Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Εκμέκ με άρωμα μαστίχας

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φύλλο για καταΐφι
  • 1250 ml φρέσκο γάλα ή αραιωμένο εβαπορέ
  • 280 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 5 αυγά
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή εσάνς
  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κουταλιές της σούπας απόσταγμα μαστίχας (λικέρ)
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα καβουρντισμένα χοντροκομμένα
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 360 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζετε πρώτα την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν. Ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύετε και στη συνέχεια προσθέτετε μέσα στο μείγμα κατά μικρές ποσότητες το γάλα αφού πρώτα το έχετε ζεστάνει καλά.
  2. Αδειάζετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και αφήνετε την κρέμα να βράσει και να δέσει ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά από μερικές βράσεις, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τη μαστίχα και το μισό βούτυρο. Αφήνετε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει και να πήξει.
  3. Στο μεταξύ ξαίνετε το κανταΐφι για να ανοίξει με τα δάχτυλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί, το στρώνετε μέσα και το ψήνετε στους 160 °C για 10΄-20΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει. Κατόπιν βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και βράζετε για 7. Μόλις δέσει το σιρόπι το κατεβάζετε από τη φωτιά και όπως είναι ζεστό σιροπιάζετε το ζεστό που μόλις έχετε βγάλει από το φούρνο. Αφήνετε το σιροπιασμένο κανταΐφι να κρυώσει.
  4. Στρώνετε την κρέμα πάνω στο καταΐφι και βάζετε το ταψί στο ψυγείο να κρυώσει. Κατόπιν χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη να γίνει πολύ σφιχτή σαντιγί, προσθέτετε το απόσταγμα μαστίχας  και τη στρώνετε στο γλυκό πάνω από την κρέμα, κάνοντας αν θέλετε γραμμές με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Κόβετε το εκμέκ σε τετράγωνα κομμάτια και γαρνίρετε με τα φιστίκια ή τα αμύγδαλα.

Πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν




Πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν

Πατάτες με μανιτάρια ογκρατέν
4.2/5 κατάταξη (10 ψήφοι)

  • Μερίδες: 6
  • Δυσκολία: εύκολο

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. μανιτάρια
  • 5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη φρυγανιά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε 30 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα 2’-3’ ακόμη προσέχοντας να μη χαλάσει το σχήμα τους.
  2. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι με το υπόλοιπο βούτυρο και απλώνετε το σοταρισμένο μείγμα. Σκορπίζετε την κεφαλογραβιέρα και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε ελαφρά. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τα αυγά και τη μουστάρδα και περιχύνετε το φαγητό. Πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά τριμμένη. Ψήνετε στο φούρνο στους 200° C 50’.




Τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα και αμύγδαλα

Υλικά συνταγής

  • Υλικά για 4 τσουρέκια
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 25 γρ. ξηρή μαγιά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό γάλα
  • λίγο αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 8 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκάλι
  • 50 γρ. αμύγδαλα εφιλέ και λίγα επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σ’ ένα μπολ. Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα (κρατάτε 1 κουταλιά της σούπας γάλα στην άκρη) και την αναμειγνύετε με τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο, τους 4 κρόκους των αυγών και το μισό λικέρ. Μεταφέρετε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνετε όλα τα υλικά καλά. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος 40΄.
  2. Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: Ανακατεύετε τη σοκολάτα, το ολόκληρο αυγό και το υπόλοιπο λικέρ μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
  3. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη καλά, τη χωρίζετε σε 12 μέρη και φτιάχνετε 12 κορδόνια. Τα ανοίγετε με τον πλάστη και βάζετε τη γέμιση στο κέντρο κάθε κορδονιού κατά μήκος. Αλείφετε τις άκρες των κορδονιών με το χτυπημένο αυγό και τα τυλίγετε σε σφιχτά ρολά. Παίρνετε 2 κορδόνια κάθε φορά και τα πλέκετε σε κοτσίδα. Κάνετε ο ίδιο και για τα υπόλοιπα και φτιάχνετε τα τσουρεκάκια.
  4. Ανακατεύετε το γάλα με τον κρόκο του αυγού που κρατήσατε. Μεταφέρετε τα τσουρεκάκια σε ατομικές μακρόστενες φορμίτσες, τα αλείφετε με το αυγό και τα αφήνετε να σταθούν 10΄. Πασπαλίζετε κατόπιν με τα αμύγδαλα εφιλέ. Ψήνετε τα τσουρεκάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, 25΄ περίπου, στη μεσαία σκάλα του φούρνου.

  5. Συμβουλή

    Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα αμύγδαλα με γλάσο σοκολάτας, διαλύοντας σε μπεν μαρί σοκολάτα κουβερτούρα με λίγο βούτυρο για να γυαλίζει η σοκολάτα και περιχύνοντας τα τσουρεκάκια.

Πώς είναι το παιδάκι Αιγόκερως (tη κορη μου..)

Αν το μωράκι σας γεννήθηκε μεταξύ 22 Δεκεμβρίου και 20 Ιανουαρίου, τότε ανήκει στο ζώδιο του ...