτό να είναι όλα τα μέλη μιας οικογένειας γυμνά, το ένα μπροστά στο άλλο, αλλά και της ευρύτερης οικογένειας, π.χ. θείοι, θείες κτλ. Είναι πολλοί λοιπόν, οι γονείς που αναρωτιούνται αν τα παιδιά τους πρέπει να τους βλέπουν γυμνούς, αν πρέπει να τους κάνουν μπάνιο, μέχρι ποιά ηλικία επιτρέπεται, ποιος γονιός, ανάλογα με το φύλο του παιδιού..κ.ο.κ.
Σίγουρα καθένας στο σπίτι του αποφασίζει και ορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς που χρειάζεται να ακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας. Και μια απάντηση θα ήταν, πως αν εσύ ο γονιός νιώθεις άνετα με το σώμα σου και τη γύμνια σου, τότε θα το νιώσει και το παιδί σου, και με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξει μια καλή και υγειή εικόνα σώματος. Αν δηλαδή, η στάση ζωής που έχεις ως προς τη γύμνια, είναι πως είναι φυσιολογική, τότε και το παιδί σου θα νιώθει φυσιολογικά και άνετα με τον εαυτό του και το σώμα του, όπως και αν είναι αυτό. Και όσο και αν το κοροϊδεύουε οι άλλοι και το χλευάζουν, π.χ. είσαι, κοντός, είσαι χοντρή, έχεις μεγάλο στήθος/κοιλιά, …κ.ο.κ. το παιδί θα νιώθει πιο ικανό να υποστηρίξει το εαυτό του.
Το θέμα εδώ είναι ποιά είναι τα όρια του φυσιολογικού και πότε τα ξεπερνάει ένας γονέας; Η απάντηση στο θέμα αυτό είναι πως η γύμνια είναι υγειής και “εκαπιδευτική”, όταν πέφτει κάτω απο την ομπρέλα θα λέγαμε της φυσιολογικής συμπεριφοράς. Το οποίο σημαίνει πως το παιδί μου με βλέπει γυμνό όταν ντύνομαι, ξεντύνομαι, και χρησιμοποιώ το μπάνιο. Από τη στιγμή που το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ερωτικές στιγμές ανάμεσα στους γονείς ή η γύμνια, έχει οποιοδήποτε ερωτικό χαρακτήρα, ή πέρνει χαρακτήρα επιδειξιομανίας, τότε αργότερα θα αναπτυχθούν πολλά προβλήματα συμπεριφοράς αλλά και προβλήματα σεξουαλικής φύσης στο παιδί αυτό.
Αυτό σημαίνει πως ένας γονιός χρειάζεται μετά την ηλικία των 5 ετών να μην κάνει πλέον μπάνιο στο παιδί του αλλά να το μάθει να κάνει μπάνιο μόνο του, με κάποια βοήθεια στο ξέπλυμα των μαλλιών και μόνο! Χρειάζεται δηλαδή να δείξει εμπιστοσύνη στο παιδί του, και να το κάνει να αισθανθεί ικανό. Άλλοι ειδικοί θα λέγανε πως απο την ηλικία των 3 χρόνων όπου υπάρχει η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στο παιδί και τον γονιό του, καλό είναι να αποφεύγεται ή γύμνια. Άλλοι λένε πως είναι αποδεκτό μέχρι την ηλικία περίπου των 7 χρόνων, όπου το παιδί αποκτάει πολύ συνειδητά πια, επιθυμία για ιδιωτικές στιγμές και απομόνωση.
Αν λέγαμε πως υπάρχει ένας κανόνας, αυτός είναι πως χρειάζεται και πρέπαι να σέβεται κάθε γονιός τις ανάγκες και επιθυμίες του παιδιού του. Αν το παιδί του, για παράδειγμα δείχνει σημάδια ντροπής, ή δεν νιώθει άνετα όταν σας βλέπει γυμνούς, και κάνει αστειάκια ή κρύβει το προσωπό του, τότε σίγουρα πρέπει να σταματήσετε να εμφανίζεστε γυμνοί μπροστά του. Και επίσης, χρειάζεται να του δίνετε την ευκαιρία για ιδωτικές στιγμές.
