Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οικογενειακός ψυχολόγος αποκαλύπτει τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς

Οικογενειακός ψυχολόγος αποκαλύπτει τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς

Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τα παιδιά τους. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν συνειδητοποιούν ότι η συμπερίφορά τους είναι επιβλαβής απέναντι στα παιδιά;
O Mike Leary, οικογενειακός ψυχολόγος που ασχολείται κατά κύριο λόγο με τις σχέσεις και την ανατροφή των παιδιών και μοιράζεται τις εμπειρίες του στο αμερικάνικο site για μπαμπάδες Fatherly, αποκαλύπτει τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη των γονιών.

Τους δίνουν πάρα πολλές επιλογές

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει πάντα να έχουν ατελείωτες επιλογές. Στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά δεν θα έχουν πάντα τόσες πολλές επιλογές, με αποτέλεσμα να συγκλονίζονται όταν έρχεται η ώρα να προσαρμοστούν στην σκληρή πραγματικότητα.

Τους επαινούν για αυτά που κάνουν

Στις μέρες μας τα περισσότερα παιδιά περιμένουν έπαινο για να κάνουν κάτι. Διαφορετικά δεν θα κάνουν τίποτα από αυτά που τους έχουν ζητηθεί.

Προσπαθούν όλη την ώρα να κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα

Με αποτέλεσμα όμως να ξεχνούν τους εαυτούς τους. Μην ξεχνάτε όμως ότι τα παιδιά είναι ευτυχισμένα, όταν βλέπουν και τους γονείς τους ευτυχισμένους.

Τα εξαγοράζουν

Σχεδόν πάντα καταλήγουν να πιστεύουν ότι οι εξαγορές οδηγούν στην ευτυχία. Έτσι όμως τα παιδιά καταλήγουν να μην ικανοποιούνται με τίποτα και οδηγούνται σε εξαρτήσεις και καταναγκασμούς.

Τα κρατάνε συνέχεια απασχολημένα

Τις περισσότερες φορές με τον αθλητισμό. Πολλοί γονείς λανθασμένα πιστεύουν ότι οι «δραστηριότητες» κρατούν τα παιδιά μακριά από προβλήματα. Όντως είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εκτονώνουν την ένταση τους, όταν όμως δεν το διασκεδάζουν πραγματικά αλλά αναγκάζονται να πηγαίνουν, τότε η ίδια η δραστηριότητα καταλήγει να είναι πρόβλημα.

Η λογική θα τους σώσει

Μπορεί να είναι δελεαστικό για τους γονείς να προωθούν «τη λογική» ως τη λύση για όλα τα προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως το συναίσθημα.

Δεν τους αποκαλύπτουν πληροφορίες για σημαντικά θέματα, όπως είναι το φύλο.

Πολλοί γονείς τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι θα πρέπει να μιλήσουν για το σεξ κάποια στιγμή με τα παιδιά τους και αποφεύγουν να κάνουν τέτοιου είδους συζητήσεις. Κάπως έτσι όμως πολλά έφηβα κοριτσάκια καταλήγουν να μένουν έγκυες και τότε είναι που οι γονείς προβληματίζονται και αναρωτιούνται «γιατί;».

Γίνονται πολύ επικριτικοί απέναντι στα παιδιά

Μπορεί ο εξονυχιστικός έλεγχος και οι παρατηρήσεις να γίνονται από τους γονείς με τις καλύτερες προθέσεις αλλά τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται στην τελειότητα σε όλα: από την εμφάνιση μέχρι τις ικανότητες. Όταν ένα λάθος θα συμβαίνει και θα είναι άνευ σημασίας, τα παιδιά θα το παίρνουν κατάκαρδα και πάντα θα πιστεύουν ότι απογοητεύουν τους γονείς τους.

Χρησιμοποιούν τη ντροπή και τις απειλές

Ποτέ μην αφήσετε υπόνοιες ότι δεν αγαπάτε τα παιδιά σας λόγω των ενέργειών τους. Πολλοί γονείς το κάνουν για την επίτευξη της συμμόρφωσης. Πρόκειται όμως για ένα βραχυπρόθεσμο κέρδος, γιατί στη συνέχεια τα παιδιά δεν θα δείχνουν κανένα ενδιαφέρουν να διορθώσουν το οτιδήποτε.

Δεν περιορίζουν τον διαθέσιμο χρόνο στην τεχνολογία

Είτε πρόκειται για τηλεόραση, είτε για βίντεο, παιχνίδια, υπολογιστές, τάμπλετ ή τηλέφωνο.
Πηγή: baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...