Μην ξεχνάτε, πως μετά την ηλικία των 2 ετών, αρχίζει η περιέργεια του παιδιού για το σώμα και τα γεννητικά όργανα. Και ξεκινάν οι ερωτήσεις για τη διαφορετικότητα των δυο φύλων. Χρειάζεται να απαντάτε απλά και ειλικρινά χωρίς υπερβολές. Αν δεν νιώθετε όμως άνετα να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, ή δεν νιώθετε άνετα με το σώμα σας, τότε αποφύγετε τη γύμνια. Το να προσπαθείτε να συμπεριφέρεστε φυσιολογικά, δεν βοηθάει ώστε να το παιδί σας να αναπτύξει μια υγειή εικόνα σώματος, αντίθετα η συμπεριφορά σας θα το μπερδέψει, ως προς το τι θεωρείτε φυσιολογικό! Οπότε ντυθείτε!

Η Σοφία Αντύπα είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια
δ/νση: Γρ. Ξενοπουλου 7, Ν.Ψυχικό, τηλ: 6944.560780, i-psychology

Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών

Η χρήση των υπολογιστών
με βάση την ηλικία των παιδιών

Από 5 έως 6 ετών
Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους. Μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα εντολές στον υπολογιστή, να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι και να παίξουν παιχνίδια στον υπολογιστή.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.
Παρόλο που η προσοχή τους διασπάται γρήγορα, οι εικόνες και οι ήχοι του Διαδικτύου μπορούν να διεγείρουν την φαντασία τους και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους.
Οι γονείς λοιπόν, μαζί με το παιδί τους, μπορούν να επισκεφτούν διαδικτυακές τοποθεσίες για παιδιά και να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια μαζί τους.
Συμβουλές
  • Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά αυτής της ηλικίας να συνδέονται μόνα τους στο διαδίκτυο, αλλά μόνο μαζί σας.
  • Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τα μικρά παιδιά, καθώς αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.
Από 6 έως 9 ετών
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα εντολές στον υπολογιστή, να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι και τους αρέσει να κάνουν περιήγηση στο Διαδίκτυο για διασκέδαση και να παίζουν παιχνίδια.
Αν και έχουν ισχυρή την αίσθηση της οικογένειας, αρχίζουν να αναπτύσσουν την δική τους ταυτότητα, γι’ αυτό και συνήθως ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες των μεγαλύτερων παιδιών.
Πιθανόν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και ίσως να πειραματιστούν με διαδικτυακές τοποθεσίες που δεν τους επιτρέπουν να επισκεφθούν οι γονείς τους, για να δουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν χωρίς τιμωρία.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
  • Καλλιεργήσετε ένα πνεύμα ανοιχτής και θετικής επικοινωνίας με τα παιδιά σας, συζητήστε μαζί τους για τους υπολογιστές και να είστε ανοιχτοί στις ερωτήσεις και την περιέργειά τους.
  • Συμμετέχετε ενεργά στη χρήση του Internet μαζί με το παιδί σας.
  • Τοποθετήστε τους υπολογιστές σε ανοικτό χώρο, από όπου μπορείτε εύκολα να επιβλέψετε τις δραστηριότητες του παιδιού σας, για να μην εκτεθούν σ’ ακατάλληλο υλικό.
  • Ορίστε σαφείς κανόνες για τη χρήση του Internet, με τη συμμετοχή του παιδιού σας.
  • Συμβουλεύετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν κατάλληλες για την ηλικία τους ιστοσελίδες και μόνο διαδικτυακές τοποθεσίες που εσείς έχετε εγκρίνει.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώνουν αν κάτι ή κάποιος στο Διαδίκτυο τα κάνει να νιώθουν άβολα ή τα απειλεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν.
  • Αρχίστε να μαθαίνετε στα παιδιά σας για το απόρρητο και να μη δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο.
  • Μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν άμεσα μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δωμάτια συνομιλίας ή ομάδες μηνυμάτων σε αυτήν την ηλικία.
Συμβουλές
  • Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία για την ασφάλεια στο Internet, για να περιορίσετε τη πρόσβαση σε περιεχόμενα, τοποθεσίες Web ή δραστηριότητες.
  • Αποκλείστε αναδυόμενα παράθυρα με προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που σας δίνει ο Internet Explorer.
  • Προσθέστε αποδεκτές τοποθεσίες στον κατάλογο των αγαπημένων ιστοσελίδων για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.
  • Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπιση των κακόβουλων χρηστών και των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως μέσο παρενόχλησης.
  • Μάθετε για τα εργαλεία φιλτραρίσματος του υπολογιστή σας για βοήθεια στη γονική επίβλεψη.
  • Χρησιμοποιήστε μηχανές αναζήτησης για παιδιά ή μηχανές αναζήτησης με λειτουργίες γονικού ελέγχου.
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για να αποκλείσετε μηνύματα από συγκεκριμένα πρόσωπα ή μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.
  • Δημιουργήστε έναν κοινό οικογενειακό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου κι όχι να επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν το δικό τους λογαριασμό (e-mail).
Από 9 έως 12 ετών
Τα προεφηβικά χρόνια είναι μια περίοδος ραγδαίων αλλαγών στη ζωή των παιδιών. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά εξαρτώνται από την οικογένειά τους και αναζητούν περισσότερη ανεξαρτησία. Θέλουν να ξέρουν τα πάντα και έχουν ήδη ακούσει τι υπάρχει στο διαδίκτυο, γι’ αυτό είναι φυσιολογικό να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα.
Χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για ν’ αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με σχολικές εργασίες, μεταφορτώνουν μουσικά κομμάτια, χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια και ψηφίζουν για την αγαπημένη τους διασημότητα σε τοποθεσίες θαυμαστών. Ο τρόπος επικοινωνίας με τους φίλους που προτιμούν, είναι τα άμεσα μηνύματα.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
  • Ορίστε σαφείς κανόνες για τη χρήση του Internet, με τη συμμετοχή του παιδιού σας.
  • Τοποθετήστε τους υπολογιστές σε ανοικτό χώρο, από όπου μπορείτε εύκολα να επιβλέψετε τις δραστηριότητες του παιδιού σας, για να μην εκτεθούν σ’ ακατάλληλο υλικό.
  • Συμβουλεύετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κατάλληλες για την ηλικία τους.
  • Επιτρέψτε τους να χρησιμοποιούν μόνο ελεγχόμενα δωμάτια συνομιλίας και ομάδες μηνυμάτων σε αξιόπιστες τοποθεσίες.
  • Μιλήστε στα παιδιά σας για τη διαδικτυακή πορνογραφία και καθοδηγήστε τα σε καλές τοποθεσίες σχετικά με την υγεία και τη σεξουαλικότητα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώνουν αν κάτι ή κάποιος στο Διαδίκτυο τα κάνει να νιώθουν άβολα ή τα απειλεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για τους διαδικτυακούς τους φίλους και τις δραστηριότητές τους, όπως θα συζητούσατε και για τις άλλες δραστηριότητές τους.
  • Επιμείνετε ώστε τα παιδιά σας ποτέ να μη συμφωνήσουν να συναντήσουν κάποιο διαδικτυακό φίλο κατά πρόσωπο.
  • Μάθετε στα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες (πραγματικό τους όνομα, ο αριθμός τηλεφώνου, η διεύθυνση ή οι κωδικοί πρόσβασης), όταν χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στα δωμάτια συνομιλίας, όταν συμπληρώνουν φόρμες εγγραφής και προσωπικά προφίλ, καθώς και όταν συμμετέχουν σε διαδικτυακούς διαγωνισμούς.
  • Μάθετε τα παιδιά σας να μη μεταφορτώνουν προγράμματα χωρίς την άδειά σας, γιατί ίσως να μεταφορτώσουν λογισμικό υποκλοπής ή κάποιον ιό υπολογιστή.
  • Μιλήστε στα παιδιά για την υπεύθυνη και ηθική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.
Συμβουλές
  • Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία για την ασφάλεια στο Internet, για να περιορίσετε τη πρόσβαση σε περιεχόμενα, τοποθεσίες Web ή δραστηριότητες.
  • Αποκλείστε αναδυόμενα παράθυρα με προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που σας δίνει ο Internet Explorer.
  • Προσθέστε αποδεκτές τοποθεσίες στον κατάλογο των αγαπημένων ιστοσελίδων για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.
  • Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπιση των κακόβουλων χρηστών και των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως μέσο παρενόχλησης.
  • Μάθετε για τα εργαλεία φιλτραρίσματος του υπολογιστή σας για βοήθεια στη γονική επίβλεψη.
  • Χρησιμοποιήστε μηχανές αναζήτησης για παιδιά ή μηχανές αναζήτησης με λειτουργίες γονικού ελέγχου.
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για να αποκλείσετε μηνύματα από συγκεκριμένα πρόσωπα ή μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.
  • Δημιουργήστε έναν κοινό οικογενειακό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου κι όχι να επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν το δικό τους λογαριασμό (e-mail).
Από 12 έως 14 ετών
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας τηρούν γενικά ήπια στάση απέναντι σε συμβουλές. Εξαρτώνται πολύ από τους ενηλίκους ή τα μεγαλύτερα αδέλφια τους για να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες στο Internet. Καταλαβαίνουν περισσότερα σχετικά με την εμπειρία τους στο Internet.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
  • Τοποθετήστε τους υπολογιστές σε ανοικτό χώρο, από όπου μπορείτε εύκολα να επιβλέψετε τις δραστηριότητες του παιδιού σας, για να μην εκτεθούν σ’ ακατάλληλο υλικό.
  • Ορίστε σαφείς κανόνες για τη χρήση του Internet, με τη συμμετοχή του παιδιού σας.
  • Μάθετε ποια κανάλια συνομιλίας ή ποιες ομάδες μηνυμάτων επισκέπτονται τα παιδιά σας και με ποιους συνομιλούν στο Internet.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν επισκέπτονται τοποθεσίες με προσβλητικό περιεχόμενο και δεν δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα ή φωτογραφίες του εαυτού τους.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώνουν αν κάτι ή κάποιος στο Διαδίκτυο τα κάνει να νιώθουν άβολα ή τα απειλεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταλαβαίνουν ποιες προσωπικές πληροφορίες δεν πρέπει να δίνουν μέσω Internet.
  • Αν κάποια τοποθεσία ενθαρρύνει τα παιδιά να υποβάλουν το όνομά τους, ώστε να προσαρμοστεί το περιεχόμενο Web, βοηθήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό ψευδώνυμο που δεν θα αποκαλύπτει τα προσωπικά τους δεδομένα.
  • Μάθετε στα παιδιά σας να φέρονται στο Internet υπεύθυνα και ηθικά.
Συμβουλές
  • Ρυθμίστε τα εργαλεία για την ασφάλεια της οικογένειας στη μεσαία ρύθμιση ασφαλείας, η οποία πρέπει να εφαρμόζει ορισμένους περιορισμούς στο περιεχόμενο, τις τοποθεσίες Web και τις δραστηριότητες.
  • Αποκλείστε αναδυόμενα παράθυρα με προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που σας δίνει ο Internet Explorer.
  • Προσθέστε αποδεκτές τοποθεσίες στον κατάλογο των αγαπημένων ιστοσελίδων για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.
  • Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπιση των κακόβουλων χρηστών και των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως μέσο παρενόχλησης.
  • Μάθετε για τα εργαλεία φιλτραρίσματος του υπολογιστή σας για βοήθεια στη γονική επίβλεψη.
  • Χρησιμοποιήστε μηχανές αναζήτησης για παιδιά ή μηχανές αναζήτησης με λειτουργίες γονικού ελέγχου.
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για να αποκλείσετε μηνύματα από συγκεκριμένα πρόσωπα ή μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.
Από 14 έως 18 ετών
Η καθοδήγηση των εφήβων σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τις περισσότερες φορές γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς σχετικά με το λογισμικό Διαδικτύου.
Συχνά οι νεότεροι έφηβοι περνούν περιόδους χαμηλής αυτοεκτίμησης, αναζητούν την αποδοχή από φίλους και είναι απρόθυμοι να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των γονέων.
Οι μεγαλύτεροι έφηβοι χρειάζονται τόσο την αναγνώριση στην ομάδα, όσο και την ανεξαρτησία και συνήθως, συμβιβάζουν τις αξίες της οικογένειας και τις αξίες των συνομηλίκων.
Στα τελευταία στάδια της εφηβείας, τα παιδιά ωριμάζουν και επικοινωνούν με τον κόσμο σε διανοητικό επίπεδο. Οι έφηβοι είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες, αλλά δεν διαθέτουν πείρα ώστε να κρίνουν την εγκυρότητά τους. Χρησιμοποιούν αρκετά τις μηχανές αναζήτησης για να βρουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Μεταφορτώνουν μουσικά κομμάτια, χρησιμοποιούν άμεσα μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια.
Οι περισσότεροι έφηβοι έχουν επισκεφθεί δωμάτια συνομιλίας και ενδεχομένως να έχουν συμμετάσχει σε ιδιωτικές συνομιλίες ή συνομιλίες ενηλίκων. Τα αγόρια αυτής της ηλικίας προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όρια και να αναζητούν τοποθεσίες με χιούμορ, παιχνίδια ή πολυμέσα, αλλά και τοποθεσίες με ακατάλληλο υλικό. Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να δημιουργούν και να συμμετάσχουν σε κοινωνικά δίκτυα.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
  • Οι έφηβοι της μεγαλύτερης ηλικίας δεν θα πρέπει να έχουν σχεδόν κανένα περιορισμό στο περιεχόμενο, τις τοποθεσίες Web ή τις δραστηριότητες.
  • Με τους μικρότερους σε ηλικία εφήβους θα πρέπει να συνεργαστείτε με τους έφηβους και δημιουργήστε έναν κατάλογο χρήσης του Διαδικτύου στο σπίτι όπου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: οι τοποθεσίες, ώρες χρήσης του Διαδικτύου, καθώς και οδηγίες για την επικοινωνία στο Διαδίκτυο, που περιλαμβάνει την επικοινωνία σε δωμάτια συνομιλίας.
  • Συνεχίστε να διατηρείτε την επικοινωνία στην οικογένεια όσο περισσότερο ανοιχτή και θετική για τους υπολογιστές μπορείτε.
  • Ακόμη και με μεγαλύτερα παιδιά, είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν ενεργό ρόλο στην καθοδήγηση του παιδιού τους στη σωστή χρήση του Διαδικτύου.
  • Θα πρέπει να είστε διαθέσιμοι, για να βοηθήσετε να καταλαβαίνουν τα ακατάλληλα μηνύματα και να αποφεύγουν τις επικίνδυνες καταστάσεις.
  • Οι γονείς ενδέχεται να χρειάζεται να θυμίζουν στους εφήβους ποιες προσωπικές πληροφορίες δεν πρέπει να δίνουν μέσω Internet.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ελεγχόμενα κανάλια συνομιλίας και επιμείνετε να παραμένουν στην ανοικτή περιοχή του δωματίου συνομιλίας.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν επισκέπτονται τοποθεσίες με επιθετικό περιεχόμενο και δεν δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα ή φωτογραφίες τους.
  • Μάθετε στα παιδιά σας να φέρονται στο Internet υπεύθυνα και ηθικά.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για τα τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο και τους πιθανούς κινδύνους.
  • Οι γονείς θα πρέπει να φυλάνε σε ασφαλές μέρος το δικό τους κωδικό πρόσβασης, ώστε οι έφηβοι να μη συνδέονται με το λογαριασμό των γονέων.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα ζητήσουν την άδειά σας προτού εκτελέσουν κάποια οικονομική συναλλαγή στο Internet, συμπεριλαμβανομένης της παραγγελίας, της αγοράς ή της πώλησης κάποιου αντικειμένου.

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...